İklim değişimiyle saman nezlesi sezonu da uzuyor - Azınlıkça
Yaşam

İklim değişimiyle saman nezlesi sezonu da uzuyor

Bahar geldi geçiyor ama görünen o ki, saman nezleniz halen geçmiyor. Polen alerjisi olarak da bilinen bu alerji pek çok insanı etkiliyor.

Burnumuz akıyor, gözlerimiz kaşınıyor kendimizi açıkçası iyi hissetmiyoruz. UCS’den (Union of Concerned Scientists) bilim insanları karbondioksit emisyonunun artmasıyla bitkilerin büyüme hızının arttığını ve bu nedenle polen miktarını arttırdığını düşünüyor.

Ayrıca karbondioksit miktarının artışıyla polen üreten bitkilerin sezonunun uzadığı, dolayısıyla alerji sezonunun da uzadığını belirtiyor.  Yüksek sıcaklıklarla beraber, bitkiler daha fazla polen üreterek, coğrafi bölgelerini de genişletiyor.

Niçin gezegenin ısınması daha yoğun alerji sezonuna neden oluyor?

Karbon emisyonlarında artış olması, gezegenin ortalama yüzey sıcaklığının artmasına neden oluyor. Amerikan Astım ve Alerji Kurumu’na (AAFA) göre yükselen sıcaklıklar 1995 ve 2011 yılları arasında polen sezonunu 27 güne kadar uzattı.

Fransa Sağlık ve Medikal Araştırmaları direktörü Isabella Annesi-Maesano,  ısınma nedeniyle, polen sezonunun daha erken başlamasına neden olduğunu belirtiyor.

The Lancet ‘de yayınlanan bir araştırmada polen sezonunun uzunluğu ve bitki başına polen miktarı kuzey yarımküredeki 17 konumda analiz edildi.

Elde veriler 26 yıldan uzun süreli olarak toplandı ve bu konumlarda büyüme mevsiminde polen sirkülasyonunun % 70’e kadar arttığı gözlendi. Ölçüm noktalarının % 65’inde ekstrem sıcaklıklara bağlı olarak polen sezonunun giderek uzadığı rapor edildi.

Araştırmanın baş yazarı ve ot ekoloğu Lewis Ziska, bitkilerin ekstra karbondioksitle daha hızlı büyüdüğünü ve dolayısıyla havadaki ekstra karbondioksitin polenlerin yayılmasına neden olduğunu ve ayrıca buğday ve pirinç gibi alerjiye neden olan otların daha hızlı büyüdüğünü söylüyor.

“Özellikle kanarya otu(yakup otu) hızlı büyüyor , daha erken çiçek açıyor ve önemli miktarda fazla polen üretiyor,”diyor.

AAFA’ya göre Yakup otu saman nezlesini birincil tetikleyen ot. İşte sıcak hava süresinin uzaması , büyüme sezonunu da uzatarak bitkilerin daha fazla polen üretmesine neden oluyor.

Eğer karbon emisyonu iyi kontrol edilemezse, önümüzde 65 yıl içinde  Yakup otunun polen üretmesi % 60 -%100 oranındaartabilir. Ayrıca Yakup otu poleni karbon dioksit seviyesi arttıkça daha alerjenik oluyor.

Alerjiler Daha Da Kötüleşmeye Devam Edebilir  

Annesi-Maesano’ya göre deniz seviyesinde artışa bağlı olarak sel basmalarında kaynaklı, küf üremesi de artabilir. Bu da diğer bir alerjiyi tetikleyebilir. Küfler solunum yolunu tahriş ederek astım ve alerjileri tetikliyor.

Çocuklar ise bu alerjenlere karşı daha duyarlıdır. Çünkü organları ve bağışıklık sistemleri halen geliştiğinden iklim kaynaklı kirleticilere daha fazla maruz kalırlar.

Özellik orta ve düşük gelirli ülkelerde global ısınmanın orantısız bir şekilde çocukları etkilediğini belirtiyorlar.

İklim değişiminden çocuklar ve yaşlıların daha fazla etkilendiği de belirtiliyor.

Öyle görünüyor ki, karbon emisyonlarının artışıyla alerjenler de daha kötü bir hal alacağa benziyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Grip olduğunuzda tüketilmemesi gereken gıdalar

Havaların soğumaya başlamasıyla grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar da yavaş yavaş kapıyı çalmaya başlıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Grip aşısı 1 Ekim'de başlıyor

Yunanistan’da Panhellenik Eczacılar Birliği’nin bildirdiğine göre, ülke genelinde grip aşılarına reçete kesilmesi için platform 1 Ekim’de açılacak. 
Devamını oku...