Kabızlığa iyi gelen besinler - Azınlıkça
Yaşam

Kabızlığa iyi gelen besinler

Kabızlık dışkının sertleşmesi ve boşaltım sırasında zorluk yaşanmasına neden olan sağlık problemlerinden birisidir.

Kabızlığa kullanılan ilaçlar, yanlış beslenme, az su tüketimi ve hareketsiz yaşam neden olmaktadır.

Tüm bunlardan dolayı kabız olunması halinde eğer tıbbi olarak müdahale gerektirecek bir durum söz konusu değilse, kabızlığa iyi gelen besinler listesinden yarım alabilirsiniz.

Kuru Erik

Kuru erik herkes tarafından çok fazla bilinmeyen ancak kabızlık üzerine en çok etkisi olan besinlerden birisidir. İçeriğinde bulunan difenil izat sayesinde laksatif etkiye neden olarak bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar, laksatif etki yaratır ve hızlı metabolizmaya neden olur. Kuru eriğin bu özelliklerinden yaralanmak için özellikle sabahları uyanınca kahvaltıdan yarım saat önce bir kaç adet kuru eriğin 1 bardak su ile tüketilmesi önerilmektedir. Bu sayede çok daha hızlı bir şekilde bu sorundan kurtulmak mümkündür.

Kuru Kayısı

Kuru kayısı herkes tarafından en çok bilinen ve bağırsak üzerine oldukça etkili bir meyvedir. Kuru erik dışkı sayısı ve miktarını büyük ölçüde artırmaktadır. Ancak bu meyvenin kabızlığı önlemesinin yanı sıra gaz yapıcı etkisinin de unutulmaması gerekiyor.

Lif İçeriği Yüksek Besinler

Lifli besinlerin düzenli olarak tüketilmesi sayesinde kabızlık ve diğer bağırsak sorunlarının büyük bir kısmından kurtulmak mümkündür. Lifli besinler işlevini yitiren yada büyük oranda kaybeden bağırsaklar için oldukça ideal bir besindir. Bu bakımdan lahana, tam tahıllı ürünler, sebzeler ve kabuklu meyveler zengin lif içeriğine sahip olan ürünlerdir.

Önerilen Besinler

Aşağıdaki besinler kabızlığa iyi gelen besinler arasında en önemlileridir;

  • Kabuklu elma ve armut,
  • Kayısı, erik,
  • Şeftali,
  • Ananas
  • Yer fıstığı,
  • Badem,
  • Kabuklu haşlanmış patates,
  • Havuç, ıspanak,
  • Nohut, fasülye,
  • Yulaf,
  • Sarı ve keten tohumu
  • Yeşil fasülye
  • Esmer pirinç gibi besinler düzeni olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.

Yulaf

Yulaf çok az insanın tükettiği ve birçoğumuzun faydalarına henüz hakim olamadığı bir besindir. Ancak düşük glisemik indeksi ve yüksek lif oranı ile tam bir bağırsak dostu olarak kabızlığa iyi gelen besinler arasında yer alıyor. Yulafı günlük rutin beslenme düzeninize mutlaka eklemeyi ihmal etmeyin.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Bu yiyecekler kabızlığa iyi geliyor

Kabızlık, yanlış beslenme alışkanlıkları, seyahat, uzun süre aç kalma ve ortam değişikliği gibi farklı sebeplerden meydana gelebilir.
Devamını oku...
Yaşam

Tatilde Kabızlık Nasıl Önlenir?

Tatil, dinlenmek ve eğlenmek için harika bir zamandır. Ancak, tatil sırasında kabızlığa yakalanmak da mümkündür. Kabızlık, bağırsak hareketlerinin azalması veya zorlaşmasıdır. Kabızlık, tatilinizin keyfini kaçırabilir ve hatta ağrıya neden olabilir.
Devamını oku...
Yaşam

Kabızlığa ne iyi gelir?

Sindirim sisteminin duraksaması ile meydana gelen kabızlık toplumda ve her yaş grubunda rastlanmaktadır. Hayvanlarda bile görülebilir.
Devamını oku...