Euro Bölgesinde enflasyon son 10 yılın zirvesinde: Enerjide zam üstüne zam - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Euro Bölgesinde enflasyon son 10 yılın zirvesinde: Enerjide zam üstüne zam

Euro Bölgesinde Ağustos ayı enflasyonu yüzde 3 olarak gerçekleşti. En büyük zam enerjide görüldü.

Euro Bölgesinde enflasyon Ağustos ayında büyük artış göstererek son on yılın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa İstatistik Dairesi Eurostat’ın verilerine göre tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. Böylece 2011 yılı Kasım ayından bu yana kaydedilen en yüksek enflasyon oranına ulaşılmış oldu.

Temmuz ayında enflasyon yüzde 2,2 olarak açıklanmıştı. Ağustos ayında fiyatlarda en büyük artışın yüzde 15,4 ile enerjide kaydedildiği bildirildi. Fiyat artışı sanayi mallarında yüzde 2,6, gıda ile yiyecek-içecek, alkol ve tütün mamullerini de içeren grupta yüzde 2, hizmet sektöründe ise yüzde 1,1 olarak gerçekleşti.

Enerji ve gıda maddelerinin dahil olmadığı çekirdek enflasyonda da belirgin artış kaydedildi. Çekirdek enflasyon yüzde 0,7’den yüzde 1,6’ya yükseldi. Pek çok iktisatçı, daha az dalgalanma gösterdiği için çekirdek enflasyonu fiyat artışlarında daha güvenilir bir ölçüt olarak kabul ediyor.

Euro Bölgesi içinde en düşük enflasyon yüzde 0,4 ile Malta, yüzde 1,2 ile Yunanistan ve yüzde 1,3 ile Portekiz’de kaydedildi. Fiyat artışlarının en yüksek olduğu ülkeler ise yüzde 5 ile Estonya ve Litvanya oldu. Almanya’da enflasyon oranı yüzde 3,4 olarak gerçekleşti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) orta vadede Euro Bölgesinde yüzde 2’lik enflasyon hedefliyor. Ancak enflasyondaki artışı geçici bir gelişme olarak gören AMB’nin müdahalede bulunması beklenmiyor. Sonbaharda artan enflasyonun önümüzdeki yıl inişe geçeceğini tahmin eden AMB, 2022 için yüzde 1,7, 2023 için yüzde 1,5’lik enflasyon öngörüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

2024 Enflasyon Tahminleri Yükseliyor: Merkez Bankaları Faiz İndirimlerini Erteleyebilir

Reuters, 2024 yılı için enflasyonun beklenenden daha yüksek seviyede seyredeceğini ve bu durumun merkez bankalarını faiz indirimleri konusunda daha temkinli olmaya itebileceğini açıkladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sel Felaketi FETA - Beyaz Peynir Sektörünü Vurdu: Fiyat Artışı ve Kıtlık Kapıda

Teselya, Yunanistan – Financial Times’ın yeni yayınladığı bir rapora göre, Yunanistan’ın Teselya bölgesini vuran yıkıcı sel felaketi FETA ve beyaz peynir üretimi ve fiyatları üzerinde olumsuz etkiler yaratacak.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da rekor fiyat artışı görülen ürünler hangileri?

Yunanistan’da orman yangınları ve sel felaketleri ile birlikte belirli ürünlerde rekor fiyat artışları vatandaşları zor durumda bırakıyor.
Devamını oku...