Araştırma: İşlenmiş gıdalar kansere neden olabilir - Azınlıkça
Yaşam

Araştırma: İşlenmiş gıdalar kansere neden olabilir

Yeni bir uluslararası bilimsel çalışma, yüksek oranda işlenmiş gıdaların sık tüketiminin, özellikle jinekolojik kanserler, kansere yakalanma ve bundan kaynaklanan ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.

Bu, yüksek oranda işlenmiş gıdalar ve kanserler arasındaki bağlantının bugüne kadarki en kapsamlı değerlendirmesi. Bu tür gıdalar, gazlı içecekler, paketli ekmekler, hazır yemekler, tahıllar vb. üretimleri sırasında önemli bir işlem görmüş olanlardır.

Genellikle bu tür ürünler nispeten ucuzdur, tüketilmesi kolaydır ve güçlü pazarlama yoluyla tanıtılır. Bununla birlikte, aynı zamanda, genellikle daha fazla miktarda tuz, yağ, şeker, yapay katkı maddeleri ve diğer maddeler içerirler. Diğer çalışmalar bu gıdaları obezite, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve daha fazlasıyla ilişkilendirmiştir.

Londra Imperial College Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacılar, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’ndan (IARC) ve São Paulo (Brezilya) ve Nova Lizbon (Portekiz) üniversitelerinden bilim adamlarıyla işbirliği içinde, tıp dergisi eClinical Medicine’de yayınlanan araştırmada, özellikle 34 farklı kanserin teşhisi ve bunlardan ölüm olasılığı ile ilgili olarak, sağlıkları on yıldan fazla bir süredir izlenen 40-69 yaşları arasındaki yaklaşık 198.000 kişinin verilerini analiz etti.

Çalışma sırasında yaklaşık 16.000 kişi kansere yakalandı ve 4.000 kişi bundan öldü.

Bir kişinin yüksek oranda işlenmiş gıda tüketimindeki her yüzde 10’luk artışın, genel olarak kanser teşhisi konma olasılığında yüzde 2’lik bir artış ve özellikle yumurtalık kanseri olasılığında yüzde 19’luk bir artış olduğu görüldü. Ayrıca kanser ölümlerinde genel olarak yüzde 6, özelde meme kanserinden yüzde 16 ve yumurtalık kanserinden yüzde 30 oranında artış olmuştur.

Imperial’den baş araştırmacı Dr. Esther Vamos şunları söyledi: ‘Yeni çalışma, yüksek oranda işlenmiş gıdaların, kanser riskini artırmak da dahil olmak üzere olumsuz sağlık etkilerine sahip olduğuna dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor… Mevcut diğer kanıtlar, beslenmemizde yüksek oranda işlenmiş gıdaları azaltmanın önemli sağlık yararları sağlayabileceğini göstermektedir. Gelecekteki araştırmalar bu bulguları doğrulayacaktır.’

Yine Imperial’den baş araştırmacı Dr. Kiara Chang şunları söyledi: ‘Yüksek oranda işlenmiş gıdalar her yerde ve tüketimi artırmak için ucuz fiyatlar ve çekici ambalajlarla yoğun bir şekilde tanıtılıyor. Bu, nüfusu yüksek oranda işlenmiş gıdalardan korumak için gıda ortamımızın acilen reforma ihtiyacı olduğunu gösteriyor.’

Dünya Sağlık Örgütü ve BM’nin Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü daha önce, daha sağlıklı bir diyetin parçası olarak yüksek oranda işlenmiş gıdaların sınırlandırılmasını önermişti.

Fransa, Kanada ve Brezilya gibi birçok ülkede bu gıdaların tüketimini azaltmak için çaba gösteriliyor.

Araştırmacılar, diğer şeylerin yanı sıra, özellikle ucuz ama aynı zamanda sağlıksız ürünlere karşı en savunmasız olan en yoksul haneleri korumak için yüksek oranda işlenmiş gıdaların ambalajlarında açık uyarı etiketleri olması gerektiğini önerdiler.

Öte yandan bilim adamları, gözlemsel çalışmalarının yüksek oranda işlenmiş gıdalar ile kanser arasında neden-sonuç ilişkisini değil, bir ilişkiyi kanıtladığını, bu nedenle böyle bir ilişkiyi kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu kabul ettiler.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
YaşamYunanistan Batı Trakya Haber

Kanser Vakalarında Yeni Tedavilere Yol Açabilecek Myc Proteinleri Hakkında Keşif

Riverside, Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCR) araştırmacılar, kanser tedavisinde çığır açabilecek bir keşif yaptıklarını açıkladılar.
Devamını oku...
Yaşam

Erkeklerde kanser uyarısı veren belirtiler

Kanser, erkeklerin en yaygın ölüm nedenidir. Erken teşhis ve tedavi, kanserden kurtulma şansını artırabilir. Bu nedenle, erkeklerin kanser uyarısı veren belirtileri bilmesi önemlidir.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...