Pazartesi günü okullar nasıl açılacak? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Pazartesi günü okullar nasıl açılacak?

Yunanistan genelinde 13 Eylül Pazartesi günü yeni eğitim dönemi başlıyor ve anaokulları, ilkokullar, ortaokullar ve liseler açılıyor.

Yunanistan Milli Eğitim Bakanı Niki Kerameos, bu yılki hedelerinin iki yönlü olduğunu söyledi. Bir yandan aşı silahıyla ömür boyu eğitim sürecini sağlamayı hedeflediklerini belirten Kerameos, diğer yanda da Uzmanlar Heyeti tarafından önerilen yoğun PCR ve rapid testleri ile self-testler gibi ek koruma önlemleri alarak işleyişin sürdürülmesi olacağını kaydetti.

Yunanistan genelinde anaokulları, ilkokullar, ortaokulları ve liseler 13 Eylül Pazartesi günü açılıyor. Aylarca süren uzaktan eğitimden sonra ve pandeminin başlamasından bir buçuk yıl sonra, Milli Eğitim Bakanlığı’nın temel gayesi bu sene derslerin sınırlarda doğal ortamında gerçekleştirilmesi.

Aşılanma ve okullarda uygulanacak sürece değinen Eğitim Bakanı Niki Kerameos, öğretmenlerin yüzde 80’inin aşılandığını vurguladı ve çocukların da aşı olmasını istedi. 

Okullar “aşı-maske-çok test” üçlüsü ile açılıyor

Yunanistan genelinde öğrenciler 13 Eylül Pazartesi günü saat 8.15’te sınıflarında olacaklar. Okullarda jimnastik dersi hariç her derste ve her yerde maske kullanılacak.

Bir okulda vaka görülmesi durumunda, ilgili sınıf kapatılmayacak ve tüm sınıf öğrencileri derhal rapid teste tabi tutulacak. Daha sonra, 7 gün içinde öğrencilere tekrar rapid test yapılacak.

Tüm öğrencilere her hafta için iki adet self test verilecek ve geçen yıl olduğu gibi ya öğrencileri ya da velilerinin test sonucunu özel platforma göndermeleri gerekecek.

Dersler ancak sınıftaki öğrencilerin yarısından 1 fazlası koronalı olduğunda durdurulaca. yarım+1 öğrencinin pozitif çıkması durumunda kapatılacak. Yani 20 kişilik bir sınıf, ancak 11 öğrenci koronalı çıkarsa kapanacak.

Okullar ve üniversitelerde açılışta neler geçerli olacak?

  • Öğrenciler okula aşı belgesi (12-17 yaş arası) veya korona geçirdiklerine dair altı ayı geçmeyen belge ile gelecekler. Aşısız ve korona geçirmeyenler ise, haftada iki kez self testten geçecekler ve okul binasına giriş için negatif test sonucunun onayını yanlarında getirmeleri gerekecek.
  • Öte yandan, aşısız veya son 6 ayda korona geçirmemiş öğretmenler, masrafı kendilerine ait olmak üzere haftada iki kez laboratuvar testinden geçmeleri gerekecek. Bu karar, Milli Eğitim Bakanlığı’nı endişelendiren, aşısız öğretmenlerin sayısını azaltmayı amaçlıyor. 
  • Kararlara uymayan eğitimciler maaşsız açığa alınacak.
  • Üniversitelerede ise hem öğrenciler hem de akademisyenler ve personel için, son 6 ay içerisinde korona geçirdiğine dair belge veya aşı sertifikası şartı bulunacak. Aksi takdirde aşısız ve son 6 ayda korona geçirmemişlerin derslere ve üniversiteye girebilmeleri için kendi ceplerinden ödemek şartıyla PCR veya rapid test yaptırmaları gerekecek. Aksi takdirde girişlerine izin verilmeyecek.
  • Aşılama işlemlerini hızlandırmak için büyük üniversitelerde aşı merkezleri oluşturulacak.
  • Küçük üniversitelerde ise bölgedeki aşı merkezlerinde öğrencilere öncelik verilecek.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...