Kaliteli uyku için 5 öneri - Azınlıkça
Yaşam

Kaliteli uyku için 5 öneri

Profesyonel takımların uyku uzmanı olan Nick Littlehales, kaliteli bir uyku için önerilerde bulunuyor.

Uyku yönlendirmesi yaptığı takımlar arasında Manchester United ve İngiltere Milli Takımı da olan Nick Littlehales, uyku problemi olan bireyler için yedi öneri sunuyor. Kısa sürelerle sık sık uyumaya çalışmak ve fetüs pozisyonunda uyumak Littlehales’in önerileri arasında.

Ahval’in Ceotudent’tan aktardığı habere göre kaliteli bir uyku için yedi öneri şöyle:

1) Uykuyu saatler halinde ölçmek yerine döngüler halinde düşünün

Littlehales’e göre her insanın sekiz saat uykuya ihtiyacı olduğu bilgisi gerçeği yansıtmıyor. Derin NREM(yavaş göz hareketleri dönemi) ve REM (hızlı göz hareketleri dönemi) arasındaki doğal döngünün 90 dakika olduğunu bildiren Littlehales, önemli olanın bu aşamaları bölmemek olduğunu söylüyor.

Ayrıca düzenli olarak aynı saatte uyanılmasını ve geriye doğru sayılmasını tavsiye eden uzmana göre, 4.30, 6 veya 7.30 saatlik uykularla daha verimli bir uykuya sahip olmak mümkün.

2) Kısa sürelerle sık sık uyumaya çalışın

Ampulün icadına kadar yetişkin insanların da bebekler gibi aşama aşama uyuduğunu söyleyen Nick, bunun anlamının ‘daha sık ve daha kısa süre uyku’ olduğunu belirtiyor. İnsan doğasının dinlenmek için belirli zaman dilimlerine ihtiyacı olduğunu da belirten uzmana göre bu dilimler öğlen saatleri ve akşam beş-yedi arası.

Nick’e göre bu maddeyi hayatınızda iki şekilde uygulayabilirsiniz: Gece daha kısa bir uykuyla gün ortasında ek bir dinlenme yaparak veya gece, gün ortası ve akşam olmak üzere uykunuzu üçe bölerek.

3) Kısa dinlenme periyotlarını şekerleme olarak düşünmeyi bırakın

Dinlenme periyotları sadece uyumak anlamına gelmediği gibi bunları şekerleme olarak düşünmek de büyük bir hata. Nick, bunları ‘kontrollü dinlenme periyotları’ olarak düşünmemiz gerektiğini söylüyor.

“Kontrollü dinlenme periyotlarının uykuya dalmakla ilgisi yoktur” diyen uyku uzmanına göre, asıl önemli olan 30 dakikalık bu periyotları tamamen kendinize ayırmanız. Bunu da meditasyon yaparak veya sessiz bir yerde kitap okuyarak kolaylıkla yapabileceğinizi söylüyor.

4) Uyku sonrası rutininizi netleştirin

Uyku uzmanının önemli olarak gördüğü bir diğer nokta da uyku sonrasındaki 90 dakikada neler yaptığınız. Yeterli gıda ve su alımına özen göstermeniz ve hafif egzersizler yapmanız iyi bir rutinin olmazsa olmazlarıyken, teknolojik cihaz kullanımını ertelemek de yapmanız gerekenler arasında.

5) Daha kaliteli bir uyku için daha büyük bir yatak alın

Büyük ölçülerdeki yatakların yalnızca iki yetişkine göre tasarlandığını ve aslında bu ölçülerin iki insan için büyük değil normal ölçüler olduğunu vurgulayan Nick, yatak büyüklüğünün uyku kalitesi için önemli olduğunu söylüyor.

Yatak odanızın izin verdiği ölçüde büyük yataklar tercih ederek kaliteli uykuya biraz daha yaklaşmak mümkün.

6) Burnunuzdan nefes alın ve fetüs pozisyonunda uyuyun

Ağızdan nefes alanlar için alışması zor da olsa burundan nefes almanın hem yaşam hem de uyku kalitemizi arttıran etkenlerden biri olduğunu belirten uzman, yastık kullanımı da önermiyor.

‘Hangi pozisyonda uyumalıyız?’ sorusuna da Nick’in net bir cevabı var: Fetüs pozisyonu.

7) Günlük değil haftalık hesaplar yapın

“Yedi günde 35 uyku döngüsünü hedeflememiz lazım, bu da günde beş döngü demek.”

Nick, dinlenme döngülerini hafta hafta ele almanın günlük saat hesapları yapmaktan daha doğru olduğunu söylüyor. Bu sisteme göre eğer bir gece geç yatmışsanız, bir sonraki gece veya gün içinde ek bir dinlenme yaparak açığı kapatabilirsiniz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Yabancı Bir Yatakta Neden Rahat Uyuyamıyoruz

Herkes, seyahatlerde veya farklı bir yerde kaldığında yabancı bir yatakta uyumanın zorluklarını tecrübe etmiştir. Peki, ama bu durum neden yaşanır?
Devamını oku...
Yaşam

Uykuda Işıklar Açık Olursa Sağlık ve Ruh Halinizi Nasıl Etkiler?

Birçok insanın yatak odasında ışıkları açık bırakarak uyumasının sağlık ve ruh halimiz üzerinde olumsuz etkileri olabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Devamını oku...
Yaşam

Çocukların Saat 9'da Uyumasının Üç Önemli Nedeni

Ebeveynler, çocuklarının iyi bir eğitim almasını, sağlıklı olmasını ve mutlu bir hayat sürdürmesini ister. Ancak genellikle gözden kaçırılan bir detay var: Uyku düzeni.
Devamını oku...