Batı Trakya için Yunan Parlamentosu’nda kurulan özel komisyon hakkında kim ne dedi? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya için Yunan Parlamentosu’nda kurulan özel komisyon hakkında kim ne dedi?

Batı Trakya’nın kalkınması için özel meclis komisyonu kurulması önerisi Yunanistan Parlamento Başkanları toplantısından sonra meclis genel kurulunda da oybirliğiyle kabul edildi.

Başbakan Kiryakos Miçotakis’in önerisiyle kurulan komisyonda parlamentodaki partilerden oy oranlarına göre toplam 25 üye yer alacak.

Komisyonun 6 ay içerisinde çalışmalarını tamamlaması ve raporunu hazırlaması gerekiyor.

HACİDAKİS: YUNANLAR VE MÜSLÜMANLAR…

Çevre ve Enerji Bakanı Kostis Hacidakis gelişmeyle ilgili olarak “Başbakan’ın inisiyatifinin verdiği mesaj açık ve nettir: Ülkenin bölgesel kalkınması için Yunanların birleşmesi mesajıdır” dedi ve ekledi:

“Parlamentonun mesajı oybirliğiyle şu şekilde olmalıdır: Partiler arası komisyonun önceliğinin (Batı) Trakya bölgesinin sorunları, Yunanlar ve Müslümanların sorunları olacağı ve insan hakları ile bölgenin kalkınmasından bahsedildiğinde Yunanistan’ın birlik ve aynı zamanda Avrupa ruhuyla ilerlediği mesajı olmalıdır”

Çevre ve Enerji Bakanı Kostis Hacidakis

VELOPULOS: YAPILMASI GEREKEN…

Elliniki Lisi (Yunan Çözümü Partisi Genel Başkanı Kiryakos Velopulos ise Başbakan Miçotakis’in Batı Trakya’nın kalkınması için partiler arası komisyon kurulması teklifini “yapılması gereken gerekli iyilik” olarak nitelendirdi.

BAKOYANNİ: BATI TRAKYA YENİ SAYFA AÇACAK

Komisyona başkanlık edecek olan Dora Bakoyanni ise partiler arası komisyon kararını “çok sayıda ve büyük zorluklarla karşı karşıya kalan bu sınır bölgesine yönelik yüksek önem taşıyan ve güncel nitelikte bir tercih” olarak tanımladı.

Avrupa Birliği liderler zirvesinden Yunanistan’a önümüzdeki yedi yıl için yaklaşık 70 milyar evro verilecek olmasına atıfta bulunan Bakoyanni şöyle konuştu:

“Bu bölgenin yeni bir sayfa açmasına imkan tanıyacak bir kalkınma programı hazırlamamız için bu büyük bir fırsat. Ortak hedefimiz gençleri bölgede tutabilmek ve yatırımları bölgeye getirebilmek için Batı Trakya’ya kurumsal ve kalkınma araçlarını sunmaktır”

Dora Bakoyanni – ND

SYRIZA’DAN FAMELLOS: SAHTE VE İKİYÜZLÜ İLGİ

Anamuhalefet SYRIZA Partisi Parlamento Grubu Sözcüsü Sokratis Fammelos ise kararla ilgili eleştirilerini dile getirdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Birçok çekincemizi dile getirerek başkanlar toplantısında komisyonun kurulmasında mutabık kaldık çünkü bunun hükümetin Batı Trakya’nın kalkınmasına yönelik iletişim amaçlı, sahte ve ikiyüzlü bir ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Avrupa fonlarından eyalet düzeyinde bir kalkınma politikası uygulanması ve Batı Trakya’nın eşit düzeyde yer alması teklifimizi reddettiler”

Sokratis Fammelos – SYRIZA

Famellos hükümeti timsah gözyaşları dökmekle suçlarken, ND hükümetinin uyguladığı politikalarla bölgedeki işsizliğin arttığını ve bölgenin itibarsızlaştığını kaydetti.

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/30755-bati-trakya-icin-kurulacak-meclis-komisyonuna-azinlik-milletvekilleri-katilacak-mi

KİNAL’DAN GOKAS: SADECE BATI TRAKYA DEĞİL…

KİNAL Partisi Parlamento Grubu Sözcüsü Hristos Gokas ise teklife katılmakla birlikte “sadece Batı Trakya’yı değil Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti’nin tamamını kapsayacak özel bir kalkınma planı olması gerektiğini” söyledi.

ELLİNİKİ LİSİ’DEN HİTAS: TEPKİLER, YAŞANACAKLARIN HABERCİSİ

Elliniki Lisi Partisi Parlamento Grubu Sözcüsü Konstantinos Hitas ise “bugün parlamentoda yaşanan tepkilerin komisyonda yaşanacakların habercisi olduğu” değerlendirmesini yaparken “küçük siyasi çıkar mantığıyla kavga yapmak yerine bölgenin gerçekten kalkınmasını sağlayacak çözümlerin bulunması amacıyla birlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğini” vurguladı.

MeRA25’TEN BAKADİMA: SOMUT BİR TARTIŞMA YAPILMALI

MeRA25 Partisi Parlamento Grubu Sözcüsü Fotini Bakadima da “Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti geneli için tam bir kalkınma çözümü bulunması için komisyonda somut bir tartışma yapılması gerektiğini” söyledi.

ND’DEN RAPTİ: KOMİSYON, BÜYÜK ULUSAL İDDİA

İktidar partisi ND’nin Parlamento Grubu Sözcüsü Zoi Rapti ise “partiler arası komisyon kurulmasının ne önemsiz bir süreç ne de küçük parti çıkarları mantığı içeren bir girişim olduğunu” belirtti ve “bunun bölgenin kalkınması için büyük ulusal bir iddia olduğunu ve bütün partilerin katılımının önemli olduğunu” kaydetti.

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/30686-bati-trakya-icin-yunan-parlamentosunda-ozel-komisyon-kuruyorlar

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis, Ankara'ya Yapacağı Resmi Ziyaretin Mayıs'ta Gerçekleşeceğini Duyurdu

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ankara’ya yapacağı resmi ziyaretin Mayıs ayında gerçekleşeceğini duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Odessa Ziyareti Sırasında Patlama Endişe Yarattı

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, savaşın yıkıma uğrattığı Ukrayna’nın Odessa şehrine yaptığı ziyaret sırasında yaşanan patlama nedeniyle endişe yarattı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çiftçiler Yarın Miçotakis Görüşmesinden Çözüm Bekliyor: Aksi Takdirde Eylemleri Tırmandıracaklar

Çiftçiler Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yapacakları yarınki kritik görüşmede tarım sektöründeki sorunlarına çözüm bekliyor. Aksi takdirde eylemleri tırmandıracaklar.
Devamını oku...