Peynirin Deneyimli Alışverişi: Saklama Koşullarından Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar - Azınlıkça
Yaşam

Peynir satın alırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar

Günlük beslenme zincirinin vazgeçilmez halkası ve kalsiyum deposu peynir, hemen hemen her öğünde tüketiliyor.

Saklama koşullarından en çok etkilenen gıdaların başında yer alan peyniri satın alırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları bulunuyor.

Soğuk zincirin bozulması, sağlıksız saklama koşulları gibi unsurlar peynirde bozulma riskini artırabiliyor. Alışveriş sırasında birkaç ufak noktaya dikkat ederek sağlıklı ve iyi peyniri almak mümkün oluyor. Uzmanlar peynir alırken dikkat edilmesi gereken noktaları tüketicilere aktarıyor. Son kullanma tarihine, peynirin soğuk dolapta muhafaza edildiğine ve peynir ambalajına dikkat etmenin en önemli kriterler olduğunu belirten uzmanlara göre, bazı peynirlerin ambalajları taşıma, depolama koşulları sebebiyle zarar görebilir. Hava ile temas etmeye başlayan peynir, küf üretmeye ve bozulmaya başlar. Öte yandan peynirin soğuk zincirinin kırılmaması gerekiyor. Yani fabrikadan sofralara ulaşana kadar peynirin + 2 ila + 4 derecede bir diğer deyişle buzdolabı soğukluğunda kalması gerekiyor. Satın alınan peynirler de evde, vakit kaybetmeden buzdolabına konmalı.

Ambalajı açılan peynirin dikkatle incelenmesi gerektiğini belirten uzmanlar peynirin rengi, kokusu kontrol edilmeli. Sofraya en son peynir konulmalı ve ilk önce peynir kaldırılarak, tezgahta bekletilmeden kapalı halde buzdolabına konmalı. Sofradan artan peynirler, buzdolabındaki orijinal ambalajındaki peynirin yanına konmamalı, farklı bir kapta kaldırılmalı. Buzdolabının sadece temizliği değil hijyeni de çok önemli. Süt ve süt ürünleri asla açık olarak kaldırılmamalı. Ayrıca salamura suyunda satılan Burgu, Topi gibi peynirler açık şarküteri reyonundan alınıyorsa, kendi salamura suyu pakete ekletilmeli” diyorlar.

İdeal peynir saklama sıcaklığı: 2 – 4 derece

Peynirin ideal saklama derecesi + 2 ila + 4 derecedir. Peynir ambalajından çıkarıldıysa cam, metal veya seramik bir kap içerisinde, ağzı kapalı saklanmalı. PEynir açık alınıyorsa, alınırken nutlaka suyundan da ekletilmeli. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam ediyor. Bu su dökülmemeli. Gerekirse içme suyu eklenerek azalan miktar tamamlanabilir. Böylece peynirin hava ile teması engellenmiş olur. Ambalajından ihtiyaç kadar peyniri alarak kalan kısmını yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde saklamak gerekiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Fare kadar aklı olan her gün peynir yer

Danimarka’ da Kopenhag ve Hollanda’ da Wageningen Üniversiteleri uzmanları, son 35 senede yapılan 29 kohort çalışmasına katılan 938.465 katılımcıya ait verileri yeniden değerlendirdiler.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Hangi ünlü Yunan ürünü birçok süpermarkette bulunamıyor?

Yunanistan’da Nakşa (Naksos) adasının ünlü gravyer peyniri artık birçok süpermarkette bulunamıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da elektriğini ödeyemeyen peynir fabrikası kapandı

Batı Trakya’nın Evros (Meriç) iline bağlı Sofulu’da (Sufli) bulunan Sofulu Peynir Fabrikası, elektrik borcu nedeniyle çalışmasını askıya aldı.
Devamını oku...