Karabiber faydaları ve kullanımı - Azınlıkça
Yaşam

Karabiber faydaları ve kullanımı

Karabiber, dünyada en sık kullanılan baharatlardan birisidir ve binlerce yıldır bilinmektedir. Anavatanı Hindistan olan bu bitkinin sağlık açısından önemli faydaları vardır.

Faydalarına geçmeden önce sizlere bir kaç öneride bulunmak istiyoruz.

1- ) Mümkünse karabiberin toz halinde olanını değil de, tohum halinde olanını kullanın ve evinizde öğüterek ihtiyacınız kadarını elde edin. Toz halinde olan karabiber, çabuk nem kapar ve ağzı hava alan bir kapta ise içindeki uçucu maddeler çabucak uçar ve aroması eksilir.

2-) Aşırı kullanımı bağırsaklarda tahrişe neden olur. Normal kullanımda ise bağırsaklar için tam bir şifa kaynağıdır.

Karabiberin Faydaları Nelerdir? Bağırsak Gazına Karabiber

Karabiberin etken maddesi piperin adında bir maddedir ve bu madde üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmıştır.

Karabiber, solunum yolu hastalıklarında, öksürük, soğuk algınlığı, kabızlık, hazımsızlık, anemi, diş hastalıkları, ishal ve kalp sorunlarında bir takım önleyici ve rahatlatıcı etkileri bulunmaktadır. Mikrop öldürücü özellikleri nedeniyle, et yemeklerinde iyi bir terbiye edicidir ayrıca gıdaları saklamak içinde faydalanılmıştır.

Karabiber, Mide özsıvısı salgısı olan hidroklorik asit ( HCl ) salgısını arttırmaktadır. Kolik, ishal ve kabızlık gibi sorunlarda etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Pek çok insanın muzdarip olduğu bağırsak gazı sorunu için çok etkili bir baharattır. Bilindiği gibi bağırsak gazı üst göğüs ve diğer iç organlara baskı uygulayarak insanları rahatsız eden bir sorundur. Karabiber, biriken bu gazın dışarı atılması için oldukça etkilidir.

Diyet listesinde çok önemli bir yeri vardır. Nedeni ise vücuttan toksinleri hızlı bir şekilde atması, terleme ve idrar söktürücü özellikleri nedeniyle ödem atıcı özelliklerinin olmasıdır. Bir başka özelliği ise yapılan araştırmalara göre karabiberin yağ yakıcı etkisinin olmasıdır. Ayrıca sindirim sistemini uyarması da zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Bir cilt hastalığı olan vitiligo içinde bir takım faydalarından söz edilmiştir.

Kadim Çin Tıbbı olan ayurveda uygulamalarında, sinüzit ve burun tıkanıklığı için kullanılmıştır. Karabiber tüketimi esnasında bir miktar hapşırma durumu gözlenebilir. Bu sayede, balgam söktürülerek dışarı atılabilir.

Yağ yakıcı özelliğinden bahsettiğiniz karabiber, damarlarda biriken yağların yok edilmesi içinde etkilerinden bahsedilecek bir baharattır. Bilindiği gibi damar çeperlerinde biriken yağlar, kalp krizi ve inme gibi durumların tetikleyicileri arasındadır.

Karabiberde bulunan antioksidan potansiyeli, kırışıklıkların önlenmesinde, yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesinde, yaşlılık lekelerine fayda sağlamaktadır.

Karabiberdeki etken madde olan piperin üzerinde yapılan çalışmalarda, bu bileşiğin hafıza bozukluğu, bilişsel sorunlar, Alzheimer gibi yaşa bağlı gerçekleşen durumlarda etki göstermektedir. Piperin maddesi, beyindeki bazı noktaları uyarmasıyla ve serbest radikallere karşı mücadele etmesiyle etki gösterir.

Ayurveda tıp bilgilerine göre; karabiber, kulak ağırları, kangren, fıtık, ses kısıklığı, böcek sokmaları, diş çürümeleri ve diş ağrıları gibi sorunlarda kullanılmıştır.

UYARILAR:

Aşırı karabiber tüketimi bağırsaklarda tahrişe neden olabilir. Özellikle karın bölgesinde ameliyat olmuş olanların dikkatli kullanması gereken baharatlardan birisidir. Aynı zamanda karabibere alerji olması durumunda kullanımı durdurulmalı ve doktora başvurulması gerekir.

Bunun dışında güvenilir bir baharattır.

Özetle; karabiber, zayıflamak isteyenler ve sindirim-gaz problemleri olanlar için ideal baharatlardan birisidir. Makul ölçülerde tüketildiğinde faydası görülecektir. Tabi önemli olan, doğal gıdalarla beslenmek. Doğal ve katkısız beslenemediğimiz sürece bu anlattıklarımızın pek bir faydası görülmeyecektir.

Karabiber Nasıl Kullanılır?

Karabiber, limon, zeytinyağı, az tuz karıştırarak salata sosları hazırlanabilir. Ayrıca; kekik, biberiye gibi baharatlarla birlikte etleri marine etmek için karabiber kullanılır. Ayrıca, karabiber pirinç pilavının olmazsa olmazı arasındadır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Karabiber deyip geçmeyin!

Yapılan yeni araştırmalar, karabiberin obezite ile mücadele konusunda önemli bir role sahip olabildiğini ortaya koyuyor…
Devamını oku...