Sertifika için 3. doz şartı geliyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sertifika için 3. doz şartı geliyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin aşı olanlara verdikleri dijital aşı sertifikası önümüzdeki yıl Şubat ayından itibaren sadece üçüncü doz aşı yaptıranlara verilecek.

AB ülkeleri sağlık bakanlarının Brüksel’de yaptığı son toplantıda, yüksek Kovid enfeksiyonu vakalarına rağmen Avrupa içinde seyahatlerin sürmesi kararlaştırılırken bunun için ise üçün doz şartı getirildi.

Toplantıda, AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun, dijital seyahat sertifikaları konusunda 25 Kasım’da yaptığı değişiklik önerisi de ele alındı. BBC’nin Hollanda muhabiri Yusuf Özkan’ın haberine göre öneri kapsamında, kısıtlamasız seyahat olanağı sağlayan dijital Covid sertifikasının, ikinci dozdan sonra en fazla 9 ay içinde 3. doz aşıyı olan kişilere verilmesi benimsendi.

AB Sağlık Bakanları, 27 üye ülkenin 3. takviye doz aşı için yeterli zaman kazanması amacıyla AB’nin 10 Ocak’ta yürürlüğe girmesini istediği yeni seyahat kurallarının 1 Şubat’tan itibaren uygulanmasını kabul etti.

Karar, önümüzdeki günlerde Avrupa Komisyonu tarafından resmen açıklanacak.

Son 6 ay içinde Covid geçirdiğini kanıtlayan ya da kısa süre içinde alınmış negatif test sonucu gösterenler de seyahat kısıtlamalarından etkilenmeyecek. Bu kişiler de “dijital QR kodu” alabilecek.

Toplantıda Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, AB dışından Avrupa’ya gelecek yolculara PCR testi zorunluluğu getirilmesini önerdi ancak bu konuda bir anlaşma sağlanamadı. Bu önerinin, gelecek hafta yeniden ele alınması bekleniyor.
Uzmanlara göre, Covid aşılarının koruyuculuğu ilk 6 aydan sonra azalmaya başlıyor. Bu nedenle 3. takviye doza ihtiyaç görülüyor.

Öte yandan Yunanistan’da 60 yaş üstü aşı yaptırmayan vatandaşlara aylık 100 evro ceza uygulaması gündeme sokulacak.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

AB'den Zorla Çalıştırılan İşçiler Tarafından Üretilen Ürünleri Almama Kararı

Avrupa Birliği (AB), zorla işçi çalıştırma üzerine kurulu iş modellerine karşı mücadelede kapsamında önemli bir karar aldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da her 4 evden 3’ünde çocuk yok

Yunanistan, Avrupa’daki nüfus sorununda başı çekerken, son veriler, ülkede yaşanan “yetersiz nesil” sorununun boyutlarını gözler önüne seriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan ilk sırada: Avrupa’da doktor sayısı artıyor

Avrupa Birliği’nde (AB) kişi başına düşen doktor sayısı son on yıllarda istikrarlı bir artış gösterdi.
Devamını oku...