Araştırmacılar sadece 10 günde saç çıkarmanın yolunu buldular - Azınlıkça
Yaşam

Araştırmacılar sadece 10 günde saç çıkarmanın yolunu buldular

Alopesi olarak da bilinen kellik, genellikle kafa veya vücuttaki saç dökülmesini ifade eder.

En yaygın biçim, erkeklerle aynı kalıplarda veya aynı şiddette olmaksızın kadınları da etkileyen androgenetik alopesidir.

Erkek tipi kellik genellikle genetik ve erkeklik hormonu dihidrotestosteron kombinasyonuna atfedilir (fetal yaşam sırasında birincil cinsiyet özelliklerinin oluşturulmasında rol oynar ve vücut kıllarının yoğunluğunu belirler).

Stres, hormonal değişiklikler, yetersiz beslenme, altta yatan sağlık koşulları ve bazı ilaçlar bir rol oynayabilir.

Northwestern Medicine araştırmacılarının çalışmada belirttiği gibi, saç dökülmesi, artan eklem sertliğine benzer bir şekilde yaşla birlikte kötüleşir.

Yani, eklemler gibi, saç kökü kök hücreleri de zamanla sertleşerek saç çıkarma yeteneklerini engeller.

Bilim adamlarının attığı bir sonraki adım, farelerde bu kök hücreleri potansiyel olarak yumuşatarak saç üretme yeteneğini yeniden kazanmalarını sağlayacak yolları araştırmaktı.

Hepsinin miR-205 olarak bilinen küçük bir RNA molekülü üzerinde odaklandığını keşfettiklerinde buna ‘Evreka’ adını verdiler.

Daha fazla miR-205 üretmek için kök hücreleri genetik olarak tasarladıklarında, hem genç hem de yaşlı farelerde kök hücre sertliği azaldı ve saç büyümesi iyileşti.

Profesör Rui Yi, ‘Saç sadece 10 gün içinde uzamaya başladı’ derken, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Yaptığımız şey yeni kök hücreler üretmek değil, mevcut olanları uyarmak. Çoğu zaman, saç üretme yeteneklerini kaybetmiş olabilecek bol miktarda kök hücreye sahibiz

MikroRNA’nın nanoparçacıklar yoluyla doğrudan cilde iletilmesi olasılığı nedeniyle, miR-205’in topikal uygulamasının farelerde saç büyümesini teşvik edip edemeyeceğini test etmeyi amaçlıyoruz.

Deney başarılı olursa, bu mikroRNA’nın insanlarda saç büyümesini potansiyel olarak teşvik edip edemeyeceğini araştıracak bir deney tasarlamaya devam edeceğiz.’

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Robot 'çiftçi' geliyor: İlaçlayacak, gübreleyecek, hasadı kontrol edecek

Yunanistan’da Selanik’in Sindos bölgesinde start-up şirketi ‘Agroverse’nin mühendislerinin çalıştığı makine atölyesinde son günlerde yenilikçi bir robot şekillenmeye başladı.
Devamını oku...
Yaşam

Boğaz ağrısı olanlar, semptomlar değişti

Bilim insanları yaptıkları son araştırmalarda, yeni keşfedilen Omikron varyantı nedeniyle koronavirüs semptomlarının değiştiğini söylüyorlar.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Şimdi de dördüncü doz tartışması başladı

Amerika Birleşik Devletleri’nde koronavirüs aşısının üçüncü dozu vurulmaya devam ederken, bilim insanları arasında dördüncü doz tartışması başladı.
Devamını oku...