Rusya'nın Ukrayna işgali 2. gününde: İşte gelişmeler - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Rusya’nın Ukrayna işgali 2. gününde: İşte gelişmeler

Rusya‘nın Ukrayna işgali ikinci gün devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Rusya’yı görüşmeye ikna etmek için yardım istediğini söyledi. Kiev’de Cuma sabahı patlama sesleri duyuldu, sirenler çaldı. Rus güçleri, Çernobil Nükleer Santralı’nın kontrolünü ele geçirdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ikinci gününde devam ediyor. Ukrayna’dan çatışmalarla ilgili ayrıntılar gelirken, uluslararası kamuoyundan ise işgale tepki gösteren açıklamalar sürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a yönelik askeri operasyon başlattıklarını açıklamasından sonra, Rusya birliklerinin Ukrayna’da ilerleyişi sürüyor. Harekatta 2’nci güne girilirken Rus güçleri, Çernobil Nükleer Santralı’nın kontrolünü ele geçirdi.

Ruslar, başkent Kiev’e de girdi. Gelişmeyi Ukrayna Savunma Bakanlığı Twitter’dan duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ilk gününde 137 askerin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Zelenski, Batı’ya ve NATO’ya sitem ederek, “Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor” dedi.

ABD Başkanı Biden, Rusya’ya yeni yaptırım kararlarını açıkladı. Biden, 1 trilyon dolardan fazla varlığa sahip dört Rus bankasına daha yaptırım uygulanacağını ve ABD’deki varlıklarının dondurulacağını söyledi. Biden, “Rus elitleri ve ailelerine de yaptırım uygulanacak” ifadelerini kullandı. Biden ayrıca Rusya’nın Dolar, Avro, Pound ve Yen üzerinde işlem yapmasını kısıtlayacaklarını bildirdi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, 7 bin ek askeri Almanya’ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya’ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeden ayrılması yasaklandı.

19.30 Rusya’dan Facebook’a kısıtlama

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Facebook’a erişimin bugünden itibaren kısmen kısıtlanacağını açıkladı.

19.16 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 516 zırhlı araç, 7 helikopter, 10 uçak, 2 bin 800’den fazla asker ve yaklaşık 80 tank ile 20 seyir füzesini etkisiz hale getirdiklerini ileri sürdü.

Ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Odessa’daki Pivdenniy Limanı’nın 12 mil açıklarında Moldova bandralı bir yakıt ikmal gemisinin bir Rus gemisi tarafından vurulduğunu açıkladı.

19.00 Avrupa Konseyi, Rusya’nın konseydeki temsil haklarının askıya alındığını açıkladı.

Avrupa Konseyi’nden yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği operasyon nedeniyle Avrupa Konseyi ve Bakanlar Komitesi Parlamenterler Meclisi’ndeki üyeliğinin askıya alındığı bildirildi. Konsey, Rusya’nın halen Avrupa Konseyi’nin üyesi olmaya devam ettiğini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere ilgili Avrupa Konseyi sözleşmelerine halen taraf olduğunu kaydetti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de, Rusya’nın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi üyeliğinin askıya alınması prosedürünün Ukrayna ve Polonya’nın inisiyatifi üzerine başlatıldığını bildirmişti.

18:30 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın müzakere organize edilmesine ilişkin onayını Ukrayna’ya ilettiğini açıkladı.
Peskov, müzakere konusundaki onayını Kiev’e ileten Moskova’nın Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcilerinden oluşan heyetini de oluşturduğunu vurguladı.

17:50 Putin’den Ukrayna ordusuna çağrı: Gücü kendi elinize alın

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Askerlerimiz halkımız ve anavatanımızın güvenliğini sağlamaktadır” dedi. Rusya Güvenlik Konseyi Toplantısı’nda konuşan ve Ukrayna ordusuna “Gücü kendi elinize alın” çağrısı yapan Putin, “Sizlerle bence iyi anlaşırız ama bu uyuşturucu bağımlısı insanlar ve neonazilerle, sizleri çevreleyen o pisliklerle tabii ki anlaşamayacağız” ifadesini kullandı. Putin, sözlerine şöyle devam etti: “Neo-naziler ve Bandera’cıların (Stepan Bandera, Nazilerle işbirliği yapan Ukraynalı siyasetçi) çocuklarınızı ve eşlerinizi canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin.”

17:35 Almanya: Ukrayna’dan gelen herkesi kabul edeceğiz

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın askeri müdahalesinin ardından ülkelerinden ayrılan Ukraynalılarla ilgili açıklama yaptı ve “Savaş nedeniyle Ukrayna’dan kaçan herkesi kabul edeceğiz” dedi.

17:25 Zaharova: Ukrayna’dan nota aldık

Haftalık basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın dün Moskova’ya diplomatik ilişkilerin kesilmesiyle ilgili nota gönderdiğini söyledi. Zaharova, Kiev’in bu kararından üzüntü duyduklarını ifade etti. Sözcü ayrıca, harekatın Ukrayna’daki sivil nüfus için tehdit oluşturmadığını savundu.

17:20 Kosova, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’dan yaptırım kararı

Balkan ülkelerinden Kosova, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya da Rusya’ya yaptırım kararları aldı. Yaptırım kararlarının içeriği hakkında bilgi veren Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla da, bunların, bankaların, finans kurumlarının ve bireylerin varlıklarının dondurulması, finansal piyasalara erişimlerinin yasaklanması, seyahat veya transit geçiş yasakları olduğunu söyledi.

17:10 Odessa’da bir kimyasal tanker isabet aldı

Ukrayna’nın Odessa kenti açıklarında Moldova’ya ait bir kimyasal tankere füze isabet etti. Mürettebatı Rus olan tankerde iki kişi yaralandı. Yaralıların hastanede tedavi altına alındığı öğrenildi.

17:05 NATO zirvesi başladı

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin görüşüleceği NATO zirvesi başladı. Zirveye AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı.

17:00 Avusturya Başbakanı ‘hesap dondurma’ kararını teyit etti

Avusturya Başbakanı Schallenberg, Putin ve Lavrov’un Avrupa’daki banka hesaplarının dondurulacağı bilgisini teyit etti. Schallenbergi sehayat yasağı konulmayacağını söyledi.

16:50 Steinmeier’den Putin’e savaşı durdurma çağrısı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, savaşı durdurma çağrısında bulundu. Steinmeier, başkent Berlin’de yaptığı açıklamada, Putin’in “yalan bahaneler” öne sürerek Ukrayna’ya savaş başlattığını ve bu ülkedekilerin korkunç şeyler yaşadığını söyledi. “Devlet Başkanı Putin az önce kardeş dediği halkın kanını döküyor” ifadesini kullanan Steinmeier, “Rus halkıyla herhangi bir düşmanlık istemiyoruz. Ancak bu haksızlık cevapsız kalamaz. Bunun için Alman hükümeti olarak kararlılıkla Kuzey Atlantik İttifakı ve Avrupa Birliği’ndeki ortaklarımızla çalışıyoruz” diye konuştu.

BM: Ukrayna içinde 100 binden fazla kişi kaçtı
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından verilen bilgilere göre, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmaya başlamasının ardından 100 binden fazla kişi ülke içinde çatışmalardan kaçtı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Shabia Mantoo, binlerce kişinin de Ukrayna’dan kaçtığını belirtti. Ukrayna’nın komşularından Moldovalı yetkililer yaklaşık 4 bin Ukraynalı’nın geldiğini teyit etti. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ukrayna’daki çatışmalar nedeniyle 5 milyon civarında kişinin evini terk edebileceğini söylemişti.

Wallace: Rusya’nın 450’den fazla personelini kaybettiğini tahmin ediyoruz
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya’nın bütün Ukrayna’yı işgal etmek istediğini ancak Rus ordusunun işgale başladığı ilk günde hedeflerinin hiçbirine ulaşamadığını ifade etti. Wallece, “Rusya’nın 450’den fazla personelini kaybettiğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Zelenskiy, Rusya’yı görüşmeye ikna için yardım istedi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda ile görüştüğünü belirterek, Doğu Avrupa’daki NATO üyelerinden savunma desteği talep ettiğini ve Rusya’yı görüşme masasına oturtmak için yardım istediğini ifade etti. Zelenskiy, “Savaş karşıtı bir ittifaka ihtiyacımız var” dedi.

Kiev’de sirenler çalıyor
Ukrayna’da televizyonlar, başkent Kiev’de, Rusya’nın roketlerle saldırmasının ardından siren seslerinin duyulduğunu aktardı. Yetkililer, halka kendilerini koruyabilecekleri sığınaklara gitme çağrısı yaptı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısından uyarı
Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, Ukrayna’daki durumu kaygıyla izlediğini belirtti. Savcı Khan, ülkedeki çatışmaların kendi yetki alanına girecek sonuçlar doğurabileceğini, Ukrayna’da soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçu incelemeleri yapılabileceğini hatırlattı.

Ukrayna ordusu: Ukrayna birlikleri güçlü direnç gösteriyor
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı birliklerin Kiev bölgesinde “Rus işgalcilere” karşı güçlü bir direnç gösterdiğini açıkladı. Başkentin kuzeybatısındaki Dimer ve İvankiv bölgelerinde Ukrayna birliklerinin Rus birliklerini durdurduğu bildiriliyor.

Ukrayna birliklerinin uçak düşürdüğü bildiriliyor
Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Heraşenko Ukrayna birliklerinin başkent Kiev’de bir uçak düşürdüğünü açıkladı. Heraşenko uçağın bir konutun üzerine düştüğünü söyledi.

Zelenskiy: Moskova’ya uygulanan yaptırımlar yetersiz
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rus saldırılarının devam etmesinin Moskova’ya Batı tarafından uygulanan yaptırımların yetersiz olduğunu gösterdiğini söyledi. Zelenskiy dünyanın Ukrayna’da olanları uzaktan izlemeye devam ettiğini kaydetti.

Zelenskiy: Rus saldırıları hem askeri hem sivil hedeflere yönelik
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rusya’nın saldırılarının hem askeri hem de sivil hedeflere yönelik olduğunu söyledi. Zelenskiy Rus birliklerinin birçok yönde ilerlemelerinin durduğunu kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kiev’e roket saldırılarını eleştirdi
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba Cuma sabahı başkent Kiev’e “korkunç roket saldırıları” olduğunu belirterek saldırıları eleştirdi. Kuleba Twitter’da yaptığı paylaşımda “Başkent en son bu tür bir şeyi 1941 yılında Nazi Almanyası tarafından saldırıya uğradığında yaşamıştı” ifadelerini kullandı.

Ukranya Devlet Sınır Muhafız Servisi de ülkenin güneyinde can kayıpları yaşandığını açıkladı. Öte yandan ajanslar Kiev’de Cuma sabahı birkaç kez yüksek sesli patlama olduğunu aktarıyor. Lviv’de ise siren sesleri duyulduğu bildirildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Odessa Ziyareti Sırasında Patlama Endişe Yarattı

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, savaşın yıkıma uğrattığı Ukrayna’nın Odessa şehrine yaptığı ziyaret sırasında yaşanan patlama nedeniyle endişe yarattı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İvan Savvidis'in Ukrayna'daki Varlıklarına El Konuluyor

Ukrayna devleti, Yüksek Yolsuzluk Mahkemesi’nin kararıyla, Rusya’da Yunan Toplulukları Federasyonu Başkanlığını yürüten ve hem Yunan hem de Rus vatandaşı olan Pontus kökenli işadamı İvan Savvidis’in malvarlığına el koyma işlemlerini sürdürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan Vatandaşlar Filistin ve Ukrayna'daki Savaşlar Hakkında Ne Düşünüyor?

Anketin Filistin ve İsrail arasındaki savaşa dair verileri, Yunan halkının yüzde 43.3’ünün tarafsız olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 28.5’i Filistin tarafını, yüzde 22.1’i ise İsrail tarafını destekliyor.
Devamını oku...