Yaz aylarında neden sıcak içecekler tercih edilmeli? - Azınlıkça
Yaşam

Yaz aylarında neden sıcak içecekler tercih edilmeli?

Hiç bir Doğu ülkesini ziyaret ettiniz ve oradaki insanların neden yazın en sıcak günlerinde bile sıcak çay içtiğini merak ettiniz mi?

Batılılar, geleneksel Çin tıbbının ışığında insan vücudunu anlayan biri için en gülünç suçu işler: Günün sıcağında buz gibi sıvılar içmek.

Yaz aylarında sıcak içecek fikri yüzlerce yıl öncesine dayanıyor. Çay, Hindistan vatandaşları için en popüler seçeneklerden biri ve tüketicilerin çoğu tropik veya çöl bölgelerinde bulunuyor. Bilim camiası da sıcak bir içeceğin yazın en sıcak günlerinde bile sizi serinletebileceğini kanıtlayan verilerle konuya ağırlık verdiler.

2012’de Profesör Ollie Jay, yazın sıcak bir içecek içmenin insan vücudunda depolanan ısı miktarını azaltabileceğini bulan ilk büyük araştırma parçasını yayınladı.

Çalışma sırasında profesör, gönüllülerden dış sıcaklık 24 derece ve atmosferdeki bağıl nem yüzde 23 olacak şekilde düşük yoğunlukta yaklaşık 75 dakika bisiklet sürmelerini istedi. Ardından gönüllüleri dört farklı gruba ayırdı ve onları sırasıyla 1,5 derece, 10 derece, 37 derece ve 50 derece sıcaklıkta su içmeye davet etti.

Sonuçlar etkileyiciydi. Egzersiz sonrası toplam vücut ısısı depolaması, daha soğuk bir sıcaklıkta su tüketenlere kıyasla en sıcak suyu tüketenlerin aslında daha düşüktü.

Yukarıdaki bulgulara yönelik bir açıklamanın doğrudan terleme süreci ile ilgili olduğu söylenmektedir. Ter, vücut ısısını düzenlemenin en temel yollarından biridir. Sıcak içecekler içmek de ter üretimini artırıyor gibi görünüyor ve sonuçta en sıcak yaz günlerinde bile daha serin hissetmemizi sağlıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Dondurucuya Koymamanız Gereken Besinler: Sakın Yapmayın!

Dondurucu, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini uzun süre korumasına olanak tanıyan mükemmel bir araçtır. Ancak bazı yiyecekler dondurulduğunda kalitesini ve lezzetini kaybedebilir.
Devamını oku...
Yaşam

Yaz ve gastroenterit: Nelere dikkat edilmeli?

Gastroenterit (mide iltihabı), dış sıcaklıklara uzun süre maruz kalma veya yetersiz hijyen nedeniyle gıdalardaki patojenik mikroorganizmaların çoğalması nedeniyle yaz aylarında yaygındır.
Devamını oku...
Yaşam

Ayçekirdeği ve doğurganlık: Besin değerleri ve faydaları

Bilimsel çalışmalar, beslenmenin bir çiftin doğurganlığını artırabileceğini gösteriyor. Özellikle, içerdikleri belirli besinler nedeniyle gebe kalmada önemli rol oynayabilecek yiyecekler var.
Devamını oku...