Yunanistan'da Kart Dolandırıcılıklarında Büyük Artış - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Kart Dolandırıcılıklarında Büyük Artış

2023 yılında Yunanistan‘da ödeme kartı işlemlerinin toplam değeri 100 milyar Evro’yu aşarken, bu artış dolandırıcılık olaylarında da büyük bir patlamaya neden oldu.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunanistan Merkez Bankası’nın son Finansal İstikrar Raporuna göre, kart dolandırıcılığı olayları yüzde 43 oranında artış gösterdi.

Dolandırıcılık Detayları ve Zarar Miktarları

Dolandırıcılık işlemlerindeki toplam kayıp 2022’ye göre yüzde 46 oranında artarak, işlem başına düşen zarar da yüzde 34 artışla dikkat çekici seviyelere ulaştı. Özellikle POS terminalleri ve ATM’lerdeki dolandırıcılık işlemleri sırasıyla yüzde 106 ve yüzde 58 oranında artış gösterdi. Bu işlemlerdeki toplam zarar, kayıp veya çalıntı kartların kullanımıyla gerçekleştirilen yasadışı işlemlerden kaynaklanıyor.

Çevrimiçi ve Mesafeli İşlemlerde Durum

Çevrimiçi alışverişlerde de dolandırıcılık vakaları artış gösterdi. Özellikle sanal kart işlemleri içeren dolandırıcılık olayları yüzde 34 artışla 337 bine yükseldi. Bu işlemlerin toplam değeri ise yüzde 35 artarak 17,5 milyon Evro’ya ulaştı.

Kart Sahipleri ve Bankaların Durumu

2023 yılında ödeme hizmeti sahipleri ve alıcılar toplam kaybın sırasıyla yüzde 59 ve yüzde 34’ünü oluştururken, kart çıkaran ödeme hizmeti sağlayıcıları kaybın yüzde 7’sinden sorumlu oldu.

İşlem Sayıları ve Değerlerde Artış

Toplam ödeme kartı işlem sayısı 2022’de 1.930 milyondan 2023’te 2.211 milyona yükseldi, bu da yüzde 15’lik bir artışa işaret ediyor. Ayrıca, ödeme kartı işlemlerinin toplam değeri de bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 94 milyar Avro’dan 103 milyar Evro’ya çıktı. Kart başına düşen ortalama işlem sayısı ve değeri de artış gösterirken banka ve kredi kartlarının kullanımınında da artış olduğu görüldü.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı: Bankalar daha olumsuz bir ortama hazırlanmalı

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Sturnaras, bankaların para politikasının sıkılaştırılması nedeniyle daha olumsuz bir bankacılık ve makroekonomik ortama hazırlanmaları konusunda uyardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da son 1 haftada 33 kişi koronadan öldü

Yunanistan’da 14 – 20 Ağustos haftasınında koronovirüs pozitif kişi sayında artış kaydedildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da son 1 haftada 20 kişi koronadan öldü

Yunanistan’da 7 – 13 Ağustos haftasınında koronovirüs pozitif kişi sayında artış kaydedildi.
Devamını oku...