Yunanistan'da Trafik Cezaları SMS İle Cebinize Gönderilecek: Yenilenecek Trafik Yasası Yolda - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Trafik Cezaları SMS İle Cebinize Gönderilecek: Yenilenecek Trafik Yasası Yolda

Yunanistan‘da trafik yasası, 16 yılın ardından köklü değişikliklere hazırlanıyor. Trafik cezalarının sürücülerin cep telefonlarına SMS yoluyla gönderilmesi, bu yenilikler arasında.

Tahmini okuma süresi 5 dakika

Yunanistan’da taşıtların şehirlerde hız sınırının saatte 30 kilometreye düşürülmesi ve ihlallere ilişkin cezaların doğrudan sürücünün cep telefonuna online olarak gönderilmesinin yanı sıra 16 yıl sonra ilk kez Karayolu Karayolu Trafik Kanunu’nda (KOK) köklü değişiklikler yapılmasını da içeren trafik ve trafik kazalarına yönelik tedbirler, konuyla bizzat ilgilenen Başbakan Kiryakos Miçotakis’in inisiyatifiyle bakanlıklar arası bir komite tarafından hazırlanıyor.

Cezalar Cep Telefonuna Gelecek

Karar verilen değişikliğe göre, trafik kameraları ve dronlar sayesinde kaydedilen cezalar, sürücülerin cep telefonlarına hızlı bir şekilde ulaşacak.

Yeni KOK’ta Neler Var?

Alkollü araç kullanma, hız ihlalleri ve kırmızı ışıkta geçme gibi ciddi suçlara yönelik cezalar sıkılaştırılıyor. Yeni yasa tasarısının bu yılın ilk yarısında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı 2008 yılından sonra KOK’ta ilk değişikliği yapmaya hazırlanıyor. O zamandan bu yana, başta şehirlerdeki taşıt hareketliliği olmak üzere çok şey değişti. Bakanlık, şehir içindeki birçok yolda hız sınırını mevcut 50 km/saat yerine 30 km/saate düşürmeye hazırlanıyor. Aynı zamanda, Yunanistan çapında yolların kalitesinin artmasına ve otoyolların iyileştirilmesine rağmen, Bakanlığın şehir dışındaki hız sınırının artırılmasına sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Yunanistan Ulaştırma Bakanlığı kaynaklarına göre hız sınırının ciddi şekilde düşürülmesinin ana nedeni, ölümcül trafik kazalarının çoğunun şehir içinde meydana geldiğinin farkına varılması. Yeni KOK’un bu yılın ilk yarısında çıkması bekleniyor ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Hristina Aleksopulos tarafından hazırlıkları neredeyse tamamlanmış durumda.

Kırmızı trafik ışıkları Ancak KOK’ta yapılacak değişiklikler hız sınırlarıyla sınırlı kalmayacaktır. Ciddi ve özellikle ölümlü trafik kazalarıyla bağlantılı ciddi suçlara yönelik cezaların da sıkılaştırılması beklenirken, kırmızı ışık ihlalleri, aşırı hız, alkollü araç kullanma, sigortasız araç kullanma ve hatalı sollama ile ilgili hükümler de sıkılaştırılmak üzere mercek altına alınıyor.

Özellikle trafik kameralarından kaynaklanan cezalara ilişkin olarak, cezaların elektronik bir platformda yayınlanması (Yunanistan’daki cezaların silinmesi olgusunu önlemek amacıyla) ve cezaların araç sahibinin cep telefonuna SMS ile gönderilmesi öngörülmekte.

Aynı zamanda, birkaç gün önce açıklandığı üzere, puan sistemi de önümüzdeki dönemde cep telefonuna aktarılacak. Pratik olarak, belirli suçlar için sürücünün elektronik seyir defterine puan eklenecek ve kategoriye bağlı olarak 25’e ulaştığında ehliyeti geri alınacak ve testi tekrarlaması gerekecek. Bir kişi suç işlediğinde, puanlar “yüklenecek” ve 15’ten sonra Sürücü Davranış Kontrol Sistemi (DCS) gov.gr platformu aracılığıyla sürücülere bir uyarı gönderecek.

Aynı kaynaklara göre Bakanlık, trafik ihlali yapan bir sürücünün ehliyetinin alınmasına, ancak ailede “kalması” için aracın plakalarının alınmamasına yöneliyor.

Ayrıca, ehliyet verme prosedürlerinin sıkılaştırılması ve prosedürlerin daha fazla dijitalleştirilmesi de tartışılıyor. Birçok sürücü kursunun teori derslerini sadece bir formalite olarak gördüğü ve bunun sonucunda birçok adayın bu derslere katılmadığı gözlemlenmiş durumda. Bu bağlamda, katılımın sağlanması amacıyla ‘teori’ olarak adlandırılan prosedürün dijitalleştirilmesi beklenmekte. Ayrıca, önümüzdeki dönemde sınav kılavuzları değiştirilecek ve hem Yunanlılar hem de göçmenler olmak üzere okuma yazma bilmeyen bazı adaylar için özel hükümler getirilecek. Ancak kaynaklar, uygulamalı sınavlara kamera yerleştirilmesine ilişkin yasanın henüz uygulanmadığını ve önümüzdeki dönemde sınavın bu bölümünde de şeffaflığın artırılmasına ağırlık verilmesinin öncelikli olduğunu belirttiler.

Hükümetin çokça eleştiri aldığı bir diğer kritik husus da trafik polisinin bazı durumlarda nasıl çalıştığı ya da çalışmadığı ile ilgili. Ulusal Polis Teşkilatı, bugünlerde test uçuşlarına başlayan trafik kontrolü için insansız hava araçları droneların soruna çözüm getireceğine inanıyor. Dronlardan alınan görüntü, trafik polisinin operasyon, izleme ve trafik kontrol kabinine iletiliyor. Yetkili kaynaklar tarafından aktarılan tipik bir örnek, 100 metreden biraz daha yüksek bir drone’un bölgedeki trafiğin tam bir resmini verebilmesi. Bu nedenle, günlük olarak ortaya çıkan ihtiyaçlara bağlı olarak, polis trafik sorunlarını düzenlemek için olay mahalline yerinde güçler gönderecek. Gerçekten de son haftalarda, özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde, Trafik Polisinin varlığı, büyük hacimli araçların yoğunlaştığı yerlerde yoğunlaştırılmış durumda.

Öte yandan Bakanlığın önceliklerinden biri, trafik suçlarının kaydedilmesini “otomatikleştirmek” ve diğer birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi cezanın otomatik olarak araç sahibine cep telefonundan göndermek olacak. Bu nedenle yollara daha fazla kamera yerleştirilmesi hedefleniyor. Tartışılmakta olan bir diğer seçenek de yollara sensörlerin yerleştirilmesi. Her ne kadar yetkili kaynaklar tam bir ağın geliştirilmesinin zaman alacağına işaret etse de, Attika havzasında kamera kullanımının yaygınlaştırılmasıyla bir başlangıç yapılmış durumda.

Yunanistan, yollardaki araçların yaşı bakımından Avrupa endekslerinin en alt sıralarında yer alıyor, zira ekonomik kriz araç değiştirme ihtimalini pek çok hane için bir lüks haline getirirken, neredeyse tüm araçların ülkenin KTEO’larından sorunsuz geçtiği görülüyor.

Trafik Kazalarının Maliyeti: Yetkililere göre, trafik kazaları Yunanistan’a yıllık ortalama 10 milyar Evro’ya mal oluyor. Kazaların çoğu şehir içinde gerçekleştiği için, Attika Bölgesi için özel önlemlerin alınması planlanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...