Yaz ve gastroenterit: Nelere dikkat edilmeli? - Azınlıkça
Yaşam

Yaz ve gastroenterit: Nelere dikkat edilmeli?

Gastroenterit (mide iltihabı), dış sıcaklıklara uzun süre maruz kalma veya yetersiz hijyen nedeniyle gıdalardaki patojenik mikroorganizmaların çoğalması nedeniyle yaz aylarında yaygındır.

Kişiye bulaşması, hijyenik olmayan koşullarda hazırlanmış yiyecek ve içeceklerin tüketilmesiyle olabileceği gibi, kontamine yüzeylerle temas yoluyla da gerçekleşebilir.

Viral gastroenterite çeşitli virüsler (rotavirüsler, norovirüsler, adenovirüsler, sapovirüsler, astrovirüsler) neden olur ve çok yaygındır. Yalnızca en yaygın neden olan (vakaların yaklaşık yüzde 50’sinde) norovirüsler, her yıl genel nüfusta en az 20 kişiden birinde akut gastroenterite neden olur.

Başlıca belirtileri ishal ve kusmadır. Bununla birlikte, hastalar mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı ve krampları, kas ağrısı gibi başka semptomlar da yaşayabilir. Nadir durumlarda, genellikle düşük olan bir ateş görülür.

Gastroenterit, mide ve bağırsaklarda iltihaba neden olur ve vücut, rahatsız edici virüsten kurtulmak için kusma ve ishal reflekslerini harekete geçirir.

Gastroenterite neden olan virüsler yüzeylerde 72 saate kadar hayatta kalır. Ek olarak, bir hasta, hasta hissetmeye başladığı andan iyileştikten en az üç gün sonrasına kadar bulaşıcıdır.

Semptomlar genellikle enfeksiyondan 1-2 gün sonra başlar. Genellikle 1-2 gün sürer, ancak gastroenterite neden olan virüse bağlı olarak daha uzun sürebilir. Ancak bu virüsler oldukça bulaşıcı olduğundan, her yaştan hastaya 48 saat semptomsuz geçene kadar evde kalmaları tavsiye ediliyor.

Akut gastroenterit genellikle iyi huylu bir durumdur. Bununla birlikte, dehidrasyona karşı savunmasız olan belirli nüfus grupları için tehlikeli olabilir.

En sık görülen komplikasyonudur ve ishal ve kusma ile kaybettiği sıvı ve elektrolitleri yerine koyamayan kişilerde görülür.

Bebekler ve küçük çocuklar (5 yaş altı), yaşlılar, kendilerine bakamayacak durumdaki hastalar ve bağışıklığı baskılanmış (bağışıklığı baskılanmış) kişiler, sıvı takviyesi yapamadıkları için dehidratasyon riskiyle karşı karşıya kalırlar.

Araştırmalar, vücudumuzdaki suyun sadece yüzde 1’ini kaybettiğimizde dehidrasyonun semptomlara neden olmaya başladığını göstermiştir. Olası semptomlar ruh hali, dikkat, hafıza ve motor koordinasyon üzerindeki olumsuz etkileri içerir.

Ağız kuruluğu, idrar renginde değişiklik (normalden daha koyu) vb. de gözlemlenebilir.

Dehidrasyon zamanında ve doğru bir şekilde tedavi edilmezse çoklu organ hasarına, şoka ve komaya yol açabilir. Nadir durumlarda yaşamı tehdit edici olabilir.

Bir yetişkin şiddetli dehidrasyondan şüphelenilen semptomlar sergilerse (sürekli baş dönmesi, idrara çıkmada önemli ölçüde azalma veya hatta durma, bilinç kaybı gibi) acil tıbbi yardım gereklidir. Ancak ishal veya kan kusması, sıvı alımını imkansız kılan sürekli kusması veya 38 derecenin üzerinde ateşi olması durumunda da aynı şey geçerlidir.

Böbrek hastalığı, enflamatuar barsak hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanması gibi altta yatan ciddi hastalıklardan muzdarip olanlar, gastroenteritin ilk şüphelenilen semptomunda doktorlarıyla iletişime geçmelidir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Teselya'da Sel Felaketi Sonrası 41 Gastroenterit ve 91 Solunum Yolu Enfeksiyonu Vakası Kaydedildi

Yunanistan’da Daniel adlı ölümcül sel felaketi sonrasında yaralarını sarmaya çalışan Teselya Bölgesi, son 24 saatte artan sağlık sorunları ile karşı karşıya. 
Devamını oku...