Vücut kokuları hangi sağlık sorunları hakkında uyarırlar? - Azınlıkça
Yaşam

Vücut kokuları hangi sağlık sorunları hakkında uyarırlar?

Uzmanlara göre, vücut kokumuzdaki olağandışı değişiklikler bizi şaşırtabilir, ancak altta yatan sağlık sorunlarının da bir işareti olabilir.

Her insanın parmak izi gibi kendine has bir vücut kokusu vardır.

Bununla birlikte, vücut kokunuzdaki ani ve kalıcı değişiklikler tıbbi bir durumun belirtileri olabilir ve göz ardı edilmemelidir.

Eczacı Giulia Guerrini, ‘Nedeni olabildiğince çabuk bulmayı ve doğru tedaviyi almayı kendinize ve çevrenizdeki insanlara borçlusunuz’ diyor.

Vücut kokusundaki değişikliklerin pek çoğu zararsız olsa da hangilerinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini bilmelisiniz.

Vücut kokusunun bazı nedenleri şöyle:

Aşırı kilo

Pratisyen hekim Dr. Sophie Newton, ‘Aşırı kilolu veya obezseniz, kötü vücut kokunuz olması daha olasıdır’ diyor.

Bunun nedeni, aşırı yağın cildinizde bakteriler için üreme alanı olabilecek kıvrımlar oluşturmasıdır.

Sadece vücut kokusunun kötüleşmesine katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda son araştırma bulgularına göre, obez insanların zayıf olanlara kıyasla kokuyu algılama ve tanıma yeteneği daha düşüktür.

Diyabet

Dünyada diyabetli sayısı artıyor. Bunların yüzde 90’ı, genellikle hareketsiz bir yaşam tarzı ve zayıf beslenmenin neden olduğu tip 2 diyabetten muzdariptir.

Hastada vücut kokusundaki bir değişiklik, insülin eksikliğinden kaynaklanan diabetes mellitusun akut, ciddi ve yaşamı tehdit eden bir komplikasyonu olan diyabetik ketoasidozun bir işareti olabilir.

Diyabetik ketoasidoz, dışarı verilen havadaki uçucu asetonun varlığı nedeniyle çürük bir elma nefesi bırakan hızlı ve derin nefes alma ile karakterizedir.

Diyabetin başlıca belirtileri kilo kaybı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, yorgun hissetme ve bulanık görmedir.

Erkeklik veya kadınlık uzvu çevresinde kaşıntı ve ayrıca sık maya enfeksiyonları da semptomlara dahildir.

Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği, böbreklerin kanı süzmek ve zararlı element ve maddeleri dışarı atmak gibi önemli işlevleri yerine getirememesidir. Akut veya kronik olabilirler.

Hastalar, kanlarında toksin birikmesi nedeniyle amonyak benzeri bir koku geliştirebilirler.

Karaciğer hastalığı

ABD Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, şiddetli karaciğer hastalığı olan kişilerin nefesi küf, sarımsak veya çürük yumurta gibi kokabilir.

Karaciğer düzgün çalışmayı durdurduğunda, toksinler ve diğer zararlı maddeler idrarda, terde ve nefeste birikir ve daha sonra ter bezleri yoluyla atılır ve güçlü bir çamaşır suyu benzeri kokuya neden olur.

Hastalık siroza veya karaciğerde skarlaşmaya neden olabilir ve karaciğer yetmezliğine veya karaciğer kanserine yol açabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...