Türeci ve Şahin: Virüs mutasyona uğramaya devam edecek. Uzun bir savaş olacak - Azınlıkça
Yaşam

Türeci ve Şahin: Virüs mutasyona uğramaya devam edecek. Uzun bir savaş olacak

Koronavirüse karşı aşıyı geliştiren BioNTech’in sahipleri Özlem Türeci ve Uğur Şahin, koronavirüs ile mücadelenin henüz başında olunduğunu ve savaşın başında olduğumuzu söylediler.

Koronavirüs aşısı geliştirme süreçlerini yakından anlatan kitabın tanıtımı kapsamında İngiliz The Times gazetesine konuştu. İkili koronavirüs ile mücadelenin henüz başında olunduğunu anlattı.

Zoom üzerinden yapılan mülakatta, Şahin, “Virüs mutasyona uğramaya devam edecek. Uzun bir savaş olacak. Şu an sadece mutasyonun ilk jenerasyonunu görüyoruz. Şu an kullanılan aşılar koronavirüsünün vücuda saldıracağı alanlar olan burun, ağız ve ciğerlerdeki geçişi engelliyor. Fakat virüs oyunu değiştirecek yeni şeyler öğrenebilir. Mutasyonlar diğer noktalardan geçiş yaparak hastalığı bulaştıracak yollar bulabilir” dedi.

Mu varyantının geçemese bile başka bir varyantın aşılamanın yarattığı korumayı geçebileceğini aktaran Şahin, üçüncü doz fikrini de desteklediğini ifade etti.

Türeci ise mRNA teknolojisi kullanan aşıyı deneme süreçlerinin detaylarını paylaştı. Türeci, “Pandemi bizim ilk kez denediğimiz alan oldu. Aşının başarısı mRNA teknolojisinin çok büyük potansiyeli olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Özlem Türeci , “Eğer yan etkiden çekiniyorsanız hiç ilaç almayın ya da hiç yemek yemeyin. Aşı olurken çok kendimden emindim. Aşı olmak sırtımdaki bütün yükü kaldırdı. Virüs ile çalışmak hepimizi çok kırılgan yapmıştı” dedi.

Türeci ayrıca mRNA aşılarının gelecekte alerji gibi hastalıkları da engelleyebileceğinin altını çizerek, “Fakat aşının koronavirüsüne karşı başarılı olması bunun hemen diğer hastalıklarda da kullanılacağı anlamına gelmesin. Bütün şartlar ve durumlar ile ilgili araştırma yapmalıyız” açıklamasında buluncu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Korona aşısını hangi kolunuza vurdurduğumuz neden önemli?

Küçük bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir, ancak kişinin Kovid-19 aşısını vurdurmak için seçtiği kol önemli.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da 52 kişi öldü, 62 kişi yoğun bakımda

Yunanistan’da son bir haftada koronavirüs nedeniyle 52 kişinin hayatını kaybettiği ve 62 kişinin de yoğun bakımda tedavilerinin sürdüğü açıklandı.
Devamını oku...