Tatilde Kabızlık Nasıl Önlenir? - Azınlıkça
Yaşam

Tatilde Kabızlık Nasıl Önlenir?

Tatil, dinlenmek ve eğlenmek için harika bir zamandır. Ancak, tatil sırasında kabızlığa yakalanmak da mümkündür. Kabızlık, bağırsak hareketlerinin azalması veya zorlaşmasıdır. Kabızlık, tatilinizin keyfini kaçırabilir ve hatta ağrıya neden olabilir.

Yaz dönemi çoğumuz tatil havasındayız. Seyahat ediyor, arkadaşlarımızı ve ailemizi görüyor, geç saatlere kadar oturuyor ve dinleniyoruz. Ancak günlük rutininizdeki değişiklikler, seyahat ve hatta jet lag nedeniyle karın bölgenizde ağrılar fark edebilir ya da tuvalete gitmeyi normalden daha zor bulabilirsiniz. Bunun neden tatilde olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

Gastroenterology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, her dört yolcudan biri tatil sırasında ara sıra kabızlık yaşamaktadır. Kabızlık, hastaların doktorlarına bildirdikleri en yaygın gastrointestinal problemdir. Başlıca belirtileri karın ağrısı, zor ve ağrılı bağırsak hareketleri, bağırsak hareketlerinin sıklığında azalma (normalden daha az), şişkinlik ya da yorgun veya halsiz hissetmektir.

Çoğu sağlıklı insan için düzenli bağırsak hareketleri günde üç kez gerçekleşir veya bazı insanlar haftada üç bağırsak hareketi kadar az bağırsak hareketi bildirir. Tatillerde bu hassas denge beslenme, uyku ve seyahat değişiklikleri nedeniyle bozulur.

Seyahat neden kabızlığa neden olur?

Bu gastrointestinal rahatsızlıklara yol açabilecek faktörleri analiz edelim: Öncelikle, aniden her gün dışarıda yemek yiyoruz. Şeker, tuz ve yağ oranı yüksek, lif oranı düşük çok sayıda ve büyük porsiyonlarda yiyecek var. Büyük porsiyonlar sindirim sürecini bozabilir ve tatlı ve tuzlu yiyecekler kabızlık semptomlarıyla ilişkilendirilir.

Daha sonra, normalden daha geç saatlere kadar uyanık kaldığımız için uykumuz bozulur, vücut uykusuzluk durumuna sürüklenir ve bu da kabızlıkla bağlantılıdır.

Ayrıca, genellikle gün içinde yeterince su tüketmeyiz. Bu durumda atıkların kolonda sıkışıp kalması, daha kuru ve sert hale gelmesi kolaylaşır.

Tatillerde kabızlık nasıl önlenir?

Yukarıdaki sorundan kaçınmak ve tatilinizi hiç aksatmamak için çözümler var: Öncelikle, tatil başlamadan önce şeftali, yaban mersini, erik, karpuz, kavun, havuç, domates, salatalık ve biber gibi lif bakımından zengin meyve ve sebzeleri yemeye başlayın. Açıkçası, bunları tatil sırasında da tüketmeye özen gösterirsek, mide-bağırsak sağlığımız için daha da iyi olacaktır.

Ayrıca dehidrasyonu önlemek için gün boyunca sık sık ve düzenli olarak en az iki litre su tüketin.

Hareket etmeye devam edin! Yürümek, yüzmek ve genel olarak hayatımıza hareket katmak bize hayal edebileceğimizden çok daha fazla fayda sağlayacaktır.

Ayrıca, kabızlığı azaltmaya çalışırken kuru incir veya kuru eriğin faydalarını da unutmayın.

Son olarak, özellikle bu durumlar için probiyotikleri her zaman yanımızda taşımakta fayda var. Bu noktada tüm probiyotiklerin aynı olmadığını belirtmekte fayda var çünkü probiyotikler genellikle ishali önlemek için antibiyotiklerle birlikte verilir. Dolayısıyla, yanımızda bir tane bulundurmak kabızlığa pek yardımcı olmayacaktır. Bifidobacterium lactis ve Lactobacillus rhamnosus GG kolonileri içeren probiyotikleri tercih ediyoruz. Probiyotikler yoğurt, kefir, doğal turşu ve hatta bitter çikolatada da bulunabilir.

Günlerinizi mahvedecek herhangi bir tatsız his olmadan tatilinizin tadını çıkarın! İyi eğlenceler!

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Bu yiyecekler kabızlığa iyi geliyor

Kabızlık, yanlış beslenme alışkanlıkları, seyahat, uzun süre aç kalma ve ortam değişikliği gibi farklı sebeplerden meydana gelebilir.
Devamını oku...
Yaşam

Kabızlığa ne iyi gelir?

Sindirim sisteminin duraksaması ile meydana gelen kabızlık toplumda ve her yaş grubunda rastlanmaktadır. Hayvanlarda bile görülebilir.
Devamını oku...
Yaşam

Kabızlığa iyi gelen besinler

Kabızlık dışkının sertleşmesi ve boşaltım sırasında zorluk yaşanmasına neden olan sağlık problemlerinden birisidir.
Devamını oku...