Bamyayı sevmeyenler bunları öğrendikten sonra çok pişman olabilirsiniz - Azınlıkça
Yaşam

Bamyayı sevmeyenler bunları öğrendikten sonra çok pişman olabilirsiniz

Bamya çok az kişi tarafında sevilen ve faydaları pek bilinmeyen bir sebzedir. Dünyada kullanımı oldukça yaygın olsa da “sümüksü” yapısı nedeniyle pek sevilmez.

Ama sayısız faydası olduğunu bilenler ve sağlıklı yaşama önem verenler bamyayı beslenme düzenlerinden eksik etmezler.

Bamya Mısır’da ortaya çıkmıştır ve 12 yüzyıldan beri yetiştirilmektedir. Birçok farklı tüketim şekli bulunur. Turşusu bile vardır ve çok lezizdir!

Bamyanın faydaları

2005 yılında yapılan bir araştırma sonucu bamyanın böbrek rahatsızlıkları üzerinde pozitif etkisi olduğu görüldü. Çalışmada katılımcılar iki gruba ayrıldı – bir grup bamya ile tedavi edildi diğer gruba ilaç tedavisi uygulandı. 6 ay süren çalışmada ilaçla tedavi edilen grupta hiçbir değişiklik görülmezken bamya ile tedavi edilen grupta ürik asit ve idrar proteininde azalma görüldü.

Yayınlanan başka bir çalışmada da bamyanın vücudu böbrek rahatsızlıklarına karşı koruduğu söylendi. Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle kimyasallar nedeniyle oluşabilecek böbrek rahatsızlıkların karşı koruma sağlıyor.

Bir diğer çalışma da bamya özünün şeker hastalığına karşı koruyucu olduğunu ortaya çıkarmıştır. Diyabetli farelere bamya verildiğinde farelerin kan şekeri seviyelerinin düştüğü ve lipid profillerinin normal seviyelere geldiği görülmüştür. Bunun gibi diğer deneylerde ve laboratuvarlarda yapılan testlerde bamyanın kan şeker seviyesini düşüren önemli besinlerden biri olduğu bulunmuştur. İçerdiği yüksek miktardaki çözülebilir diyet lifler nedeniyle de eskilerden beri şeker hastalığı için alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılır.

Henüz ön hazırlık aşamasındaki laboratuvar testlerinde meme kanseri hücrelerine karşı tepki verdiği görüldüğünden kanserle savaşta da faydalı olabileceği düşünülüyor. Bamyada bulunan ve araştırmacıların yeni keşfettiği bir protein türü, laboratuvar ortamındaki testlerde meme kanseri hücrelerini %72 oranında yok etmiştir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Şeker hastalarına doğal çözüm: Bamya Suyu

Bamya suyu vitamin deposu olarak kabul edilmektedir ama bamya gerçekte nedir?
Devamını oku...