Susuz kalmamanızı gerektiren 8 önemli neden - Azınlıkça
Yaşam

Susuz kalmamanızı gerektiren 8 önemli neden

Su gezegenimizde bol miktarda bulunan kokusuz ve tatsız ancak insan hayatı ve yaşam için vazgeçilmez olan bir ihtiyaçtır.

Su genelde renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı çok az oranda emmesi nedeniyle bazen tabii bir mavi renge sahip olabiliyor.

Canlılar susuz yaşayamazlar. Özellikle insanlar susuz kalsalarda daha uzun süre aç kalabilirler ancak susuz kalırlar ise en çok birkaç gün hayatta kalabilirler.

Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yüzde 55 -75 arası sudan oluşur. Vücut ağırlığının yüzde 1’i oranında su kaybıyla insanda halsizlik, baş ağrısı gibi yan etkiler görülebilir. susuzluk oranı yüzde 20’ye ulaştığında ise hayati tehlike baş göstermeye başlar.

Bilim insanları günlük su tüketiminin kişinin ağırlığının yüzde 3’ü ila 5’i arasında olması gerektiğini söylüyorlar.

Ancak günün meşgalesi arasında birçok insan yeterli su tüketmiyor. 

1- Susuzluk tembelliğe itiyor

Kaslarımızın yaklaşık yüzde 75’i, kemiklerimizin yüzde 22’si ve kanımızın ise yüzde 83’ü sudan oluşuyor. Bir şekilde yeterli miktarda su içmeyip, susuz kaldığımızda beynimizin ve vücudumuzun çalışması yavaşlıyor. Vücudumuzun bölümleri olması gerektiği gibi çalışamıyor, enerjimiz düşüyor ve yorgun-tembel hissetmemize sebep oluyor. Hiç düşündünüz mü, belki de kronik halsizliğiniz nedeni yetersiz su içtiğiniz içindir.

2- Su sindirim sistemi için ilaç gibi faydalı

Kabızlık problemi yaşayan bireyler, lifli gıda tüketmelerine rağmen sorununun önüne geçemiyor. Bu durumda su tüketiminin gözden geçirilmesi lazım. Çünkü lifler, bağırsaklarda çalışabilmek için bol miktarda suya ihtiyaç duyuyor. Eğer yeterli miktarda su tüketimi olmazsa, tam tersi bir etkiye sebep olup, kabızlık probleminizi daha da vahim bir hale getirebiliyor.

3- Su vücuttaki enfeksiyonlarla yarışıyor

Su içmek, vücudumuzda toksinlerle savaşmak ve onları atmak için de önemli. Özellikle de üriner sistem enfeksiyonları ve böbrek taşlarının önlenmesinde ve tedavisinde suyun etkisi çok büyük. Günde iki litre idrar üretmeyi sağlayacak kadar su içmek, böbrek taşına yol açabilecek maddelerden arınmayı sağlıyor. Ayrıca, solunum yollarımızı temizlediği için, alerji ve soğuk algınlıkları için de son derece etkili olduğunu hatırlatmakta fayda var.

4- Su kalbin çalışmasını destekliyor

Eğer vücutta yeterli su yoksa kan yoğunluğu artar ve kalp bu kalınlaşmış kanın vücutta dolaşımını sağlarken gereğinden fazla efor sarf ederek aşırı yorulur. Eğer kalbiniz yeteri kadar güçlü değilse, bu durum ileride ciddi kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir. Yapılan bir araştırma sonucunda, günde beş bardaktan fazla su içen insanların kalp krizi riskinin, günde iki bardak içenlere göre yüzde 41 oranında daha düşük olduğu bulundu.

Beynimizin yüzde 85’i sudan oluşuyor ve bu oranı koruması gerekiyor. Bu yüzden, susuz kaldığımız zamanlarda, konsantrasyonumuz ve kısa süreli hafızamız da olumsuz etkileniyor. Yani çok yorulduğunda ‘beynimiz sulanmıyor’, aksine ‘beynimiz kuruyor’.

5- Düzenli su tüketimi cildi yeniliyor

Birçoğumuzun da bildiği gibi bol miktarda su içmek, cildimiz için de faydalı. Cildin nem dengesinin sağlanmasına ve sivilceye neden olan toksin ve bakterilerin uzaklaştırılmasına da yardımcı oluyor. Daha parlak ve daha sağlıklı bir cilt için ilk adım, yeterli su içmektir.

6- Spor yapanlar için su hayati önemde

Terlemeyle oluşan sıvı kaybı yerine konulmazsa, vücutta halsizlik başlayacak ve egzersiz performansı düşecektir. Fakat egzersiz sırasında da yeterli miktarda su içildiğinde, performansın düşmesi engellenmiş olur. Ayrıca su vücut ısısını da düzenlediği için egzersiz sırasında daha enerjik olmaya yardımcı olacaktır.

7- Başınız ağrıdığında ağrı kesici yerine önce su tüketmeyi deneyin

Başınız ağrımaya başladığında, ağrı kesici içmek yerine öncelikle bir-iki bardak su için. Belki de ağrınızın tek sebebi susuz kalmış olmaktır. Günde en az bir litre su içen migren hastalarının, iki haftalık süreçte diğer hastalara göre 21 saat daha az ağrı yaşıyor.

8- Düzenli su tüketimi kilo alımını önlüyor 

Direkt olarak böyle bir şeyden bahsedemeyiz ama su, kilo vermeye yardımcı olur diyebiliriz. Araştırmaların ortaya koyduğu bir durum var. Pek çok kişi, çoğu zaman susuzlukla açlığı karıştırıyor, yani vücudun su isteğini, yeme isteği olarak algılıyor, bu da fazladan kalori alımına sebep oluyor.

Ayrıca suyun iştahı baskılayıcı etkisi de var. Yemekten önce yarım litre su içen kişilerin, normalde aldığından yüzde 13 daha az kalori aldığı ortaya çıkmış. Bunların yanı sıra vücut susuz kaldığında, yağ hücrelerinin parçalanması da zorlaşıyor. Yani kilo vermek için ne kadar uğraşırsanız uğraşın, yeterli miktarda su içmiyorsanız işiniz daha zor oluyor.

http://azinlikcam.net/yunanistan-bati-trakya-haber/item/6213-bol-su-icmek-herkes-icin-saglikli-degil
http://azinlikcam.net/eidiseis/item/3583-su-icmek-kalin-bagirsagi-yikar

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Telefonlar virüs ve mikrop yuvası: Nasıl temiz tutulur?

Mikropların ve hastalıkların yayılmasını önleme konusunda bilim insanları özellikle cep telefonlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Trakya Ekonomi Odası Yunanistan’da suyun özelleştirilmesine karşı

Yunanistan Ekonomi Odası 1. Bölge Dairesi, son yasa tasarısına karşı olduğunu ifade etti.
Devamını oku...
Yaşam

Limon dilimiyle uyuyun, zinde kalkın

Yemeklerde ve özellikle salatalarda kullandığımız limonun sağlığa pek çok faydası biliniyor.
Devamını oku...