Havlularımızı nasıl ve ne zaman yıkamalıyız? - Azınlıkça
Yaşam

Havlularımızı nasıl ve ne zaman yıkamalıyız?

Havlular her üç günde bir yenilenmelidir, ancak bu onları hemen yıkamanız gerektiği anlamına gelmez.

Birkaç basit adımı izlemeniz koşuluyla, planlanmış çamaşır gününüze kadar rahatça bekleyebilirler.

Havluları taze ve temiz tutmanın en iyi yolları, uzmanların ve yılların kişisel deneyiminin önerdiği şekilde şu şekildedir:

Ölü cilt hücrelerinin, bakterilerin ve terin hızla birikmesi göz önüne alındığında, genellikle havlunun yaklaşık üç günde bir değiştirilmesi tavsiye edilir.

Günde birden fazla duş alırsanız elbette daha sık değiştirebilirsiniz.

Havluyu çamaşır sepetine atmak için koşullar olgunlaştığında, kokmaya başlaması veya bakteri üremesi riskini önlemek için önce tamamen kurumasını beklemek en iyisidir.

Lekelerle ilgili olarak, özel temizleyiciler emilmeleri için yeterli zamana sahip olduklarında daha etkili olduklarından, havluyu yıkamadan önce ön işlemden geçirmeniz önerilir.

Havlular, renk solmasından en yaygın olarak sorumlu olan benzen peroksit ve alfa hidroksit asitleri içeren yüz veya saç kremleriyle lekelenebilir – bu nedenle, renk solmaları kalıcı olabileceğinden havluyla silmeden önce kullandığınız ürünün içeriğini kontrol edin.

Ayrıca makyaj temizlemek ve cilt bakımı için koyu renkli veya ekonomik havlu kullanılması tavsiye edilir.

Bazı lekeler ağartıcı ile çıkar ama renkli havlular söz konusu olduğunda bu asla ağartıcı içermemelidir, hatta pamuklu ise beyaz havlular boyalı oldukları için çamaşır suyu onların bile rengini bozar. Bu gibi durumlar için özel oksijen ürünleri mevcuttur.

Yeni havlular kullanımdan önce en az bir kez yıkanmalıdır, bazıları fazla tüyleri gidermek için iki yıkama önermektedir.

Testler ideal sonuca yaklaşık beş yıkama ile ulaşıldığını göstermiştir. Ancak ilk yıkama, kumaş yumuşatıcılar, renkleri doyurmak için kullanılan kimyasallar ve hatta genellikle üreticiler tarafından eklenen formaldehit nedeniyle gereklidir.

Çoğu üretici, havlunun rengini ve yumuşaklığını zamanla koruduğu için, soğuk suda hassas bir programda yıkamayı önerir. Tabii ki, evdeki biri hasta olduğunda onları dezenfekte etmek için yüksek sıcaklık ve daha uzun yıkama süresi gerekir veya alternatif olarak, daha fazlası kalıntı bırakacağından yaklaşık iki yemek kaşığı sabun ilavesiyle yüksek sıcaklıkta ve hızlı bir yıkama gerekir.

Bazıları, fermuar gibi onlara zarar verebilecek öğelerle temastan kaçınmak için havluların diğer giysilerden ayrı yıkanmasını önerir.

Lekelere önceden işlem uyguladıysanız, havluları kurutucuya koymadan önce temiz olup olmadıklarını kontrol etmek iyi bir fikirdir. Lekeler kalıcı hale gelebileceğinden, kurumadan önce ikinci bir yıkama, kalıcı olmaları durumunda lekelerin çıkarılmasına yardımcı olabilir.

Tüm uzmanlar ve makaleler, havluları daha az emici hale getirebilecekleri için yumuşatıcıların havlularda kullanılmamasını tavsiye ediyor. Ancak yumuşacık hissine karşı koyamıyorsanız, havluları daha sık yıkamak koşuluyla bazen yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Bir havlunun tek görevi vücudunuzdaki suyu emmektir, öyleyse neden etkinliğini tehlikeye atalım? Hatta bazıları kurutma için yün topları kullanmayı öneriyor.

İkincisi ile ilgili olarak, bazıları havluları bir araya getirmek yerine kurutucudan önce sallamayı öneriyor, çünkü bu onların topaklanmalarını önlüyor ve tuttukları nem miktarını azaltırken daha hızlı ve kırışmadan kuruyor.

Kumaşa zarar vermemek için düşük ısıda kurutmalı ve kurur kurumaz çıkarmalısınız aksi halde dışları yıpranmaya başlar denilir. Ancak hala ıslak noktaları varsa, birkaç dakikalığına tekrar kurutucuya koyun veya tamamen kuruyana kadar bırakın.

Havlularınızı bir hastalık veya yaralanma sonrasında temizliyor ve dezenfekte etmek istiyorsanız bazen yüksek ısıda kurutabilirsiniz. Kurutucu, genellikle sıcak su ile yıkandıktan sonra hayatta kalan patojenik mikroorganizmalarla savaşmak için en kullanışlı araçtır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Kabak saklarken sıklıkla yaptığımız hata

Zeytinyağlıların ve salataların başrolünde yer alan, yemeklerimize renk, tat ve aroma veren en yaz sebzelerinden biridir kabak.
Devamını oku...
Yaşam

Telefonlar virüs ve mikrop yuvası: Nasıl temiz tutulur?

Mikropların ve hastalıkların yayılmasını önleme konusunda bilim insanları özellikle cep telefonlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Devamını oku...
Yaşam

Yunanlılar neden güneşe rağmen D vitamini eksikliği yaşıyor?

Yunan paradoksları güneşle olan ilişkiye kadar uzanır. Güneş Yunanistan’da sabit olmasına rağmen Yunan vatandaşlarının yüzde 72.2’si yeterli miktarda D vitaminine sahip değil.
Devamını oku...