Kalp Hastalıkları Dünya Çapında Önde Gelen Ölüm Nedeni - Azınlıkça
Yaşam

Kalp Hastalıkları Dünya Çapında Önde Gelen Ölüm Nedeni

Kardiyovasküler hastalıkların, dünya çapında en önde gelen ölüm nedenleri arasında olduğu bilinen bir gerçek. Yapılan son araştırmalara göre, bu hastalıklara bağlı ölüm sayılarındaki artış, toplum sağlığı için ciddi endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Journal of the American College of Cardiology’de yayınlanan yeni bir rapora göre, 1990 yılında 12,4 milyon olan kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan küresel ölüm sayısı, 2022 yılında 19,8 milyona yükseldi.

Bu rapor, kalp hastalıkları ve risk faktörlerinin 21 küresel bölgede detaylı bir analizini içeriyor. Araştırma, 1990’dan 2022’ye kadar kardiyovasküler hastalıkların küresel, bölgesel ve ulusal eğilimlerine dair güncel sağlık tahminlerini sunmakta.

Artan Küresel Ölümler ve Risk Faktörleri

2015 ile 2022 yılları arasında incelenen 204 lokasyondan 27’sinde kardiyovasküler hastalık ölümlerinde artış gözlemlendi. Ölüm oranları, yaş, cinsiyet ve coğrafi konum gibi çeşitli kategorilere göre ayrıntılı olarak incelendi. Araştırmada, çevresel, metabolik ve davranışsal olmak üzere 15 ana risk faktörü ele alındı. Bunlar arasında hava kirliliği, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve beslenme riskleri gibi faktörler yer alıyor.

Rapor, kardiyovasküler hastalıkların ölüm oranlarının küresel olarak yüksek olmasının yanı sıra, özellikle Asya, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu gibi bölgelerde bu oranların daha da yüksek olduğunu belirtiyor. Örneğin, Doğu Avrupa’da her 100.000 kişide 553 ölüm ile bu hastalıklardan kaynaklanan en yüksek ölüm oranı gözlemlendi.

Önleme Çabaları ve Halk Sağlığı Stratejileri

Bu rapor, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve kontrolü konusunda uluslararası çapta ciddi adımlar atılması gerektiğini vurguluyor. Washington Üniversitesi Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü ile ABD Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’nün işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma, kardiyovasküler hastalıkların olmadığı bir dünyanın mümkün olduğuna işaret ediyor. Bu bağlamda, ülkelerin kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yönelik halk sağlığı stratejilerini benimsemeleri ve özellikle ulaşılması zor bölgelerde bilgi yaymak ve sağlık programlarını uygulamak için küresel eylemde bulunmaları gerektiği belirtiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Merdiven Çıkmak Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltabilir

Kardiyovasküler hastalıklar, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yılda 17,9 milyon can almakta ve her üç kişiden biri bu hastalıklarla yaşamaktadır. Fakat şimdi, Tulane Üniversitesi’nin yeni araştırması, basit bir eylemin – merdiven çıkmak – bu büyük tehdidi azaltabileceğini gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da kalp ve damar hastalıklarında muayenelerin ücretsiz olması bekleniyor

Yunanistan’da Sağlık Bakanlığı’nın Çarşamba günü Meclis’e sunması beklenen bir yasal düzenleme ile 30 yaşın üzerindeki kişiler için kalp ve damar hastalıklarına yönelik önleyici muayeneler ücretsiz olacak.
Devamını oku...
Yaşam

Kalbe iyi gelen 5 yiyecek

Ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde ölümle sonuçlanan hastalıkların ilk sırasında yer alan kalp hastalıkları, kişinin beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilgilidir.
Devamını oku...