Okullarda jimnastik dersi hariç her yerde maske olacak: İşte yeni önlemler - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Okullarda jimnastik dersi hariç her yerde maske olacak: İşte yeni önlemler

Yunanistan Eğitim ve Dinişleri Bakanı Niki Kerameos

Yunanistan’da yeni öğretim yılından itibaren okullarda bir sürü yeni düzenleme ve kurallar getiriliyor. Eğitim Bakanlığı’nın hedefi derslerin durdurulmaması olacak.

SKAI radyosuna konuşan Yunanistan Milli Eğitim Bakanı Niki Kerameos, okulların korona salgını nedeniyle bir daha eğitime ara vermemesi amacıyla okullardaki protokollerin yeni öğretim yılından itibaren değişeceğini söyledi.

Okullarda alınacak tedbir ve yasaklar konusunu Kovid-19 salgınına karşı kurulan uzmanlar komitesi ile görüşüyor ve önümüzdeki günlerde konu hakkında duyurular yapılacak.

Öte yandan alınacak yeni tedbir ve yasaklarla ilgili detay veren Bakan Kerameos, “Vaka görüldüğünde ilgili sınıfı veya bölümü kapatma mantığını bırakıp, daha fazla korona self testlerinin yapılması ve daha fazla PCR veya rapid testlerinin yapılmasını düşündüklerini ve ayrıca spor dersleri dışında her yerde maske takılması zorunluluğunu getireceklerini söyledi.

Eğitim Bakanlığı olarak mutlak önceliklerinin bu sene tüm okulların kapanmadan eğitim vermesi olduğunu belirten Kerameos, öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80’inin aşılandığını ve buna korona geçiren yüzde 10’luk bir yüzde eklenirse, aşılanmamış öğretmenlerin yüzde 10’luk bir oranda kaldığını kaydetti.

Kerameos, okulların güvenli çalışması için sağlık protokolleri açısından her şeyin değişeceğini ve tek bir vaka ile komple bir sınıfı veya tüm kompleksi kapatmayacaklarını açıkladı. Kerameos alınacak önlemlerin kesinlik kazandıktan sonra önümüzdeki günlerde bulaşıcı hastalıklar komitesi ile istişare edileceğini ve akabinde de kamuoyuna açıklanacağını vurguladı.

Sızan bilgilere göre okulların çalışması ve koronavirüs vakalarının görülmesi durumunda uygulanması beklenen yeni prosedür şu şekilde olacak:

Bir okulda vaka görülmesi durumunda, ilgili sınıf kapatılmayacak ve tüm sınıf öğrencileri derhal rapid teste tabi tutulacak. Daha sonra, 7 gün içinde öğrencilere tekrar rapid test yapılacak.

Tüm öğrencilere her hafta için iki adet self test verilecek ve geçen yıl olduğu gibi ya öğrencileri ya da velilerinin test sonucunu özel platforma göndermeleri gerekecek.

Dersler ancak sınıftaki öğrencilerin yarısından 1 fazlası koronalı olduğunda durdurulaca. yarım+1 öğrencinin pozitif çıkması durumunda kapatılacak. Yani 20 kişilik bir sınıf, ancak 11 öğrenci koronalı çıkarsa kapanacak.

Okullar ve üniversitelerde açılışta neler geçerli olacak?

  • Öğrenciler okula aşı belgesi (12-17 yaş arası) veya korona geçirdiklerine dair altı ayı geçmeyen belge ile gelecekler. Aşısız ve korona geçirmeyenler ise, haftada iki kez self testten geçecekler ve okul binasına giriş için negatif test sonucunun onayını yanlarında getirmeleri gerekecek.
  • Öte yandan, aşısız veya son 6 ayda korona geçirmemiş öğretmenler, masrafı kendilerine ait olmak üzere haftada iki kez laboratuvar testinden geçmeleri gerekecek. Bu karar, Milli Eğitim Bakanlığı’nı endişelendiren, aşısız öğretmenlerin sayısını azaltmayı amaçlıyor. 
  • Kararlara uymayan eğitimciler maaşsız açığa alınacak.
  • Üniversitelerede ise hem öğrenciler hem de akademisyenler ve personel için, son 6 ay içerisinde korona geçirdiğine dair belge veya aşı sertifikası şartı bulunacak. Aksi takdirde aşısız ve son 6 ayda korona geçirmemişlerin derslere ve üniversiteye girebilmeleri için kendi ceplerinden ödemek şartıyla PCR veya rapid test yaptırmaları gerekecek. Aksi takdirde girişlerine izin verilmeyecek.
  • Aşılama işlemlerini hızlandırmak için büyük üniversitelerde aşı merkezleri oluşturulacak.
  • Küçük üniversitelerde ise bölgedeki aşı merkezlerinde öğrencilere öncelik verilecek.
Yunanistan Eğitim ve Dinişleri Bakanı Niki Kerameos

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...