Cep telefonunuzu hangi sıklıkta temizlemelisiniz? - Azınlıkça
Yaşam

Cep telefonunuzu hangi sıklıkta temizlemelisiniz?

Dünya kocaman bir bakteri üreme alanı. Siz ve temas ettiğiniz her şey bakterilerle kaplı – ve mikroorganizmalardan kaçmanın yolu yok. Madalyonun diğer yüzüne bakarsak da bu bakterilerin çok büyük çoğunluğu zararsız ve hatta faydalı.

Bu yüzden akıllı telefonunuz gözle görünmez bir bakteri çemberiyle sarılı olsa da – ve kesinlikle öyle – o bakterilerin çoğu sizin için risk yaratmıyor. Michigan Üniversitesi’nden Doçent Profesör Emily Toth Martin’e göre “sağlıklı insanların telefonlarının ekranlarına bıraktığı bakterilerden hasta olacağımızı düşünmek gülünç”

Buna ek olarak, sizi hastalandırabilecek mikroplar da aynı yerlerde geziniyor. Çoğumuz yemek yerken telefonlarımıza dokunduğumuz için, bu gibi aletlere dokunurken hastalığa neden olacabileceğ, mikropları düşünmeilyiz – bunların arasında gıda zehirlenmesi, soğuk algınlığı gibi hastalıklar var – bu hastalıklar vücudunuza giriş yapmadan hastalığa neden olamıyor.

New York Üniversitesi Langone Tıp Fakültesi’nden klinik mikrobiyoloji ve patoloji profesörü Philip Tierno’ya göre mikroplar öncelikle elinize asıldıktan sonra yediğiniz yemeklere yöneliyor ve bu sayede azınız dahil olmakla birlikte kulaklarınız, burun delikleriniz, derinizdeki yaralar ve çizilmeler gibi alanlara yöneliyor.

“Telefonunuz da bulaşıcı hastalık taşıyan organizmanlar için kullanılabilir bir araç.”.

“Ellerinizde açık yaralar yoksa yemek yemeden önce elinizi yıkarsanız ne kadar önemli oldukları önemli değil. Ama eğer elinizi yıkadıktan hemen sonra süpermarket alışverişinizi yaparken kullandığınız telefonu tekrar kullanırsanız, kendinizi riske atarsınız. Bir yüzeye ne kadar çok insan dokunursa, sizin dokunduğunuzda hastalanma riskiniz aynı oranda yükselir” diyor Tierno.

Metrodaki kaygan demiri tuttuktan sonra telefonunuzla oynayın ve sizden önce gelen tüm yolcuların hastalık risklerini elde edin.

O zaman telefonumuzu hangi sıklıkta temizlemeliyiz? Bunun cevabı nerelere gittiğinize ve telefonunuza nasıl baktığınıza bağlı. Eğer yemek yerken hiç kullanmıyorsanız, telefonunuz hakkında çok dikkatli olmanıza gerek yok.

Ama eğer telefonu sürekli kullanıyorsanız, anti-enfeksiyonel bir solüsyon ile her gün silmeniz mantıklı olacaktır. Tierno telefonunu günde iki kere temizliyor.

Özellikle plastik telefon kılıfı kullananlar için düzenli temizlik önem taşıyor çünkü bakteri plastik yüzeylere metal, cam veya sert plastiğe oranla çok daha kolay yapışıyor.

Ayrıca telefonunuzun kılıfla bir araya geldiği köşeler de bakteriler için ürüme alanı. Ayrıca temizleme spreyini doğrudan telefona sıkmayı, temizleme bezine sıktıktan sonra kullanın.

Eğer bunların hepsi çok zor geliyorsa, yemek yemeden önce ellerinizi güzelce yıkayın ve yemek sırasında telefona dokunmayın.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Telefonu Tuvalete Götürmenin Zararları

Telefonu Tuvalete Götürmenin Zararları: Gizli Tehlikelerle Karşı Karşıya Kalabilirsiniz
Devamını oku...
Yaşam

Sıcak havalar cep telefonunuzu etkiliyor mu?

Elektronik cihazlar da insanlar gibi sıcaklardan etkilenebilir. Sürekli yanımızda olan akıllı telefonlarımızın da bu durumdan etkilendiği biliniyor, ancak güneşe bırakılan akıllı telefonlar yükselen ısılarıyla büyük tehlike yaratabiliyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Telefon faturaları el yakacak: Yeni düzenleme geliyor

Yunanistan’da telekomünikasyon şirketleri yeni bir uygulama ile telefon faturalarında yılda 1 kez enflasyon oranına göre sözleşmeden bağımsız zam yapabilecek.
Devamını oku...