Sedef hastalığını tetikleyen faktörler hangileri? - Azınlıkça
Yaşam

Sedef hastalığını tetikleyen faktörler hangileri?

Sedef hastalığı, etkilenen bölgelerdeki cilt hücrelerinin normal yenileme hızı olan 28-30 günde bir yerine 4-6 günde bir yenilendiği kronik bir cilt hastalığıdır.

Psoriatik plakları oluşturan bu ‘fazla’ deri hücreleri, en yaygın olarak dirseklerde, dizlerde, avuç içlerinde, ayak tabanlarında, kafa derisinde ve sırtın alt kısmında farklı renkli, dokunması zor görünen ‘yamalar’dır.

Semptomlar hastalığın şiddetine göre değişir. Hafif ila şiddetli, ciltten genelleştirilmiş fiziksel ve zihinsel olabilir.

En yaygın olanları hassasiyet, kaşıntı, yanma hissi veya psoriatik plaklardır. Plaklar kaşınarak çıkarıldığında kanama olması karakteristiktir. Sedef hastalığı olan kişilerin yüzde 30’a kadarında psoriatik artrit gelişebilir.

Ayrıca pek çok insan için sedef hastalığının büyük ve ciddi bir duygusal etkisi vardır, çünkü kendilerini arkadaşlarına, ailelerine ve iş çevrelerine açıklamak zorunda hissederler.

Sedef hastalığı ‘ayrımcılık yapmaz’. Cinsiyet ve yaş fark etmeksizin her insanda hayatının her döneminde ortaya çıkabilir (20-35 yaş arası kişilerde biraz daha sık görülür).

Dünya çapında milyonlarca insanı etkiler (dünya nüfusunun yüzde 2-3’ü).

Bazı genlerin ifadesiyle ilgilidir (genler doğumdan itibaren vardır, ancak sedef hastalığının aktive olup olmayacağı veya ne zaman aktif hale geleceği çevresel ve psikolojik faktörlerle de ilgilidir).

Sedef hastalığı bulaşıcı değildir ve hiçbir şekilde halk sağlığını tehdit etmez. Buna herhangi bir virüs veya bakteri değil, artan aktivite, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi neden olur.

Sedef hastalığı endojen bir durum (gen ekspresyonu) olmasına rağmen, onu tam olarak neyin tetiklediği hala bilinmemektedir.

Çevresel ve psikolojik gibi dışsal faktörlerin söz konusu olduğu kabul edilir. Stres, stresli durumlar, obezite, alkol, sigara, bazı ilaçlar, aşırı güneşe maruz kalma, soğuk ve kuru hava ve bazı virüsler aktivasyonuna katkıda bulunuyor gibi görünmektedir.

Bununla birlikte, bazı bireylerde görünümünü etkiliyor gibi görünen faktörler, diğerlerinde etkilemez.

Bu nedenle bu faktörlerin kesin tespiti dermatolog ile diyalog ve işbirliği içinde bireysel olarak yapılır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...