Hangi ilaçları kullananlar için sıcak daha dayanılmaz oluyor? - Azınlıkça
Yaşam

Hangi ilaçları kullananlar için sıcak daha dayanılmaz oluyor?

Belirli bir ilaç sınıfı, onları alan insanlar için aşırı sıcak havaları daha da dayanılmaz hale getiriyor.

Son günlerin sıcak hava dalgası, son yıllarda hatırlayabileceğimiz en dayanılmaz hallerden biri ama bazı insanlar için durum çok daha zor ve bunun sorumlusu olarak kullandıkları ilaçlar, özellikle de antidepresanlar olabilir.

Psikiyatrist Dr. Kristin Gill’e göre, farklı türde antidepresanlar vardır, ancak iki özel ilaç sınıfı kullanan kişiler için sıcak basmaları gerçekten acı verici olabilir: Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (EAES’ler) ve trisiklikler.

Bu maddeler, Yunanistan pazarında geniş çapta satılan ve depresyon, anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu gibi durumları tedavi etmek için reçete edilen iyi bilinen antidepresanlar.

Bu ilaçlar, yukarıdaki hastalıkların semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olabilir, ancak çoğu ilaçta olduğu gibi bir dizi yan etkiye de neden olabilirler.

Örneğin aşırı terleme, seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin (EAES’ler) sıcaklık yükseldikçe kötüleşen yan etkilerinden biridir.

‘Terleme vücudun doğal soğutma mekanizmasıdır, ancak ACE inhibitörleri kullanan kişiler için durum yaz aylarında dayanılmaz hale gelebilir’ diyor Dr. Gill.

‘Bu nedenle, bu kişilerin susuz kalma riskine maruz kalmamaları için özellikle dikkatli olmaları gerekir. Susuz kalmanın belirtileri mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrıları ve genel rahatsızlığı içerebilir’ diye ekliyor ve birçok insanın bu yan etkiden habersiz olduğunu vurguluyor.

‘EAES’lerden kaynaklanan aşırı terlemeyle baş etmenin en iyi yolu, çok iyi su içmektir. Ayrıca hafif giysiler giyin ve serin yerlerde kalmaya çalışın’ diyor Dr. Gill.

‘Ayrıca hafif bir terleme önleyici deodorant deneyebilir, yüzünüze ve boynunuza soğuk kompresler uygulayabilir, baharatlı yiyeceklerden, sıcak içeceklerden ve alkolden uzak durabilirsiniz. Ancak aşırı terleme sizi endişelendirmeye başlarsa, en azından çok sıcak günlerde dozu ayarlayabileceği veya alternatif bir ilaç önerebileceği için bu ilaçları reçete eden doktorla bu konuyu görüşmeniz önemlidir’ diye ekliyor.

Dr. Gill, trisikliklerle ilgili olarak, beynin vücudun iç sıcaklığını düzenleyen bölgesi olan hipotalamusu etkilediklerini söylüyor. ‘Bu, kas krampları, deri döküntüsü ve sıcak bitkinliği gibi sorunlara yol açabilir’ diyor.

Sonuç olarak, bu ilaçları kullanan kişiler çok sıcak günlerde dikkatli olmalıdır. Bol su için ve zamanlarının çoğunu serin yerlerde geçirin.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Meteorolog Arnavatuğlu: 'Ekim'de Balkanlar'da Tarihi Sıcak Hava Dalgası'

Arnavutoğlu Ekim ayında Balkanlar’da tarihi bir sıcak hava dalgası “görüyor”
Devamını oku...