Sel Felaketi FETA - Beyaz Peynir Sektörünü Vurdu: Fiyat Artışı ve Kıtlık Kapıda - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sel Felaketi FETA – Beyaz Peynir Sektörünü Vurdu: Fiyat Artışı ve Kıtlık Kapıda

Teselya, Yunanistan – Financial Times’ın yeni yayınladığı bir rapora göre, Yunanistan’ın Teselya bölgesini vuran yıkıcı sel felaketi FETA ve beyaz peynir üretimi ve fiyatları üzerinde olumsuz etkiler yaratacak.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Teselya’da Büyük Kayıp

Rapora göre, Yunanistan‘ın yumuşak peynirlerinin yaklaşık %40’ı Teselya‘dan gelen koyun ve keçi sütü ile üretiliyor. Felaket sonrasında yaklaşık 80.000 keçi ve koyun kaybedildi. Su çekilmediği ve yem sıkıntısı yaşandığı için kurtulan hayvanların yaşamını sürdürebilmesi de zor.

Çiftçilerin Geleceği Belirsiz

Yunanistan Süt Endüstrileri Birliği Başkanı Hristos Apostolopulos, bölgedeki birçok çiftçinin mesleklerine geri dönmek istemediğini belirtti. Apostolopoulos, “Üreticilerin ikilemi ‘ürünlerini nereye gönderecekleri’ olacak ve Yunanistan‘da kıtlık baş gösterecek,” dedi.

Ekonomik Darbe

Raporda, ekonomi analistleri de durumun küçük işletmeler üzerinde uzun süreli olumsuz etkiler yaratacağını belirtiyor. Yannis Karastergios, bir tarım danışmanı, “Birkaç ay içinde, özellikle küçük işletmelerin çökmesine yol açacak bir zincirleme reaksiyon olacak,” diye konuştu. Onarılamayan depolar ve kaybedilen yem tonları da ekonomik darbenin diğer yönleri.

Enflasyon Tehdidi

Bu felaket, son iki yılda enflasyon nedeniyle süt ürünleri fiyatlarının %40 arttığı bir dönemde geldi, bu da zaten zorlu olan durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

Önümüzdeki Dönem

Tüm bu olumsuz gelişmeler, hem yurt içinde hem de ihraç pazarlarında beyaz peynir sektörü için kritik öneme sahip. Teselya’da yaşananlar, sadece bölgeyi değil, tüm Yunanistan ekonomisini ve hatta uluslararası peynir piyasasını da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

Azınlıkça, Gümülcine

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...