Siyah zeytin mi yoksa yeşil zeytin mi daha sağlıklı? - Azınlıkça
Yaşam

Siyah zeytin mi yoksa yeşil zeytin mi daha sağlıklı?

Yunanistan’ın hiç şüphesiz yemeklik zeytinleri arasında favori Kalamata zeytini olsa da herkesin kendi damak tadı ayrı. Kimimiz siyah kimimiz yeşil zeytini tercih ediyoruz.

Peki, sağlığımız açısından en yararlı zeytin hangisi?

Zeytinlerin rengi ne olursa olsun besin değerleri aşağı yukarı aynıdır. 15 gram siyah zeytinin bir porsiyonu 25 kalori içerirken buna karşılık gelen miktarda yeşil zeytin 20 kalori içermektedir.

Her iki renk zeytin de 2 gram yağ içermektedir (0.5 gram doymuş veya çoklu doymamış yağ ve 1.5 gram tekli doymamış yağ). Ayrıca zeytinler 0,5 gramdan az protein, 1 gram karbonhidrat ve 0,5 gram lif içerirler. ,

Tabii bunların dışında zeytinler az miktarda vitamin ve mineral içerirler ve daha spesifik olarak vücudumuzun günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 2’sini ve A vitaminin de % 1’ini barındırırlar.

Siyah ile yeşil zeytin arasındaki tek fark, içerdikleri sodyum miktarıdır. Beş siyah zeytin, yaklaşık 115-125 miligram sodyum veya önerilen günlük miktarın yüzde 8’ini içerirken  yeşil zeytin 218-360 miligram sodyum veya günlük miktarın yüzde 14-24’ünü içermektedir.

Uzmanlar büyük miktarda sodyum tüketiminin vücudumuz için iyi olmadığını ve aşırı yeşil zeytin tüketimi yerine siyah zeytinlerin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorlar.

Aşırı yeşil zeytin tüketimi kan basıncı seviyesini ve kardiyovasküler hastalık veya felç gelişme olasılığını artırabilir.

Öte yandan uzmanlar az veya normal miktarlarda az tuzlu yeşil veya siyah zeytin kullanmanın insan vücudu için mükemmel bir gıda olduğunda hem fikir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da 620 Kilo Zeytin Çalan Şahıs Yakalandı

Batı Trakya’da İskeçe ilinin bir yerleşim biriminde 31 Ekim Salı sabahı büyük bir zeytin hırsızlığına şahit olundu.
Devamını oku...