Uğur Şahin: BioNTech'in aşısı eminim salgını bitirecek - Azınlıkça
Yaşam

Uğur Şahin: BioNTech’in aşısı eminim salgını bitirecek

Tüm dünya ile birlikte Yunanistan’da son dönemde tekrar artışa geçen ve ülkeyi karantinaya sokan koronavirüs salgınını bitireceği düşünülen aşı BioNTech’den geldi.

Yunanistan’da sokağa çıkma yasağı nedeniyle zor günler geçiriyoruz. Koronavirüse karşı yüzde 90 başarılı olduğuna dair duyurular yapılan aşı ile ilgili BioNTech şirketinin CEO’su Profesör Uğur Şahin sevindirici açıklamalarda bulundu.

Almanya merkezli BioNTech şirketinin CEO’su Şahin, buldukları aşının koronavirüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu dile getirdi.

Dünyayı umutlandıran aşı çalışmalarının arkasında Türkiye kökenli iki bilim insanı Uğur Şahin ve Özlem Türeci bulunuyor.

Almanya merkezli BioNTech şirketinin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının koronavirüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu söyledi.

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Uğur Şahin, “Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlaması büyük bir etki yaratacaktır. Aşının bu virüsü yeneceğini biliyoruz artık” dedi.

Aşının birden fazla şekilde koronavirüse saldırdığını belirten Şahin, şu ifadeleri kullandı:

 “Covid-19’un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz.”

Şahin, aşının semptomsuz enfeksiyonları da durdurup durduramayacağı sorusunun yanıtının ise bir yılı bulabileceğini söyledi.

Şahin, aşının farklı yaş gruplarına farklı koruma düzeyleri sağlayıp sağlamayacağı sorusunun yanıtının üç hafta içinde belli olacağını ve farklı etnik gruplar üzerinde farklı etki gösterip göstermeyeceğinin de henüz netlik kazanmadığını ifade etti.

Uğur Şahin, aşının üçer hafta arayla koldan iki doz halinde yapılacağını ve böylece en az bir yıllık koruma sağlayacağını vurguladı.

“İlaç araştırmaları asla siyasi bir araç olmamalı… Bilgi gizlemek etik olmazdı. Bizim için önemli olan aşı geliştiriyor olmamız ve siyaset yapmıyor oluşumuz” ifadelerini kullanan Şahin, BioNTech şirketinin hisseleri hızla yükselmesine ilişkin de şunları söyledi:

“Paramızla ilerde ne yapacağımızı düşüneceğimiz zaman gelecek. Genellikle yeni bir şey yaratan insanlar tekrar yeni bir şey daha yaratmak ister. Bunun ne olduğuna karar vermemiz gerekecek, bir vakıf mı yoksa özel bir proje mi olacağına.”

BioNTech’te şu an 60’tan fazla ülkeden bin 300’den fazla kişi çalışıyor.

Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüse karşı aşının yüzde 90 etkili olduğu açıklanmıştı.

Avrupa Komisyonu 300 milyon doz için şirketle anlaşma yamış durumda.

Başbakan Kiryakos Miçotakis’in vatandaşlara bedava olacağını dile getirdiği korona aşısında geliştirdiği BioNTech’in aşısı iki doz halinde vuruluyor.

Miçotakis hatırlanacağı üzere “Açık ve net konuşmak istiyorum, koronavirüs aşısı tüm Yunan vatandaşları için ücretsiz olacak” ifadelerini kullanmıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Koronavirüs ve Influenza Virüsü Vakalarında Hızlı Artış

Batı Trakya’da koronavirüs ve influenza virüsü vakalarında kaydedilen keskin artış, bölge halkını ve sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da son 1 haftada 33 kişi koronadan öldü

Yunanistan’da 14 – 20 Ağustos haftasınında koronovirüs pozitif kişi sayında artış kaydedildi.
Devamını oku...