Bilim insanları gölgeden enerji üretmeye hazırlanıyor - Azınlıkça
Yaşam

Bilim insanları gölgeden enerji üretmeye hazırlanıyor

Singapurlu bilim insanları gölgeden enerji üretme projesini hayata geçirmek için kolları sıvamış durumda.

Gölge kaynaklı enerji üretim yöntemiyle ilgili çalışmaları tamamlamaya çalışan bilim insanlarının bu projesiyle şehir merkezlerine enerji sağlanması umuluyor.

Ahval’in haberine göre Singapur Ulusal Üniversitesi tarafından geliştirilen Gölge Etkisi Enerji Üreticisi (SEG), eneriyi güneş panelleri gibi işleme potansiyeli taşıyor. Ancak güneş enerjisinde olduğu gibi ışığı kesintisiz alan açık alanlara ihtiyaç duymuyor.

Aslında SEG’in etkili çalışması için hem aydınlık hem de karanlık ortamlar gerekiyor. Çünkü güneş panellerine benzer şekilde elektronlara enerji vermek için silikona yansıyan ışığa dayanıyor.

Ancak altın, gümüş, platin veya tungstenden oluşan ince bir tabakanın bulunduğu paneller sayesinde ışık yoğunluğundaki farklılık, elektronları aydınlık alanlardan gölgeye doğru yönlendiriyor ve gölge alanlarda elektrik üretiyor.

Araştırma ekibinin lideri Dr. Swee Ching Tan, “Gölge etkili jeneratörümüz kullanışlı. Engellenen ışıktan da yararlanmak için şehirlere yerleştirilebilir” dedi.

NY Post’un haberine göre araştırma henüz ilk aşamalarında. Ancak Tan’ın ekibi, SEG’i evlerde kullanıma sokmak için şirket kurma fikrini de değerlendiriyor.

Ekibin üzerinde çalıştığı paneller, yaklaşık altı metrekare ve sadece 0,25 volt elektrik üretebiliyor. Bir ampulü çalıştırmak veya telefon şarj etmek için bundan yaklaşık 20 tane gerekiyor.

Tan’a göre yeni teknolojinin en uygun kullanım alanı şehirler. Çünkü yüksek binalar ve güneşin farklı konumları, şehirdeki ışık ve gölge seviyelerini gün içinde değiştiriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Araştırmacılar sadece 10 günde saç çıkarmanın yolunu buldular

Alopesi olarak da bilinen kellik, genellikle kafa veya vücuttaki saç dökülmesini ifade eder.
Devamını oku...
Yaşam

Telefonlar virüs ve mikrop yuvası: Nasıl temiz tutulur?

Mikropların ve hastalıkların yayılmasını önleme konusunda bilim insanları özellikle cep telefonlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Devamını oku...
Yaşam

Limon dilimiyle uyuyun, zinde kalkın

Yemeklerde ve özellikle salatalarda kullandığımız limonun sağlığa pek çok faydası biliniyor.
Devamını oku...