Çocuğunuz evde pişirilen yemeği yemiyorsa ne yapmalısınız? - Azınlıkça
Yaşam

Çocuğunuz evde pişirilen yemeği yemiyorsa ne yapmalısınız?

Bir çocuğa sağlıklı beslenmeyi nasıl öğretiriz? Onda sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek için bazı temel ilkeleri takip etmeliyiz.

Çocukluk ve ergenlik dönemindeki beslenme, yetişkinlikte sahip olacağımız beslenme davranışlarını büyük ölçüde belirlediği için özellikle önemlidir.

Tüm besin gruplarını dışlamayan eksiksiz ve besleyici bir diyet, çocuğun doğru gelişimine yardımcı olabilir ve ona gün içinde ihtiyaç duyduğu gerekli enerjiyi verebilir.

Ayrıca, çocukluk ve ergenlik döneminde yağ hücrelerinin sayısının büyük ölçüde belirlendiğini, yetişkinlikte ise boyutlarının değiştiğini unutmamalıyız.

Bu, çocuklukta sahip olduğumuz kilonun yetişkin hayatımızda sahip olacağımız kiloyu etkilediği anlamına gelir.

Kurabiye, kruvasan veya diğer tatlı veya tuzlu paketlenmiş atıştırmalıklardan zengin bir diyet obeziteye yol açabilir.

Aksine, Akdeniz diyetini benimsemek daha sağlıklı bir kiloya sahip olmanıza yardımcı olur.

Bu nedenle çocukların meyve, sebze, baklagiller, balık, tavuk, kırmızı et ve tam tahıllardan oluşan dengeli bir beslenmeye sahip olmaları iyidir.

Ebeveynlerin karşılaştığı yaygın bir sorun, çocuğun seçici olabilmesi ve tüm yiyecek gruplarını diyetlerinden çıkarabilmesidir, örn. sebze veya meyveler.

Peki çocukların uygun bir diyet izlemelerine nasıl yardımcı olabiliriz?

Yemek zamanlarını doğru planlayın ve uygun atıştırmalıkları seçin

Öncelikle çocuğun ana ve ara öğünlerini yediği belirli zamanlar olmalıdır. Atıştırmalıklar besleyici olmalı, ancak yemek saatlerine çok yakın yenilmemelidir. Örneğin, bir çocuk öğle yemeğinden sadece bir saat önce bir atıştırmalık yerse veya çok tok tutan bir atıştırmalık tüketirse, büyük olasılıkla öğle yemeğini yemek istemeyecektir çünkü henüz aç olmayacaktır.

Mevcut yiyecek seçenekleri, çocuğun nihai olarak ne yemeyi seçeceğini belirler

Ebeveynlerin, evde bulunan yiyecek türünün, çocuğun nihai olarak ne tüketeceği konusunda belirleyici olduğunu her zaman hatırlamaları iyidir. Mutfak raflarımızı ve buzdolabımızı her zaman sağlıklı seçenekler olacak şekilde düzenlemeliyiz, örn. meyveler sebzeler. Evde şeker ve doymuş yağ açısından zengin kurabiye, çikolata, cips ve genel gıdaların bulunmasına gerek yoktur. Haftada bir veya iki kez bir çocuk tatlı tüketebilir, ancak günlük tatlı tüketimi bazı besin maddelerinin eksikliğine ve obeziteye neden olabilir. Bu nedenle ara öğünlerde çocuğumuza küçük bir şeker vermektense biraz meyve vermeyi tercih ediyoruz.

Evde pişirilecek yemeği her zaman ebeveynler seçer

Bir evde iki veya üç öğün yemek pişirmek için hiçbir sebep yok. Anne baba pişirilecek yemeği seçer ve çocuk yiyip yemeyeceğine karar verir. Çocuğun öğle yemeğini makul bir süre içinde yememesi durumunda, örn. yarım saat içinde, bir sonraki öğün normalde öğleden sonradır. Ancak öğle yemeğinin yerini başka bir öğün veya ara öğün almamalıdır. Örneğin, çocuk evde ne zaman bakliyat varsa, başka yiyeceklerin de pişirileceğini biliyorsa, örn. spagetti veya yemek yerine kruvasan veya başka bir atıştırmalık yiyebilir, o zaman pişmiş ana yemeği tüketmesi pek olası değildir.

Ekranın önünde yemek yemekten kaçının

Televizyon izlemek veya bilgisayar oyunları oynamak, çocuğun yemeğe olan ilgisini azaltabilir veya dikkatini dağıtabilir ve sonunda yemek yemeyi çok geciktirebilir ve hatta yemeğini bırakmasına neden olabilir.

Çocuklarla yemek pişirebilir veya alışverişe gidebiliriz

Çocuktan yapabileceği çok basit görevlerle yemek pişirme sürecinde yardım etmesini isteyin. Ayrıca sizinle birlikte markete gelebilir ve istediği meyve veya sebzeleri alabilir. Bu süreçle birlikte çocukların yemeğe olan ilgisi artacaktır çünkü onlar da yemeğin hazırlanmasına katılmaktadırlar.

Yemeklere komik şekiller ve renkler verin

Çocuklar, komik şekillere veya parlak renklere sahip olduklarında yemek konusunda heyecanlanırlar. Örneğin yemesini istediğiniz meyvelerle veya küçük bir yüzle tabakta ağaç oluşturabilirsiniz.

Meyve ve sebzeleri diğer tariflerin içine saklayın

Muz, çilek, şeftali gibi süt ve meyve bazlı olacak farklı tatlarda smoothie yapabilirsiniz. Ayrıca içinde farklı sebzelerin olduğu lezzetli kekler veya içinde elma veya muz bulunan yulaflı krepler pişirebilirsiniz.

Bir çocuğun yeni bir yiyeceği denemesi birkaç kez sürebilir

Ebeveynler, bir çocuğun denemek için yeni bir besine birkaç kez maruz kalması gerektiğini hatırlamalıdır. Bu nedenle, çocuk bir yemeği yemeyi reddederse hayal kırıklığına uğramamak iyidir. Aksine yapılması gereken, alışması ve sonunda denemesi için belirli bir yiyeceğe birkaç kez servis yapmaktır.

Her durumda, sabırlı olmak gerekir ve bir çocuk sağlıklı beslenmekte zorlanıyorsa endişelenmenize veya hayal kırıklığına uğramanıza gerek yoktur. Doğru ve dengeli bir diyete ulaşana kadar birkaç denemenin gerekebileceğini unutmayın. Yemek yerken sakin olmak gerekir ve kesinlikle çocuğu yemek yemeye zorlamak için hiçbir neden yoktur.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...
Yaşam

Çocukların Saat 9'da Uyumasının Üç Önemli Nedeni

Ebeveynler, çocuklarının iyi bir eğitim almasını, sağlıklı olmasını ve mutlu bir hayat sürdürmesini ister. Ancak genellikle gözden kaçırılan bir detay var: Uyku düzeni.
Devamını oku...
Yaşam

Ayçekirdeği ve doğurganlık: Besin değerleri ve faydaları

Bilimsel çalışmalar, beslenmenin bir çiftin doğurganlığını artırabileceğini gösteriyor. Özellikle, içerdikleri belirli besinler nedeniyle gebe kalmada önemli rol oynayabilecek yiyecekler var.
Devamını oku...