Kadınlar neden aşırı sıcaklara karşı daha savunmasız? - Azınlıkça
Yaşam

Kadınlar neden aşırı sıcaklara karşı daha savunmasız?

Yeni bir bilimsel çalışma, kadınların aşırı sıcak hava dalgası karşısında daha savunmasız olabileceğini ortaya koyuyor.

Uzmanlar, İngiltere gibi birçok ülkeyi vuran sıcak hava dalgası gibi aşırı yüksek sıcaklıklara karşı kadınların daha savunmasız olabileceğini öne sürüyor.

İngiltere için sıcak hava dalgası incelemesi, yüksek risk altındakilerin 75 yaş üstü insanlar, bebekler, küçük çocuklar, ciddi fiziksel veya zihinsel hastalıkları olanlar ve kadınlar olduğunu söylüyor.

Belge, kadınların neden listeye dahil edildiğini açıklamıyor, ancak Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, Hollanda’da çeşitli sıcak hava dalgalarından sonra ölüm oranlarını inceleyen ve yaşlı kadınların erkeklerden daha yüksek risk altında olduğunu tespit eden bir araştırmaya işaret etti. Araştırmacılar sonuçların sadece yaşla ilgili olmadığını söyledi.

Ekip, Fransa’daki 2003 sıcak hava dalgasından elde ettikleri verileri analiz ederken, ‘Eşit yaşlar hesaba katıldığında, kadınlar için ölüm oranları yüzde 15 daha yüksekti’ diyor.

Hollandalı ve Alman araştırmacıların, Hollanda’dan alınan 23 yıllık sıcaklık verileriyle birlikte günlük ölüm verilerini inceleyen bir başka çalışması da, cinsiyet farklılıkları gözlemledi.

‘Sıcağa bağlı ölüm, özellikle aşırı sıcakta daha ileri yaş grubunda (≥ 80 yaş) kadınlarda erkeklere göre daha yüksekti’ dediler.

Ekip, bulguların, yaşlı insanların sıcağa karşı daha savunmasız olması ve kadınların genellikle erkeklerden daha uzun yaşaması nedeniyle görünmediğini söyledi.

Amsterdam VU Üniversitesi’nde egzersiz fizyolojisi profesörü ve çalışmanın yazarı olan Hein Daanen, ekibin kadınlarda ter üretiminin azalmasının rol oynayabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

‘Genel olarak konuşursak, yaşlı insanlar gençlerin yarısı kadar, kadınlar da erkeklerin yarısı kadar terliyor’ diyen Profesör, ‘yaşlı kadınların vücut ısısını kaybetme yeteneğinin en düşük olduğunu’ belirtiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...