Fransa 3 haftalık tam karantinaya girdi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Fransa 3 haftalık tam karantinaya girdi

Avrupa’da koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor. Almanya, Fransa ve Yunanistan’da vakalar artarak devam ediyor.

Koronavirüs vaka sayılarının hızla artması Fransa’da tam kapanmayı getirdi. Ülkedeki tüm okullar üç hafta süreyle kapatıldı ve Fransızların 10 km’den uzak yerlere seyahati yasaklandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün yapılan Savunma Kurulu toplantısında alınan kararları duyurmak için kameraların karşısına geçti. Ekim ayının sonunda kararlaştırılan ve Aralık ortalarında kaldırılan ikinci karantinadan sonra ülkeyi kapatmamaya karar veren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni kısıtlamaları duyurmak için bu akşam « ulusa sesleniş » konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, günlük vaka sayılarında kaydedilen yüksek artış ve hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının kritik seviyeye çıkması üzerine ülkede yeniden yükselişe geçen salgını kontrol altına almak için alınan yeni kararları duyurdu.

“Virüsle birlikte yaşayacağımızı söylemiştim. Yaşadığımız sağlık krizi, bu Covid-19 salgını bir yıldan fazla bir süreden beri devam ediyor. Zorluklarla, kederle dolu bir yıl” şeklinde sözlerine başlayan Macron, “Çok yakında yaslı 100 bin aile olacak. 4,5 milyondan fazla insan enfekte oldu. Bir yıl kederle, sıkıntıyla ve fedakarlıkla geçti. Bir yıl boyunca birlikte direndik ve dayandık” şeklinde devam etti. “Virüsle birlikte yaşayacağımızı söylemiştim ve bu durum yaşanıyor” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Yeniden direneceğiz. Eğer birlik olursak, eğer önümüzdeki haftalarda birlikte ve dayanışma içinde organize olabilirsek, tünelin ucunu görebileceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şu ana kadar yürütülen stratejinin yararlı ancak yetersiz kaldığını söyledi. Macron bu nedenle paniğe yer vermeden yeniden zor kararların alınması gerektiğine dikkat çekti.

19 departmana getirilen kısıtlama ve kuralların tüm ülkeye yayıldığını belirten Macron, salgının tüm ülkede yayıldığını söyledi. Macron, oturulan adresin 10 km çap alanı dışı için gerekli olan mazeret belge uygulamasının tüm ülkede geçerli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, detaylarını belirtmeden, Cumartesi akşamından itibaren zaruri ihtiyaç teşkil etmeyen bazı işletmelerin kapanacağını duyurdu.

5 Nisan’dan itibaren bölgeler arası yolculuklara kısıtlama getirildi. Paskalya tatilini başka bir bölgede geçirmek isteyen ve karantina durumunu başka bir bölgede geçirmek isteyen vatandaşların yolculuk yapmalarına hafta sonuna kadar imkan olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 5 Nisan’dan itibaren bölgeler arası seyahatlerin mümkün olmayacağını kaydetti. Bölgeler arası yolculuk yapmak için iş, sağlık, adli veya ailevi bir durumun olması gerekiyor.

Yürürlükte olan saat 19’dan itibaren sokağa çıkma yasağının devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tüm işletmelerden uzaktan çalışma sistemini tercih etmelerini istedi. Macron, uzaktan çalışmanın sistematik ve devamlı olmasının salgını dizginlemekte önemli rol oynayacağını kaydetti.

Yurtdışında bulunan vatandaşların durumuna da değinen Emmanuel Macron, arzu eden tüm Fransız vatandaşlarının ülkeye geri dönebileceklerini söyledi.

Okulların 3 haftalığına kapanacağını duyuran Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önümüzdeki hafta tüm öğrencilerin evde kalarak uzaktan eğitim sistemiyle dersleri takip edeceğini, 12 ile 26 Nisan tarihleri arasında ise ders olmayacağını söyledi. 26 Nisan’dan itibaren kreş, anaokul ve ilkokul seviyesindeki öğrencilerin ders başı yapacağını belirten Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ortaokul ve liselerdeki öğrenicilerin ise 3 Mayıs’tan itibaren okula başlayacaklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, okula gitmeyen çocukların ebeveynlerinin çalışmayacağını ve kısmi işsizlikten yararlanacağını söyledi.

Normal hayata geçiş konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çok yakında kısıtlamaların kaldırılması ile ilgili oluşturulacak olan takvimi açıklamak için yeniden konuşacağını söyledi. Mayıs ayının ortalarından itibaren bazı kültür-sanat işletmeleri ile restoran ve kafelerin teraslarının açılmasına belirli koşullarda izin verileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaz başına doğru spor, eğlence, kültür-sanat, restoran, kafe, bar gibi işletmelerin aşamalı olarak açılacağını duyurdu.

Şirketlere yapılan mali yardımların uzatılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Macron, süre konusunda bilgi vermedi.

Ülke genelindeki hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranının yüksek seviyelere ulaştığını vurgulayan Macron, önümüzdeki günlerde yatak sayısını 10 bine çıkarılacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, getirilen kısıtlamaları denetmesek için güvenlik güçlerinin ülke genelinde sıkı kontroller yapacağını duyurdu.

Karantina kelimesini hiçbir şekilde kullanmayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, « Kararlı ve birlikte dayanacağız » sözleriyle konuşmasına son verdi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Koronavirüs ve Influenza Virüsü Vakalarında Hızlı Artış

Batı Trakya’da koronavirüs ve influenza virüsü vakalarında kaydedilen keskin artış, bölge halkını ve sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Tahtakurusu Endişesi

Fransa’nın başkenti Paris’te yatakların yanı sıra, tren, metro, sinema ve hastanelerde de görülen tahtakuruları, Yunanistan’da da endişe yaratıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Fransa radyasyon nedeniyle iPhone 12 satışlarını durdurdu

Fransa’da sınırı aşan radyasyon tespit edilmesi nedeniyle iPhone 12 satışları durduruldu.
Devamını oku...