Ünlü Harvard profesörüne göre, yaşlanmayı yenen besin takviyeleri - Azınlıkça
Yaşam

Ünlü Harvard profesörüne göre, yaşlanmayı yenen besin takviyeleri

Biyolog, genetik profesörü ve Harvard Tıp Okulu Yaşlanma Biyolojisi Merkezi’nin eş direktörü David Andrew Sinclair, en çok neden yaşlandığımızı ve yaşlanmanın etkilerini nasıl yavaşlatacağımızı anlama konusundaki çalışmalarıyla tanınır.

Bugüne kadar Dr. Sinclair, yaşlanmayı ve semptomlarını yavaşlatmak amacıyla ve aynı zamanda genel olarak daha iyi bir yaşam kalitesi için herhangi bir besin takviyesini desteklememeyi veya desteklememeyi seçmiştir.

Ancak zaman zaman yaptığı röportajlarda ve yazdığı kitaplarda kendisinin de aldığı çeşitli hazırlıklara değinmektedir.

Örneğin, şimdiye kadar bahsettiği maddeler, çoğu doğal olan 12 maddelik bir dizidir, ancak listenin eksiksiz olup olmadığı veya halka açıklamadığı ek maddeler olup olmadığı bilinmemektedir.

Dr. Sinclair’in açıklamalarından ortaya çıkan liste, uzun ömür ‘vaadinde bulunan’ ve yaşlılığın neden olduğu sağlık sorunlarını yavaşlatan maddelerle ilgili olarak şöyle formüle edilmiştir:

  • Nikotinamid mononükleotid (NMN): Bazı yeşil sebzelerde bulunan bir maddedir. Brokoli, lahana, avokado, salatalık, soya fasulyesi, domates ve benzerlerinde bol miktarda buluruz.
  • Resveratrol: Antioksidan görevi gören bir bitki bileşiğidir. Esas olarak kırmızı şarapta, üzümlerde, bazı meyvelerde ve yer fıstığında bulunur ve araştırmalar kalp hastalığı, kanser ve nörodejenerasyon riskini azaltabileceğini göstermiştir. Çalışmalar, kalp hastalığı ve artrit gibi çeşitli hastalıklarla ilgili olarak olumlu sonuçlar vermektedir.
  • Metformin: Bu, yüksek kan şekeri düzeylerini tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Yapılan araştırmalarda, metformin alan şeker hastalarının, metformin almayan diyabetik olmayan sağlıklı kişilere göre daha uzun yaşadığı bulunmuştur. Ancak metformin almanın yan etkileri olabilir ve doktorların talimatlarına yakından uyulmalıdır.
  • D3 Vitamini: İnsan vücudu güneşten ve bazı gıdalardan D vitamini alır. Eksikliği, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, otoimmün hastalıklar ve Alzheimer hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca balık, morina karaciğeri yağı, sığır karaciğeri, yumurta, süt vb. gibi belirli yiyeceklerden de D vitamini alabiliriz.
  • K2 Vitamini: K vitamini cilt sağlığını iyileştirirken kemik sağlığı, kan damarları ve mitokondri için önemlidir. Bazı bilim adamları, kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin düzenli olarak K2 vitamini takviyeleri kullanması gerektiğini savunurken, diğerleri herhangi bir somut öneride bulunulmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.
  • Statin: Kolesterolü düşürmek için reçeteli bir ilaçtır, ancak statinler ayrıca daha düşük kalp hastalığı ve inme riski ile ilişkilidir. Ancak bilim adamları, birisinin kolesterol seviyelerinde önemli bir sorun yaşamadan, atardamarlarında hasar görmeden veya kalp krizi geçirmeden önce statin ilaçları alması gerekip gerekmediğinden tam olarak emin değiller.
  • Düşük doz aspirin: Her gün küçük dozlarda bile aspirin almak kalp krizi ve felç riskini azaltabilir, ancak günlük aspirin tedavisi herkes için uygun değildir. Günlük düşük doz aspirin tedavisi, yalnızca belirli yaş ve tıbbi koşulları karşılayan kişiler için kalp krizi veya felçten birincil korunma için önerilebilir.
  • Alfa-lipoik asit: Son yıllarda çokça tartışılan organik bir bileşiktir. Vücutta güçlü bir antioksidan görevi görür. Vücudumuz doğal olarak alfa-lipoik asit üretir, ancak bunu çeşitli yiyeceklerde de bulabiliriz. Araştırmalar, kilo vermede rol oynayabileceğini ve esas olarak diyabetle savaştığını gösteriyor, ancak bilim adamları henüz kesin sonuçlara varmadı.
  • Coenzyme Q10: Koenzim Q10 (CoQ10), insan vücudunun doğal olarak ürettiği bir antioksidandır. Hücrelerimiz büyüme ve bakım için seviyeleri yaşlandıkça azalan CoQ10’u kullanır. Ağırlıklı olarak et, balık ve kuruyemişlerde buluyoruz ancak bu gıdalarda bulunan miktar vücudumuzdaki Q10 seviyelerini önemli ölçüde artırmak için yeterli değil.
  • Spermidin: Spermidin, anti-enflamatuar özelliklere, antioksidan aktiviteye sahiptir ve mitokondriyal metabolizmayı arttırır. Çalışmalar, sağlık ve uzun ömürlülüğün çeşitli biyobelirteçlerini iyileştirebileceğini ve fareler de dahil olmak üzere farklı organizmalarda yaşam süresini uzatabileceğini göstermiştir. Ek olarak, spermidin buğday tohumundan çıkarılır. Ayrıca peynir, soya, baklagiller ve mantarlar, kepekli tahıllar, kırmızı şarap vb. gıdalarda da bulunabilir.
  • Quercetin & fisetin: Fisetin çilek, elma, üzüm, soğan ve salatalık gibi meyve ve sebzelerde bulunan doğal bir maddedir. Quercetin, birçok meyve, sebze ve tahılda bulunan doğal bir pigmenttir. Quercetin ve fisetin çok benzer maddelerdir ve yaşlanan hücreleri ‘temizleyebildikleri’ düşünülmektedir.
  • TMG (trimetilglisin veya betain): Vücudun doğal olarak ürettiği ancak takviyelerde ve bazı gıdalarda da bulunan bir bileşiktir. Kalp sağlığını artırma, atletik performansı artırma, sağlıklı insülin seviyelerini yükseltme ve depresyona karşı koruma yeteneği dahil olmak üzere birçok potansiyel sağlık yararı için incelenmiştir. Bununla birlikte, özellikle yüksek dozlarda kullanıldığında yan etkilere de neden olabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...
Yaşam

Ayçekirdeği ve doğurganlık: Besin değerleri ve faydaları

Bilimsel çalışmalar, beslenmenin bir çiftin doğurganlığını artırabileceğini gösteriyor. Özellikle, içerdikleri belirli besinler nedeniyle gebe kalmada önemli rol oynayabilecek yiyecekler var.
Devamını oku...
Yaşam

Göbek yağını azaltmak için en iyi seçenekler

Göbek yağı sadece deri altı ile sınırlı değildir (deri altı yağ), aynı zamanda iç organların çevresinde daha derinde bulunan yağları da içerir (visseral yağ).
Devamını oku...