3,5 yıllık aradan sonra: Kıbrıs’ta müzakereler Mart’ta başlıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

3,5 yıllık aradan sonra: Kıbrıs’ta müzakereler Mart’ta başlıyor

Türk-Yunan sorunlarının en başında bulunan Kıbrıs konusunda, ABD başkanlık seçiminin ardından hareketlenme yaşanıyor.

Kıbrıs’ta müzakerelerin 3,5 yıllık aranın ardından Mart ayının ilk haftasında yeniden başlayacağı açıklandı

New York’taki görüşmelere Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin yanında AB de gözlemci olarak katılacak.

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs’ta BM himayesindeki müzakerelerin Mart ayı başında başlatılacağını bildirdi.

Hristodulidis, görüşmenin Mart ayının ilk haftasında New York’ta gerçekleşmesinin planlandığını, görüşmenin tam tarih ve yeri ile ilgili son kararı, koronavirüs salgınındaki durumu da dikkate alarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in vereceğini söyledi.

Hristodulidis, BM’nin Mart’ın ilk haftasıyla ilgili iki ayrı tarih üzerinde durduğunun da kendilerine bildirildiğini kaydetti.

Geçen hafta Brüksel’de temaslarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Kıbrıs müzakerelerinin Şubat ayı sonu ya da Mart başında gerçekleşeceğini ve Avrupa Birliği’nin görüşmelerde gözlemci olarak yer alacağını bildirmişti.

Kıbrıslı Türk ve Rum tarafların yanı sıra garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katıldığı son görüşmeler 2017 yılında sonuç alınamayarak sona erdirilmişti.

BM Genel Sekreteri Guterres geçen hafta yaptığı açıklamada Kıbrıs’ta on yıllarca süren statükonun ardından sahada “geri dönüşü imkansız olabilecek değişimler yaşandığı”na işaret ederek görüşmelerin gecikmeksizin başlatılması gerektiğini kaydetmişti.

Geçtiğimiz sene Ekim ayında Kuzey Kıbrıs‘ta ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) adayı Ersin Tatar kazanmıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

75 Yunan İşinsanından İstanbul'a Ziyaret

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, 75 Yunan işinsanı ile birlikte İstanbul’a önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Türk-Yunan Diplomatik Görüşme Takvimi Belirlendi

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk-Yunan diplomatik ilişkilerinde yeni bir döneme giriliyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis: 'Türk-Yunan İlişkilerindeki İlerlemenin Kıbrıs'a Yararı Olacak'

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile yaptığı ortak açıklamada, Türk-Yunan ilişkilerindeki ilerlemenin Kıbrıs sorununa da olumlu katkılar sunacağın söyledi.
Devamını oku...