Diyanet'ten domuzlu aşıya fetva geldi: Alternatifi yoksa caizdir - Azınlıkça
Yaşam

Diyanet’ten domuzlu aşıya fetva geldi: Alternatifi yoksa caizdir

Çin’de üretilen koronavirüs aşısı içinde domuz proteini bulunduğu söyleniyor. Domuzlu aşının haram olup olmadığı sorusuna Türk Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan cevap geldi. 

 “Aşının içinde domuz proteini varsa dinen haram mı?” sorusuna yanıt veren Diyanet İşleri Başkanlığı, “dinen haram olan bir maddenin tedavide kullanılmasının caiz” olduğunu açıkladı. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüs aşılarının içinde bulunması halinde, “dinen haram olan bir maddenin tedavide kullanılmasının caiz” olduğunu belirtti.

“Zaruretler yasakları mubah kılar” kuralından hareketle, dinen haram kılınmış bir maddenin tedavide kullanılması caizdir.

Diyanet İşleri Başkanlığına, “Aşıların içinde domuz proteini varsa dinen haram mı?” sorusunu yöneltildi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, domuzlu koronavirüs aşısı ile ilgili soruya yazılı olarak yanıt verdi.

Toplum sağlığı açısından salgın hastalıklara karşı koruyucu olduğu belirtilen aşıların kullanımında sakınca olmadığını belirten Diyanet İşleri Başkanlığı, “Esasen herhangi bir hastalığın tedavisinde helal maddelerden elde edilmiş alternatif bir ilaç/aşı bulunmadığı durumlarda; İslam âlimlerinin yaygın kanaatine göre, ‘Zaruretler yasakları mubah kılar’ kuralından hareketle, dinen haram kılınmış bir maddenin tedavide kullanılması caizdir” dedi.

Diyanet açıklamasında, salgın hastalıkları önlemek için yapılan aşıların muhtemel yan etkilerinin, aşılanmamaktan doğacak sakıncalara nispetle daha az olduğunun uzmanlar tarafından dile getirildiği belirtildi. Açıklamada, “Netice olarak kişilerin bağışıklık kazanmasına veya iyileşmesine vesile olacağı tıbben tespit edilen ve alanında uzman hekimlerce tavsiye edilen aşıların içeriğinde dinen yasaklanmış bir madde olsa bile -meşru bir alternatifi olmadığı müddetçe- yaptırılmasında dinen bir sakınca yoktur” değerlendirmesinde bulunuldu.

Çinli Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısında domuz proteini olduğu haberlere yansımıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Korona aşısını hangi kolunuza vurdurduğumuz neden önemli?

Küçük bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir, ancak kişinin Kovid-19 aşısını vurdurmak için seçtiği kol önemli.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Adonis Georgiadis beşinci dozu da vurdurdu

Yunanistan Kalkınma ve Yatırımlar Bakanı Adonis Georgiadis, koronavirüs aşısının beşinci dozunu da vurdurdu ve nedenini açıkladı.
Devamını oku...