Unutkanlıkla başı dertte olanlara 10 çözüm - Azınlıkça
Yaşam

Unutkanlıkla başı dertte olanlara 10 çözüm

Unutkanlık genelde yaşlılıkla bağdaştırılır, ama Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne göre , uykusuzluk, aldığınız ilaçlar ya da alkol tüketimi bile unutkanlığa sebebiyet verebilir. 

Unutkanlık çok küçük belirtilerle kendini ele vermeye başlar ve erkenden fark edilip tedavi edilmezse hayatı kabusa çevirebilir. Uzmanlara unutkanlığın demansa yani bunamaya dönüşebildiğini söylüyor, öyle ki bir süre sonra ise zihni boş bir levhaya çevirebiliyor.

Psikolog Berra Baş, unutkanlığı geç olmadan fark edebilmek için dikkat edilmesi gereken belirtilere vurgu yapıyor.

Baş, unutkanlık belirtilerini şöyle paylaşıyor: işe/okula geç kalmak, sorumluluklardan kaçmak, zamanı yönetememek, gelecek planı yapamamak, stresle başa çıkamamak, değersiz hissetmek, yargılanmaktan korkmak, daha önce kolay öğrenilen bilgileri hafızada tutmakta zorlanmak, hayata dair tutkuların azalması ve kolay pes etmek.

Baş’ın, unutkanlıktan korunmak ve unutkanlıkla başa çıkmak için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

  1. Bulmacalara yer açın: Kelime avı oynamanın dahi nöral ağları kuvvetlendirdiğini biliyor muydunuz?
  2. Kitap okuma alışkanlığınızı şekillendirin:  Yeni bilgiler ve yeni hobiler edinerek zihninizin esnek kalmasına fırsat tanımalısınız.
  3. Yeni sosyal ve eğitimsel kulüplere katılın: Çok monoton bir yaşam, depresyona sebebiyet verebilir. Hayatta yenilik en güzel tedavidir.
  4. Arkadaşlarınızla daha sık buluşun: Hayatı daha yaşanabilir kılmak için bakış açılarınızın genişlemesini sağlayan, size tebessümüyle enerji veren dostlarınızla daha fazla vakit geçirin.
  5. Sudoku öğrenin, 1000’lik yapboz yapın: Dikkat gelişimi ve odaklanmayı güçlendirmek için bu tür aktiviteler çok faydalıdır.
  6. Yeni yollar keşfedin: Harita becerileriniz geliştirin, böylelikle bellek bozukluklarına engel olabilirsiniz.
  7. Seyahat planları yapın: Yaşamın tadını çıkartın. Hayata dair tutkularınızı gerçekleşince unutkanlıklarınız azalır.
  8. Sağlığınızın değerini bilin: Kendinize iyi davranın. Başklarına tandığınız müsamahayı kendinize de tanıyın. Kendinizi eleştirmeyin ve yargılamayın ama özelliklerinizi geliştirmek için çaba sarfedin.
  9. Dil öğrenin: En azından online kurslardan faydalanın. Her hafta bir-iki saatinizi yeni dil öğrenmeye ayırın.
  10. Ajanda kullanın: Unutkanlıklarınız azalana kadar, her gün yapılandırılmış programlar oluşturun ve bunları mutlaka uygulayın.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gençlerde unutkanlığa yol açan 10 neden

Unutkanlık artık gençlerde de sık rastlanan bir durum. Uzmanlar genç yaşlarda görülen “bellek fonksiyon bozukluğu”nun nedenlerini sıraladı…
Devamını oku...
Yaşam

Unutkanlık günün hangi saatte olduğuna mı bağlı?

Unutkanlığın pek çok sebebi var. Travmalar, hatırlamak istememek, alzheimer gibi hastalıklar ya da aşırı stres, yorgunluk ve üzüntü gibi.
Devamını oku...
Yaşam

Unutkanlığı önlemek için 9 tüyo

Günlük yaşamın hareketliliğinden kaynaklanan küçük hafıza sorunlarından, birkaç püf noktasına dikkat ederek kurtulmak mümkün.
Devamını oku...