Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis kimdir? - Azınlıkça
Yaşam

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis kimdir?

Kiryakos Miçotakis, Yunanistan‘ın 50. ve şu anki başbakanıdır. 2019 yılında yapılan genel seçimlerde, merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi’ni (ND) zafere götürdü ve 7 Temmuz 2019’da göreve başladı.

Miçotakis, Atina’da doğdu. Babası Konstantinos Miçotakis, 1989-1992 yılları arasında Yunanistan başbakanıydı. Annesi Marika Miçotakis, bir öğretmen ve yazardır. Miçotakis, Atina Koleji ve Harvard Üniversitesi’nde eğitim gördü. Harvard Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, iş dünyasında çalıştı.

Kiryakos Miçotakis, 2004 yılında Yeni Demokrasi Partisi’ne (ND) katıldı. 2007 yılında, Atina Parlamentosu’na seçildi. 2013-2015 yılları arasında, ND hükümetinde İdari Reform Bakanı olarak görev yaptı. 2016 yılında, ND’nin genel başkanı seçildi.

2019 yılında yapılan genel seçimlerde, Kiryakos Miçotakis liderliğindeki ND, Syriza’yı mağlup etti ve iktidara geldi. Miçotakis, 7 Temmuz 2019’da Yunanistan başbakanı olarak yemin etti.

2023 Yunanistan genel seçimleri, 21 Mayıs 2023 tarihinde yapıldı. Seçimler sonucunda Yeni Demokrasi Partisi (ND) oyların %40,57’sini alarak birinci parti oldu. ND, 300 sandalyeli parlamentoda 158 sandalye kazandı. İkinci parti olan Syriza ise oyların %20,04’ünü aldı ve 86 sandalye kazandı.

Seçimler sonucunda Kiryakos Miçotakis, 2019 yılından bu yana sürdürdüğü başbakanlık görevine devam etti. Miçotakis, 7 Temmuz 2023 tarihinde bir kez daha Yunanistan başbakanı olarak yemin etti.

Miçotakis, Avrupa Birliği’nin (AB) güçlü bir destekçisidir. AB’nin mali yardımları sayesinde Yunanistan’ın ekonomik krizden kurtulmasına yardımcı olduğunu savunmaktadır. Miçotakis, ayrıca NATO’nun da güçlü bir destekçisidir. Miçotakis döneminde Yunanistan’daki milliyetçi ve ırkçı partilerin oy oranı artarken başta SYRIZA olmak üzere sol partilerde düşüş görülmüştür.

4 Mart 1968 doğumlu olan Kiryakos Miçotakis, Amerikan-Yunan asıllı bir iş kadını olan Mareva Grabowski ile evlidir. Çiftin üç çocuğu vardır: Konstantinos, Daphne ve Katerina.

Home » Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis kimdir?

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...