24ωρη απεργία: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΠΝΟ, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές και κόμματα της Αριστεράς - Azınlıkça
Ειδήσεις

24ωρη απεργία: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΠΝΟ, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές και κόμματα της Αριστεράς

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΠΝΟ, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές και κόμματα της Αριστεράς απεργούν την Πέμπτη και διοργανώνουν νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης και να μην υπάρξει συγκάλυψη των ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία.

«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, οι ζωές μας έχουν αξία», θα φωνάξουν ξανά χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους όλης της χώρας, δύο εβδομάδες μετά το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη. Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για αύριο Πέμπτη, συνδικάτα, συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα της Αριστεράς κ.ά. δίνουν τα δικά τους ξεχωριστά ραντεβού, ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Οπως σημειώνει η ΓΣΕΕ (11 π.μ. πλατεία Συντάγματος), που την περασμένη εβδομάδα είχε δεχθεί έντονη κριτική για το ότι δεν προκήρυξε απεργία λόγω του συνεδρίου της, αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κινητοποίηση με ομόφωνη απόφαση.

Η Συνομοσπονδία θέτει στην ανακοίνωσή της τρία βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, το γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία, ποια πρόσωπα ευθύνονται και πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), ζητώντας να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα της τραγωδίας, ενώ τις κινητοποιήσεις στηρίζει και το ΣΑΤΑ (ταξί).

Η ΑΔΕΔΥ (11 π.μ. Κλαυθμώνος) από την πλευρά της ζητά να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί υπαίτιοι του εγκλήματος των Τεμπών όπως και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που βλέπει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος.

Τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στηρίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), λέγοντας όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι και τα δίκτυα ύδρευσης. Δυναμικό «παρών» αναμένεται και από τον εκπαιδευτικό κόσμο (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ), με πολλά σχολεία να παραμένουν κλειστά. Οι δικηγόροι (ΔΣΑ) προχωρούν σε αποχή από τα καθήκοντά τους και στη διοργάνωση το βράδυ σιωπηρής διαμαρτυρίας. Στην Κλαυθμώνος καλεί και το ΜέΡΑ25.

ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΓΣΕΕ – Εργατικό Κέντρο Αθήνας: 11 π.μ. Σύνταγμα

ΑΔΕΔΥ: 11 π.μ. πλατεία Κλαυθμώνος

ΠΑΜΕ: 11.30 π.μ. Προπύλαια

Φοιτητικοί Σύλλογοι: 11.30 π.μ. Προπύλαια

Πρωτοβάθμια σωματεία – συλλογικότητες: 12.00 μ. Χαυτεία

• Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται ακόμη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Γιάννενα, την Κρήτη κ.α.

• Σήμερα απεργούν τα ΜΜΕ έπειτα από την 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ, στηρίζοντας το πάνδημο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Η «Εφ.Συν.» θα ξανακυκλοφορήσει την Παρασκευή.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Λεωφορεία (ΟΑΣΑ): Κυκλοφορούν 9 το πρωί με 9 το βράδυ (στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη βάρδιας)

Μετρό – ΗΣΑΠ – Τραμ: Κυκλοφορούν 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι

ΟΣΕ – Προαστιακός: 24ωρη απεργία

Αεροπλάνα: Απεργία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και ακυρώσεις πτήσεων εσωτερικού-εξωτερικού Aegean και Olympic Air

Πλοία: Θα παραμείνουν δεμένα (ΠΝΟ 24ωρη απεργία). Κλειστά θα μείνουν και τα εμπορικά λιμάνια (ΟΜΥΛΕ)


Στην απεργία συμμετέχει και η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, ζητώντας να αναδειχθούν τα υπαρκτά ζητήματα ασφάλειας στις αερομεταφορές, ειδικά σε μικρότερα αεροδρόμια που υποδέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών το καλοκαίρι. Ετσι, αναμένονται ακυρώσεις πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία καθώς η ΠΝΟ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα εμπορικά λιμάνια της χώρας, καθώς στην απεργία συμμετέχουν οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι λιμενεργάτες της Cosco αλλά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).

Από τον κλάδο της Υγείας, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, ΣΕΕΟΔΥ και τα υγειονομικά σωματεία του ΕΣΥ. Προχωρούν μάλιστα σε 48ωρες κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ του Ογκολογικού Παίδων «Αγία Σοφία», αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το ΠΑΜΕ (11.30 π.μ. Προπύλαια) τονίζει ότι έχουμε γύρω μας αρκετές «Κοιλάδες των Τεμπών» θέτοντας το ρητορικό ερώτημα εάν «είναι σύγχρονο και φυσιολογικό να χαρακτηρίζει τη ζωή μας η φράση “πάμε και όπου βγει”». Οπως επισημαίνει, τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που πληθαίνουν έχουν την ίδια αιτία με το έγκλημα στα Τέμπη, καθώς η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής συμπιέζεται στα όρια της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Εκτός από την ασφάλεια στις μεταφορές, το ΠΑΜΕ απαιτεί ακόμη την ενίσχυση του ΕΣΥ, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, όπως και αυστηρότερα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Σε συγκέντρωση στη συμβολή των Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Οπως αναφέρει, «ως πολίτες της χώρας διεκδικούμε τη διερεύνηση σε βάθος και την απόδοση ευθυνών, καθώς και τη λήψη μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές».

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Ειδήσεις

Ηχηρό μήνυμα από χιλιάδες διαδηλωτές κατά των πολιτικών της ακρίβειας

Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου. Μαζική συμμετοχή με μικρής έντασης επεισόδια στο Σύνταγμα.
Devamını oku...
Ειδήσεις

Ποιοι απεργούν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου;

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα λάβει χώρα στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην οποία θα δώσουν το παρόν, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ.
Devamını oku...