Zam Yağmuru Sürüyor: Bir Ay İçinde Hangi Gıdaların Fiyatı Arttı? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Zam Yağmuru Sürüyor: Bir Ay İçinde Hangi Gıdaların Fiyatı Arttı?

Yunanistan‘da tüketicilerin bütçesini en çok sarsan kalemlerin başında gelen gıda fiyatlarındaki artış, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

ELSTAT tarafından yayımlanan 2024 yılının ilk ayına ait verilere göre, gıda enflasyonu yıllık %8,3 oranında artış gösterdi. Bu durum, tüketicilerin alışveriş sepetlerindeki yükün hafiflemek bir yana, giderek ağırlaştığını gözler önüne seriyor.

Fiyatı En Çok Artan Gıdalar

Zeytinyağı, fiyat artışında adeta bir rekora imza atarak, yıllık %67,4’lük bir artışla enflasyonun zirvesinde yer alıyor. Bu artışı, %14,4 ile sebzeler ve %14,2 ile meyveler takip ediyor. Aralık 2023 ile Ocak 2024 arasında ise zeytinyağı %6,8, sosis %5,7, şarap %4,6 ve tereyağı %4,1 oranında fiyat artışı yaşadı. Tüketiciler, aynı dönemde yoğurt ve taze sebzeler için %2,8, konserve sebzeler için %2 ve taze balık için ise %1,2 daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldı.

Fiyatı Düşen Ürünler

Her ne kadar bazı ürünlerin fiyatlarında artış yaşansa da, yağı azaltılmış çiğ süt %4,8, tam yağlı süt %4,4 ve makarna %3,3 oranında fiyat düşüşü gösterdi. Peynir ve taze meyve fiyatları %1,9, kümes hayvanları ise %1,8 oranında geriledi.

Yunanistan Kalkınma Bakanlığı, tüketicilerin yükünü hafifletmek adına ihale ve promosyonlarla ilgili düzenlemelerde değişiklikler yaptı. Özellikle, son kullanma tarihi yakın olan ürünler için getirilen üç aylık promosyon yasağına istisnalar tanındı. Ayrıca, fiyat artışı kontrolü altında olan ürünlerin listesi genişletildi ve 1 Mart 2024’ten itibaren fiyat indirimi uygulanacak ürünler arasına endistrüel ürünler de eklendi. ‘Net fiyat’ uygulamasının geçerli olduğu taze ürünler listesi ise taze keçi ve taze kuzu eti ile daha da genişletildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...