Kötü Alışkanlıkları Bırakmak İçin Pratik Yaklaşım – Sedef Molla - Azınlıkça
Yaşam

Kötü Alışkanlıkları Bırakmak İçin Pratik Yaklaşım – Sedef Molla

Sedef Molla

Kötü bir alışkanlığı ortadan kaldırmanın en pratik yollarından biri, ona neden olan işarete maruz kalma oranınızı azaltmaktır.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Kötü alışkanlığı kaynağından kesmek, alışkanlığın üstesinden gelmek için güvenilir bir yaklaşım olacaktır. Dayanıklılık, irade ve azim başarı için gereklidir ancak bu özellikleri iyileştirmenin yolu daha disiplinli bir insan olmayı istemekten değil, daha disiplinli bir alan yaratmaktan geçer. (evet bu genel kanının aksidir)

İşaretler ve uyaranlar konusunda dikkatli olmazsanız durdurmak istediğiniz kötü bir alışkanlığın, davranışın ta kendisine neden olabilirsiniz.

Obez kişileri kilo kaybı sunumlarıyla mahcup etmek strese kapılmalarına neden olabilir ve bunun sonucunda bir çoğu yeniden en iyi bildikleri baş etme yöntemlerine – aşırı yeme- geri dönerler. Sigara içme alışkanlığı olanlara kararmış akciğer fotoğrafları göstermek daha fazla kaygı düzeylerine neden olur. Sağlığınız için kaygılanmak sizi endişelendirir; bu, endişelerinizi bastırmak için sizi sigara içmeye iter ve sigara içmek sağlığınızı kötüleştirdiği için daha fazla kaygı duyar ve endişelenirsiniz. Kötü hissettiginiz, strese girdiğiniz ya da mutsuz olduğunuz bir an abur cubur yersiniz. Abur cubur yediğiniz için kendinizi mutsuz ve kötü hissedersiniz. Yapacak bir şey için enerji bulamadığınızda telefonunuzla ilgilenirsiniz ve bu sizi miskin hissettirir. Bu yüzden telefonla daha çok vakit geçirirsiniz.

Sonuç kontrolden çıkmış, sürekli aşağıya inen bir sarmaldır.

Dışsal tetikleyici kötü bir alışkanlığı tekrarlamak için karşı konulmaz bir istek oluşturur. Bir şeyi fark ettiğiniz zaman onu istemeye başlarsınız. Bu, biz farkına varmadan neredeyse her zaman gerçekleşmektedir.

Bilim insanları bağımlılara bir kokain fotoğrafını sadece otuz üç milisaniye boyunca göstermenin beyindeki ödül yolağını uyardığını ve arzuyu tetiklediğini buldular. Bu, beynin idrak edemeyeceği bir hızdır- ve bağımlılar ne gördüklerini bile anlayamadan uyuşturucu kullanma isteği duydular.

Asıl önemli nokta şudur: bir alışkanlığı aşabilirsiniz ama unutmanız pek olası değildir. Buna ek olarak olumsuz bir ortamda olumlu alışkanlıklar sürdürmek ve sürekliliği olmasını sağlamak epey zordur.

Basit görünen değişiklikler çok etkili olabilir. Tek bir işaret bile ortadan kalktığında alışkanlığın hafiflemesinde büyük rol oynayabilir.

  • -Tv karşısında çok fazla zaman geçiriyorsanız , Tvyi bulunduğunuz odadan çıkarın.
  • – Değersizlik ve yetersizlik hissi duyuyorsanız kıskançlık, haset tetikleyen sosyal medya hesaplarını takip etmeyi bırakın.
  • – Telefon ile bağımlılığınız varsa en az bir iki saat telefonunuzu başka bir odada bırakın.
  • – Kıyafet ve ev eşyalarına çok fazla para harcıyorsanız bununla ilgili önünüze düşen reklam ve sayfaları engelleyin.
  • – Gereğinden fazla video oyunu oynuyorsanız konsolun fişini çekip başka bir odaya kaldırın.

Her doğru olanı yapmak istediğinizde o iradeyi kendinizde bulamayabilirsiniz fakat arzunuzu tetikleyen ortamı optimize etmek daha iyi ve kısa vadede alışkanlığınızı aşabilmeniz için etkili bir çözüm olacaktır. Kötü alışkanlıklarınız işaretlerini görünmez, iyi alışkanlıklarınız işaretlerini görünür kılın.

Sedef Molla

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sınırlarımızı Oluştururken Neden Zorlanıyoruz - Sedef Molla

Sınırlar kendimizi tanımlar ve kim olduğumuzu yada olmadığımızı belirler. Sınır benim nerede bittiğimi ve bir başkasının nerede başladığını görmemi sağlar.
Devamını oku...