Düğünde Vergi Denetimi: Yüzük, Fotoğrafçı, Kuaför, Salon Sahibi, Çiçekçi... - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Düğünde Vergi Denetimi: Yüzük, Fotoğrafçı, Kuaför, Salon Sahibi, Çiçekçi…

Yunanistan‘da lüks içinde geçen düğünler, AADE vergi müfettişlerinin dikkatini çekti.

Tahmini okuma süresi 5 dakika

Her bir detayı sosyal medya üzerinden paylaşılan şatafatlı bir düğün, vergi denetçilerinin yeni hedefi haline geldi. Düğüne katılan çiçekçiden şarkıcısına, düğün planlayıcısından fotoğrafçıya, salon sahibinden kuaför ve makyaj hizmetlisine kadar pek çok kişi, vergi kaçırma suçlamalarıyla karşı karşıya.

Sosyal Medya Gönderileri, Müfettişlerin Takibinde

AADE’nin özel yazılımları ve müfettiş ekibi, lüks düğün paylaşımlarının peşine düştü. Özel algoritmalar sayesinde, düğün ve ardından düzenlenen resepsiyona katılanlar tek tek tespit edildi. Bu sayede, sosyal medya paylaşımlarının, düğün katılımcılarının vergi kaçakçılığı vakalarını ortaya çıkardığı görüldü.

Vergi Müfettişlerinin Radarına Takılanlar

  • Ünlü bir şarkıcı, özel performansı için fatura bildiriminde bulunmamış. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, şarkıcının Yunanistan’daki gece kulüplerinde sıklıkla sahne aldığını gösterirken, beyan edilen gelir miktarı oldukça düşük.
  • Düğün planlayıcısı, vergi kayıtlarında işletme olarak gözükmemesine rağmen, düğün ve vaftiz törenleri düzenleyen bir şirkette faaliyet gösteriyor. Ancak düğün planlama hizmetleri için herhangi bir makbuz düzenlenmemiş.
  • Gelinlik tasarımı yapan şirket, diktiği kıyafetler için makbuz düzenlememiş. Sosyal medyadaki gönderiler, şirketin yüksek bütçeli düğünlerde hizmet verdiğini gösteriyor.
  • Düğün pastası hazırlayan işletme, düğünle ilgili olabilecek bir fatura düzenlemiş ancak işletme hiçbir zaman kâr göstermemiş.
  • Fotoğrafçılık hizmeti veren şahıs şirketi, düğünde verilen hizmetler için bir makbuz iletimi yapmamış. İşletmenin sosyal medya paylaşımları ve web sitesindeki içerikler, profesyonel düzeyde hizmet verdiğini gösteriyor.
  • Resepsiyon için yemek takımı sağlayan işletmenin yazar kasası olmadığı gibi myDATA üzerinden veri aktarımı da yapmamaktadır. Bu nedenle, düğün resepsiyonuyla ilgili herhangi bir belgenin iletildiği görülmemektedir. 2022 yılı için 6.000 avronun altında bir ciro ve yaklaşık 9.000 avro zarar gösteren şirketin sosyal medyadaki sayfası, çok sayıda resepsiyonda yüksek estetik “art de la table” üstlendiğini göstermektedir.
  • Gelinin saç modelini düzenleyen kuaförün fatura beyanı bulunmamaktadır. MyDATA, işletmelere yalnızca bazı faturalar göstermektedir, dolayısıyla bu durumda da geline sağlanan hizmetler için faturalandırma yapıldığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. İşletme tarafından sosyal medyada tutulan web siteleri, işletmenin üstlendiği bir dizi düğün saç modelini içermektedir. Son üç yıla ait vergi beyannameleri hiçbir gelir göstermemektedir.
  • Gelinin makyajını üstlenen şahıs şirketi, hizmetleri için bir makbuz düzenlemiş görünmemektedir. Gerçek gelirinin tamamen farklı bir resmini veren kişisel bir web sitesine sahiptir ve Instagram sayfasında geçmişte aldığı çok fazla iş görülmektedir. Kişisel sayfasında, makyaj hizmeti vermesi istenen 15 düğünde (çoğunlukla Atina dışında – Mykonos, Paros, Costa Navarino, Porto Heli) yaptığı çalışmalardan örnekler sergiliyor. Genel olarak, yalnızca yüksek bütçeli düğünlerde/etkinliklerde yer alıyor gibi görünüyor, bu da bildirdiği gelir miktarıyla tam bir tezat oluşturuyor. Tipik olarak, 2022 yılında 8.000 evronun biraz üzerinde brüt gelir (ciro) beyan etmiştir.
  • Çiçekçi tarafından, tarih nedeniyle düğünle ilgili olabilecek 490 Evroluk bir makbuz düzenlenmiştir. İşletme 2022 yılında 239.000 Evro brüt gelir beyan etmiş ve yıl zararı 10.000 Evronun biraz altında kalmıştır. Bununla birlikte, aynı zamanda, görünüşe göre teslimatlar ve teslimatlar için kullandığı yaklaşık 10 adet çok büyük kapasiteli kamyona sahiptir. İşletmenin sahibi, çiçek düzenlemelerinin sofistike tarzını ve Instagram sayfasını ziyaret ederken daha da belirgin hale gelen ‘lüks’ destinasyonlarda düzenlenen düğünlere katılımını gösteren kişisel bir web sitesi de tutuyor. Son üç yılda verdiği vergi beyannamelerinde neredeyse hiç geliri yok.
  • Alyansın satın alındığı kuyumcu, ne eSend ne de myDATA aracılığıyla satış verilerini iletmemektedir. Sonuç olarak, yüksek değerli olduğu iddia edilen yüzük için hiçbir belgesel kanıt izlenememiştir. İşletmenin 2017’den itibaren elde ettiği brüt gelirlerin toplamı yaklaşık 3.000 Evro’dur ve görünüşe göre işletme sahibinin beyannamelerinde neredeyse hiç gelir bulunmamaktadır. Bununla birlikte, işletme sahibinin Instagram sayfasında çok sayıda mücevher ve ikinci el Rolex satışı görülüyor.

Vergi Denetimi Bildirimleri Yolda

AADE’nin dijital çapraz kontrolleri sonucunda, düğün katılımcılarının çoğunun ya düşük yıllık gelirler gösterdiği ya da büyük kayıplar bildirdiği tespit edildi. Katkıda bulunanların neredeyse hiçbiri düğündeki hizmetleri için bir makbuz vermemiş. Düğüne hizmet veren tüm şirketler ve şahıslar vergi denetimi başlatma bildirimlerini çoktan almış durumda.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...