Rus korona aşısı uygulanan deneklerin tümünde antikor oluştu - Azınlıkça
Yaşam

Rus korona aşısı uygulanan deneklerin tümünde antikor oluştu

Rus liderin Putin’in açıkladığı koronavirüs aşısı hakkında güzel haberler gelmeye devam ediyor. Tıp dünyasının prestijli yayınlarından The Lancet aşının antikor üretimini sağladığına ilişkin testleri yayınladı.

Bütün dünyanın düzeninin değişmesine neden olan koronavirüs Kovid-19’a karşı aşı çalışmalarında bir çok firma son aşamaya gelmiş durumda.

Hatırlanacağı üzere aşıyı ilk bulduğunu açıklayan Rusya olmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamayla aşıyı kızının da denediğini ve başarılı olduğunu açıklamıştı. Rusya koronavirüsü yenen aşıya Sputnik-V adını vermişti.

Tıp dünyasında prestijli yayın dergilerinden sayılan The Lancet, Rusların korona aşısının antikor üretimini sağladığına ilişkin testleri yayınladı. Rus aşısına karşı Batı’dan gelen eleştiriler ve şüpheli yaklaşımlarla karşılaşan Moskova ise Lancet dergisinin yayınını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Dergide yayınlanan bilgilere göre geçtiğimiz haziran ve temmuz aylarında 76 kişi üzerinde test edilen Rus Sputnik Kovid-19 aşısı deneklerin yüzde 100’ünde antikor oluşmasını sağladı ve aşı yüzünden hiçbir yan etki görülmedi.

Rusya iki seferde yapılan bu aşıyı ağustos ayında henüz herhangi bir veri yayınlamamışken veya geniş kapsamlı testler yapılmamışken lisanslayarak üçüncü faz aşamasına geçen ilk ülke olmuştu.

Lancet dergisi yayınında her birinde 38 sağlıklı bireyin yer aldığı 42 günlük iki farklı testte aşı ile ilgili olumsuz hiçbir noktaya rastlanmadığı ve tüm deneklerde antikor üretiminin gerçekleştiği verileri yayınladı.

Lancet yayınında ayrıca uzun vadeli etkilere ilişkin placeboların da olduğu daha fazla testin gerektiği belirtildi.

Öte yandan uluslararası bağımsız değerlendirmelerle yayın yapan The Lancet gibi saygın bir dergide bu sonuçların açıklanmış olması Rusya’ya karşı şüpheci yaklaşım ve eleştirilerinin önünü kesebileceği söyleniyor.

Rusya geçtiğimiz hafta içerisinde de aşının etkilerini gözlemlemek adına 40 bin adet ‘uzun aşama’ testi başlatmıştı.

Koronavirüse karşı üretilen Sputnik-V aşısı için finansal destek vermiş olan Rusya Direkt Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriev konuya ilişkin olarak “Haftalardır aşımızı kötülemek ve kuşku doğurmak amacıyla Batı’nın bize yönelttiği tüm sorulara cevap verdik. Şimdi Batı’nın aşılarına ilişkin sorular sorma sırası bizde.” ifadelerini kullandı.

http://azinlikcam.net/yasam/item/32523-rusya-ilk-koronavirus-asisini-gelistirdi-putinin-kizi-asi-oldu
http://azinlikcam.net/yasam/item/32975-rusya-koronavirus-asisi-sputnik-vi-uretmeye-basladi

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İvan Savvidis'in Ukrayna'daki Varlıklarına El Konuluyor

Ukrayna devleti, Yüksek Yolsuzluk Mahkemesi’nin kararıyla, Rusya’da Yunan Toplulukları Federasyonu Başkanlığını yürüten ve hem Yunan hem de Rus vatandaşı olan Pontus kökenli işadamı İvan Savvidis’in malvarlığına el koyma işlemlerini sürdürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Koronavirüs ve Influenza Virüsü Vakalarında Hızlı Artış

Batı Trakya’da koronavirüs ve influenza virüsü vakalarında kaydedilen keskin artış, bölge halkını ve sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan Vatandaşlar Filistin ve Ukrayna'daki Savaşlar Hakkında Ne Düşünüyor?

Anketin Filistin ve İsrail arasındaki savaşa dair verileri, Yunan halkının yüzde 43.3’ünün tarafsız olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 28.5’i Filistin tarafını, yüzde 22.1’i ise İsrail tarafını destekliyor.
Devamını oku...