Bulgaristan 'altın vize' uygulamasına son verecek tasarıyı kabul etti - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bulgaristan ‘altın vize’ uygulamasına son verecek tasarıyı kabul etti

Bulgaristan’ın maddi yatırım karışılığında verdiği altın vize uygulaması son buluyor. AB, Bulgaristan’dan “altın vize” uygulamasını, güvenlik açığı, kara para aklama, vergi kaçırma ve yolsuzlukla ilişkilendirildiği gerekçesiyle iptalini istiyordu.

Bulgaristan’da yeni kurulan hükümet ‘altın vize’ olarak bilinen belli bir miktarın üzerinde yatırım yapanlara vatandaşlık hakkı tanıyan sistemi kaldıran tasarıyı kabul etti.

Avrupa Komisyonu bu uygulamayı bir çok kere eleştirmiş ve Kıbrıs’la Malta’ya karşı kural ihlali soruşturması açmıştı.

Komisyonu çoğu zaman güvenlik açığı, kara para aklama, vergi kaçırma ve yolsuzlukla ilişkilendirilen bu uygulamanın Avrupa Birliği için bir risk teşkil ettiğini savunuyor.

Haziran 2021’de Bulgaristanlı yetkililere bir mektup gönderen Brüksel, bu şekilde pasaport verilmesini sona erdirmelerini istemişti.

Program kapsamında 1 milyon leva yani 500 bin euroluk yatırım yapan kişilere kalıcı oturum hakkı verilerek vatandaşlığın önü açılıyor. Bu yoldan vatandaşlığa geçişlerde de klasik yöntemlerdeki bürokratik zorluklar ortadan kaldırılmış durumda. Fakat hükümet şu ana kadar verilen pasaportların yaklaşık yarısına denk gelen 46 dosyada usulsüzlükler tespit etti.

Adalet Bakanlığı özellikle bazı yatırımcıların satın aldıkları gayrimenkulleri vatandaşlığa geçtikten kısa bir süre sonra sattıklarını tespit etti.

Aralık ortasında göreve başlayan Başbakan Kiril Petkov ve kabinesinden yapılan açıklamada programa ekonomiye katkı yapan istihdam sağlayan gerçek yatırımlar çekmediği için son verileceğini açıkladı.

Her ne kadar politikacıların geniş desteğini almış olsa da tasarı henüz parlamentodan geçmiş değil.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov'un İstifası Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Bulgaristan’da siyasi sahne, Başbakan Nikolay Denkov’un istifasının ardından önemli bir dönemeçten geçiyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine'den Bulgaristan'a Akaryakıt ve Alışveriş 'Göçü'

Gümülcine’de yaşayanlar, Yunanistan’daki yüksek yaşam maliyetleri ve özellikle akaryakıt fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle alışveriş için komşu Bulgaristan,’ı tercih ediyorlar.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Bulgaristan'da Yunan Turistleri Taşıyan Otobüs Kaza Yaptı: 8 Yaralı

Bulgaristan’ın Borovo kavşağı yakınlarında meydana gelen trafik kazasında, bir turist otobüsü ile kamyonun çarpışması sonucu 8 Yunan vatandaşı yaralandı.
Devamını oku...