İlaç alırken hangi meyve yenmemeli? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İlaç alırken hangi meyve yenmemeli?

Greyfurtun, pekçok ilacın emilimini, dağılımını, metabolizmasını ve atılımını etkilediği belirtildi.

Turunçgiller ve özellikle greyfurtun, statinlerden antidepresanlara kadar birçok ilaçla etkileşime girerek farmakokinetiklerini, yani vücut tarafından emilmelerini, dağılımlarını, metabolizmalarını ve atılımlarını bozduğu, etkilerini engellediği kaydedildi.

CMAJ’da (Kanada Tıp Derneği Dergisi) yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar, greyfurt ile etkileşime girdiği bilinen 85’ten fazla ilaç tespit etti.

Edinburgh Üniversitesi klinik farmakoloji profesörü olan Simon Maxwell, normal koşullar altında bu enzimin kan dolaşımına giren ilaç miktarını azalttığını belirtirken, bu etkileşimin kısmen bağırsakta meydana geldiğini, başlangıçta emilimin artmasına izin verdiğini, fakat aynı zamanda karaciğerde de aktif maddenin kademeli olarak atılmasını engellediğini vurguluyor.

Genellikle 45 yaş üzeri ilaç alan insanların aynı zamanda greyfurt tükettiği belirtilen araştırma, bu grubun risk altında olabileceğini ve özellikle 70 yaş üzerindeklerin çok dikkatli olmaları gerektiğini ekliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...