Aşı sıkıntısı çeken AB’den itiraf: Hata yaptık - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Aşı sıkıntısı çeken AB’den itiraf: Hata yaptık

Küresel Kovid-19 salgınıyla mücadelede en etkili araç koronavirüs aşısı. Tüm ülkeler aşı tedarik etmeye çalışırken Avrupa Birliği yetkilileri sonunda geç kaldıklarını kabul ettiler.

Koronavirüs salgınında aşı uygulaması başlasa da aşıların üretiminde ve tedarikinde yaşanan aksamalar nedeniyle Avrupa Birliği zor ve sıkıntılı bir aşılama süreci yaşıyor.

Aşı tedarikinde yaşanan sıkıntılar hakkında açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Hata yaptık” itirafında bulundu.

Aşılara onay vermede geç kaldıklarını kabul eden Leyen, toplu üretim konusunda çok fazla iyimser olduklarını söyledi.

Avrupa Birliği’nin koronavirüs aşılarıyla ilgili stratejisinde hata yaptığını itiraf eden Von der Leyen, şu ifadeleri kullandı:

“Hâlâ olmak istediğimiz yerde değiliz. Aşılara onay vermede geç kaldık. Toplu üretim konusunda çok fazla iyimserdik. Ayrıca verdiğimiz siparişlerin zamanında teslim edileceğine fazla inandık.

Bir avuç büyük üye ülke aceleci davranıp aşıların hepsini alsaydı ve diğer herkesin eli boş kalsaydı ne olacağını tahmin bile edemiyorum. Böyle bir durum iç pazar için ve Avrupa’nın birliği için ne anlama gelecekti? Ekonomik anlamda da saçmalık olacaktı ve bence topluluğumuzun sonu olacaktı.

Normalde 5-10 yılda geliştirilecek aşı 10 ayda geliştirildi. Bilim sanayiyi geçti. Ama yeni aşıların üretimi çok karmaşık bir süreç ve bu aşılar için bir gecede üretim tesisi kurulamıyor. Aşılarda 400 kadar içerik madde bulunuyor ve üretimde 100 kadar tesis rol oynayabiliyor.”

AB olarak üretim kapasitesinin artırılması için çalıştıklarını belirten Von der Leyen, “Şimdi artık öngörülebilirlik istiyoruz. Şu andaki engellerden biri, iki sentetik molekülle ilgili. Şirketlerin dediğine göre, ellerinde bunlardan 250 gram daha fazla olursa 1 milyon doz daha fazla aşı üretebilecekler” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı, bu yaz AB ülkelerindeki yetişkin nüfusun yüzde 70’inin aşılanmış olması için koyulan hedefte de değişiklik yapmadıklarını belirtti. AB, yüzde 70’lik hedefe rağmen aşılamalarda tedarikten kaynaklanan sıkıntılar ve kesintiler nedeniyle yavaş ilerliyor ve bu nedenle AB Komisyonuna eleştiriler yöneltiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

AB'den Zorla Çalıştırılan İşçiler Tarafından Üretilen Ürünleri Almama Kararı

Avrupa Birliği (AB), zorla işçi çalıştırma üzerine kurulu iş modellerine karşı mücadelede kapsamında önemli bir karar aldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Koronavirüs ve Influenza Virüsü Vakalarında Hızlı Artış

Batı Trakya’da koronavirüs ve influenza virüsü vakalarında kaydedilen keskin artış, bölge halkını ve sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da her 4 evden 3’ünde çocuk yok

Yunanistan, Avrupa’daki nüfus sorununda başı çekerken, son veriler, ülkede yaşanan “yetersiz nesil” sorununun boyutlarını gözler önüne seriyor.
Devamını oku...