Robot 'çiftçi' geliyor: İlaçlayacak, gübreleyecek, hasadı kontrol edecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Robot ‘çiftçi’ geliyor: İlaçlayacak, gübreleyecek, hasadı kontrol edecek

Yunanistan’da Selanik’in Sindos bölgesinde start-up şirketi ‘Agroverse’nin mühendislerinin çalıştığı makine atölyesinde son günlerde yenilikçi bir robot şekillenmeye başladı.

Şu anda torna tezgahları, matkaplar ve CNC işleme makineleri arasında kusurlu ve atıl durumda olan, ancak amaç, yakında robotun üzüm bağları, zeytinlikler, elmalıklar, şeftali ağaçları ve bahçecilikle dolu dönümlerce araziyi kat ederek çiftçilere öncü bir hizmet sunmasını sağlaması.

Çok basit bir ifadeyle, tıpkı birisinin ‘Uber’ tipi bir uygulamada oturum açması ve kendileri bir araca sahip olmak zorunda kalmadan onları gidecekleri yere götürmesi için bir araba ‘siparişi’ vermesi gibi, çiftçiler de bir sürücüyü değil, bir elektrikli robotu arayabilecek.

Agroverse’e ait olan bu sistem, onlar dinlenirken otonom olarak tarlada gezinecek, ilaçlama ve gübreleme yapacak, hasadı kontrol edecek, fotoğraf çekecek ve çevresel verileri toplayacak.

Yunanistan’da ilk kez birincil sektörde robotları bir hizmet olarak sağlama fikri, ‘Agroverse’in kurucusu ve CEO’su, profesyonel çiftçi olmayan, robotik, yapay zeka ve İHA’lar üzerinde deneyimi olan elektrik mühendisi Dimitris Kutras’a ait.

Kutras’ın dışunda projeye iki genç bilim insanı daha dahil: ‘Agroverse Robot’un ticarileştirilmesinden sorumlu olan elektrik mühendisi Yorgos Boncios ve baş makine mühendisi Nikos Dagalakis.

Ayrıca Amerikan Ziraat Okulu – Perrotis Kolej’de doçent olan agronomist Konstantinos Zukidis, gruba tarımsal konularda danışman olarak katılıyor.

Yorgos Boncios, metal çerçevesi Sindos’ta tasarlanıp montajı yapılan ve yazılımla çalışan ve yüzde 100 ‘Agroverse’ mühendisleri tarafından oluşturulan ilk robotun, Mart ayında Merkez Makedonya’da iki üreticinin mahsullerinde pilot ‘yolculuğuna’ başlayacağını aktarıyor.

Ancak hedefin çok daha uzağa, hatta kendi değimiyle ‘kahvehanesi olan her köye’ ulaşmak olduğunu belirterek, önümüzdeki iki yıl boyunca Orta Makedonya, Doğu Makedonya-Trakya ve Teselya ve ardından Yunanistan geneline ve hatta dış pazarlara ulaşmak olduğunu ekliyor.

Robot geldiğinde çiftçi ve agronomistin tarlada olmasına gerek yok. ‘Agroverse’ platformu, üretici veya agronomist tarafından kaydedilen bitki koruma planını dikkate alarak ve mevcut verileri (örneğin toprak nemi veya olası haşere istilası) yapay zeka ile değerlendirerek ilgili emri verecek ve robot ‘işçi’ otomatik olarak üretime geçecek.

Boncios’a göre, komut alınana kadar robot, 20 kilometrelik bir yarıçap içindeki ekinlere hizmet verebileceği bir şarj istasyonunda kalacak.

Robot çiftçiliğe nasıl geçiş yapacak?

Boncios ‘Başlangıçta, robotu çiftliğe götürüp çalışmasını izleyecek bir ‘güvenlik pilotu’ refakatçisi olacak, ancak amaç robotun tamamen otonom olması, kırsal yollardan çiftliğe tek başına gitmesi’ diye açıklıyor ve hizmetin saate göre değil de dönüme göre faturalandırılacağını ekleyerek üreticileri robotun çalışmasının zaman alırsa ne kadara mal olacağı konusunda endişelenmekten kurtarıyor.

Aslında, tamamlandığında, örneğin ilaçlama, yetiştirici/çiftçi, fotoğraflar ve veriler içeren ayrıntılı bir rapor alırken, robot zaten otonom olarak şarj istasyonuna geri dönmüş olacak.

Ancak üreticiler bunu kullanmaya ikna olacak mı?

‘Agrotica’ uluslararası tarım fuarı vesilesiyle, ‘Agroverse’ ekibi üreticiler ve ziraat uzmanlarıyla görüştü ve Boncios’a göre robota olan ilgi büyüktü.

Bunun nedeni, üreticilerin, aynı zamanda önemli bir işgücü sıkıntısı sorunuyla karşı karşıya kaldıkları bir zamanda, sahadaki sıkı çalışmanın yükünü azaltmanın bir yolunu bulmak istemeleri.

Aynı zamanda tüketiciler artık tarlada akıllı robotların kullanımının daha kolay sağlayabileceği daha kaliteli, daha sağlıklı ve sürdürülebilir tarım ürünleri talep ediyor.

Boncios, tarım sektörünün Avrupa’da suyun yüzde 50’sini tükettiğinin tahmin edildiği bir dönemde, araştırmalar robot kullanımının sulama operasyonlarında kullanımını yüzde 90’a kadar azaltabileceğini gösterdiğini ekliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...