Koronaya yakalanan erkeklerde sperm kalitesi ve sayısı aylarca olumsuz etkileniyor - Azınlıkça
Yaşam

Koronaya yakalanan erkeklerde sperm kalitesi ve sayısı aylarca olumsuz etkileniyor

Belçika’da yapılan bir araştırma koronavirüs Kovid-19’a yakalanan erkek hastaların iyileştikten haftalar sonra sperm kalitesini olumsuz etkilediğini ortaya çıkardı.

Araştırmada, Covid-19 geçirip iyileşmelerinin üzerinden bir ay geçen erkeklerin sperm örneklerinde sperm hareket yeteneğinin yüzde 60 düştüğü, sperm sayısının da yüzde 37 azaldığı görüldü. Hastalığının üzerinden zaman geçtikçe sperm kalitesinin iyileştiği anlaşıldı.

Fertility and Sterility Journal’da yayınlanan çalışmada yaş ortalaması 35 olan 120 erkekten Covid-19 belirtileri geçtikten ortalama 52 gün sonra sperm örneği alındı.

İyileştikten bir ya da iki ay içinde örnek alınan 51 kişinin yüzde 37’sinde sperm hareketliliğinin azaldığı, yüzde 29’unda ise sperm sayısının düşük olduğu görüldü. İyileştikten iki aydan fazla zaman geçenler içinse sperm hareketliliğinde azalma yüzde 29, sperm sayısındaki düşüklük ise yüzde 6 oranında gerçekleşti.

Araştırmada alınan sperm örneklerinde ne Covid-19 geçirirken ne de iyileştikten sonraki dönemde hastalığa yol açan koronavirüse rastlanmaması dikkat çekti.

Araştırmacılar Covid-19’un cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmadığı konusunda güçlü kanıtlar elde ettiklerini belirtti.

Ancak Belçikalı araştırmacılar Covid-19’un doğurganlık için uzun vadeli etkilerinin olup olmadığını anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Araştırmacılar “Covid-19 sonrası sperm kalitesi bebek isteyen çiftler için yetersiz olabilir” uyarısına bulundu.

Covid-19’dan tam iyileşme süresinin üç ay olduğuna dikkat çeken uzmanlar hastalık ve iyileşme süresinin erkeklerin bir kısmında kalıcı hasar bırakıp bırakmadığının araştırıldığını belirtti.

Çalışmada ortaya çıkan başka bir bilgi de Covid-19 hastalığının ağır seyrinin sperm kalitesini etkilemediği. Yani araştırmaya göre Covid-19 hastalığını evde hafif belirtilerle atlatanlarla, hastanede ağır şekilde geçirenler arasında sperm kalitesi açısından fark bulunmuyor.

Grip gibi bazı virüslerin sperme zarar verdiği biliniyor. Örneğin gripte ateşle yükselen vücut ısısı bu durumun sorumlusu kabul ediliyor.

Ancak Covid-19 söz konusu olduğunda araştırmacılar ateşi yükselmeyen hastalarda da sorunun yaşandığını, bu nedenle sperm kalitesiyle yüksek ateş arasında bir bağ bulamadıklarını belirtiyor.

Yapılan testler bazı Covid-19’a özel antikorların yüksek düzeyde yoğunlaştığını ve bu yoğunlaşmanın sperm fonksiyonlarında azalmayla yakından bağlantılı olduğunu gösteriyor. Buradan hareketle araştırmacılar “geçici sperm fonksiyon bozukluğunun ateş değil, immunolojik” olduğuna işaret ediyor, yani vücudun bağışıklık sisteminin tepkisinin bir sonucu olduğu düşünülüyor.

Her ne kadar çalışmalarda iyileşen hastaların sperminde Covid-19’a yol açan virüse rastlanmasa da, antikorların spermlere saldırdığı görülüyor. Bu durum, hastalığın zirve döneminde virüsün kan-testis engelini aşmaya çalıştığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Koronavirüs ve Influenza Virüsü Vakalarında Hızlı Artış

Batı Trakya’da koronavirüs ve influenza virüsü vakalarında kaydedilen keskin artış, bölge halkını ve sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da son 1 haftada 33 kişi koronadan öldü

Yunanistan’da 14 – 20 Ağustos haftasınında koronovirüs pozitif kişi sayında artış kaydedildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Korona aşısını hangi kolunuza vurdurduğumuz neden önemli?

Küçük bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir, ancak kişinin Kovid-19 aşısını vurdurmak için seçtiği kol önemli.
Devamını oku...