Yunanistan'da Toptan Elektrik Fiyatları, Avrupa'nın En Pahalı Dördüncüsü - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Toptan Elektrik Fiyatları, Avrupa’nın En Pahalı Dördüncüsü

Yunanistan, 2023 yılının ilk sekiz ayında toptan elektrik fiyatları konusunda Avrupa’nın en pahalı dördüncü ülkesi oldu.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

İtalya, Malta ve İrlanda’nın ardından gelen bu sıralama, yılın ilk aylarında Yunanistan‘da yaşanan fiyat artışlarına işaret ediyor. Bu bilgiler, Yunanistan Enerji Düzenleme Kurumu tarafından Parlamentoya, anamuhalefet partisi SYRIZA‘nın bir soru önergesi bağlamında sunuldu.

Şikayetlerde Büyük Artış

Son yıllarda, enerji sektöründeki özellikle elektrik tarifeleri ile ilgili tüketici şikayetleri büyük bir artış gösterdi. Tüketici Avukatı’nın 2022 yıllık raporuna göre, 2021 yılına kıyasla %150 oranında artan şikayetlerin %82’si elektrik piyasasındaki fiyat ve tarife sorunlarına yönelikti.

Keyfi Fiyat Ayarlamaları

Tüketiciler, enerji tedarikçilerinin “kontrolsüz, keyfi ve şeffaf olmayan” bir şekilde ayarlama maddesini etkinleştirmesi nedeniyle fahiş elektrik faturalarıyla karşı karşıya. Bağımsız Otorite, tedarik şirketlerini bu konuda eleştirmekte.

Çözüme Yönelik Çabalar

Özellikle, Tüketici Avukatı ve Bağımsız Otorite’nin sürekli ve ısrarlı müdahaleleri, endeksleme maddesinin askıya alınmasına ve tedarikçiler tarafından tüketicilerin sözleşme öncesi doğru ve şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi uygulamalarının oluşturulmasına katkıda bulunmuş, bu da devlet sübvansiyonu ile birleşerek durumu bir nebze olsun normalleştirmiştir.

Bu konuda, Yunanistan Enerji Düzenleme Kurumu ve Tüketici Avukatı’nın yaptığı açıklamalara göre, enerji sektörüne ilişkin şikayetler 2022 yılında tüm ticari sektörler için açılan tüm dilekçelerin yaklaşık %40’ını oluşturuyor.

Tedarik şirketlerinin tavsiyelere rağmen düşük kabul derecesi göstermesi ve dilekçe çözüm oranlarının düşüşe geçmesi, sektördeki problemlerin hala devam ettiğine işaret ediyor.


”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...